Societate

articolul anterior articolul urmator

Bolnavi: „Opriţi condamnarea la moarte a pacienţilor oncologici!“

1
8 Apr 2020 17:13:16
Autor: Daniela Serb
Bolnavii de cancer cer dreptul de a-şi continua tratamentele de care au nevoie
Bolnavii de cancer cer dreptul de a-şi continua tratamentele de care au nevoie

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer au lansat un apel disperat cerând continuarea accesului la tratament. Aceştia spun că un ordin militar neclar dat de şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă îi condamnă efectiv la moarte.

”Ieri, a fost emis Ordinul comandantului acţiunii Secretar de stat, şef al departamentului pentru Situaţii de Urgenţă 74553/7.04.2020, care modifică ordinul 74527/ 23.03.2020 în sensul limitării agresive a situaţiilor medicale care pot fi considerate urgenţe, şi astfel pot beneficia de tratament, pe perioada stării de urgenţă. Reiterăm, în acest context, avertismentul că, în lipsa unor protocoale clare şi a unor măsuri luate imediat, pacienţii oncologici sunt condamnaţi la moarte”, se spune în comunicat al  Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. 
 
Pacienţii oncologici invocă un studiu recent care a arătat că pacienţii oncologici infectaţi cu Covid-19 au un risc de 3,5 ori mai ridicat de a ajunge la ventilaţie mecanică, terapie intensivă sau deces, comparativ cu pacienţii care nu suferă de cancer. 
 
În aceste condiţii, este vitală continuarea accesului la tratamentul de care au nevoie, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau chirurgie, şi în condiţii de siguranţă sporite.

 
"Tratamentele şi investigaţiile specifice sunt amânate acum pe termen nelimitat - motiv de disperare în rândul pacienţilor, care simt că le este luată şansa la supravieţuire. Se tem de coronavirus, de a fi un număr pe lista de decese a Ministerului Sănătăţii, în care cancerul apare drept ”co-morbiditate”. Dacă până acum însă, în condiţii de risc medical şi în ciuda recomandărilor de izolare, îşi asumau condiţiile riscante de deplasare la unităţile medicale care încă îi mai primeau pentru tratament, de azi înainte, li se răpeşte chiar şi această şansă. Trebuie acţionat ACUM şi trebuie acţionat HOTĂRÂT!", a cerut Cezar Irimia (foto sus, primul din stânga), preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Sorin Ionascu
8.04.2020, 19:08:10

Trist, dar adevarat. Intreruperea, chiar si pentru scurt timp, a tratamentelor in cancer poate duce la agravarea bolii si la alterarea semnificativa a sanselor de supravietuire. Numarul bolnavilor onologici este urias si in continua crestere. Lupta impotriva COVID nu ar trebui sa ne opreasca lupta impotriva cancerului, mai ales ca oricum sansele de reusita a tratamentelor nu sunt foarte mari. Si pentru ei timpul conteaza, iar perturbarea tratamentelor poate duce la scurtarea vietii cu cateva saptamani pana la luni sau chiar ani.