Bolnavi trataţi în ţară ca afară: măsură bună, dar incompletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clinicile private vor putea primi pacienţi care erau trimişi până acum la tratamente în străinătate, iar costurile vor fi decontate de statul roman, a stabilit Guvernul prin ordonanţă de urgenţă. O mare problemă este dată, în continuare, de lipsa de reglementare a acestei măsuri, în contextul în care nu s-au stabilit nişte criterii clare în funcţie de care vor fi selectaţi pacienţii eligibili.

Potrivit acestei ordonanţe, pacienţii care erau în mod normal trimişi la tratament în străinătate, cu afecţiuni deosebit de grave care  şi care nu se pot trata în România, să aibă posibilitatea de a fi trataţi în clinicile private din ţară.  „Furnizorii de servicii medicale din România pot acorda serviciile medicale care nu sunt asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România, pacienţilor cu afecţiuni deosebit de grave şi pentru care există recomandarea efectuării tratamentului în străinătate", prevăd ordonanţa care a modificat OUG nr. 28/2003 privind trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate. Trimiterea în străinătate va rămâne valabilă în cazul în care nicio clinică privată din ţară nu va putea furniza tratamentul respectiv în timp util.

Statul român va cheltui mai puţin

Această măsură avantajează atât pacienţii, cât şi statul român. „Am propus cu ani în urmă acest proiect fiindcă descoperisem că statul român avea 170 de milioane de euro datorii la furnizorii din Europa, existând foarte mulţi pacienţi care se tratau în străinătate pe baza asigurării de sănătate din ţară. Atunci am văzut că procedurile medicale care se făceau în străinătate se făceau şi la noi în clinici private, ne-am spus că aceşti pacienţi ar putea merge şi la clinicile private din ţară care le-ar asigura acelaşi tratament ca clinicile din afară. În România ar costa şi mai puţin şi banii nu se duc afară, rămân în ţară”, atrage atenţia preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Vasile Barbu.

Ce tip de pacienţi vor putea fi trataţi în clinicile private

Pacienţii care vor beneficia de tratament decontat în clinicile din străinătate vor fi selectaţi în funcţie de natura şi gravitatea bolii. De asemenea, copiii până într-un an vor avea prioritate.

„Vorbim de pacienţii cu afecţiuni pentru care spitalele publice din ţară nu au proceduri de tratament, referindu-ne cu precădere la diverse tehnologi medicale. Spre exemplu, tromboembolismul pulmonar şi în embolii ale vaselor cerebrale, cancere de ficat închistate, acea tromboembolie cu particule radioactive locale, se recurge la un tratament care presupune reducerea tumorii la nivel local, astfel încât pacientul să nu facă chimioterapie şi să afecteze tot organismul. În acest caz, se injectează local o substanţă cu particule radioactive cu scopul de a reduce tumora. În acest fel, nu expui întregul organism. Acum, şi la noi, se aplică aşa zisa tromboliză mecanică. Adică trombii care au ajuns în vasele celebrele şi au provocat accidentul vascular, pot fi extraşi printr-un cateter, un dispozitiv special, astfel vasul este degajat şi creierul se poate iriga complet şi se poate recupera. Această procedură se practică şi în spitalele de stat, există la ora actuală un program în acest sens, însă acest program este insuficient finanţat. Mai mult, anumite tipuri de tromboze nu pot fi tratate decât în clinicile particulare deoarece spitalele de stat nu au tehnologia necesară”, completează Vasile Barbu.

Criterii stabilire cazuri eligibile

Preşedintele ANPP atrage atenţia că este nevoie de anumite criterii pe baza cărora să fie selectate cazurile care vor fi tratate în clinicile private, specificând că este nevoie de elaborarea unui act care să fie reglementat cât mai bine.

De asemenea, comisia care stabileşte dacă un caz este eligibil sau nu s-ar putea să nu cunoască toate procedurile medicale din ţară. „Un alt aspect, demn de menţionat, este ca furnizorul respectiv să garanteze procedurile necesare pe o perioadă lungă de timp, astfel încât pacientul să nu fie expus riscului. În contextul în care multe dintre procedurile medicale se facă în etape.  Spre exemplu, în chirurgia pediatrică, sunt copii care pe perioada creşterii fac şi 10-15 operaţii. Mai bine ţii acel copil sub monitorizare la o clinică privată din România şi poate intra într-un program individualizat. Vom propune acest lucru Ministerului Sănătăţii pentru că astfel de situaţii pot fi gestionate mult mai bine în acest fel”, atrage atenţia Vasile Barbu.

Este nevoie de o listă de aşteptare

Lista de aşteptare este un alt aspect care nu a fost discutat. Şi în acest caz, este nevoie de o listă de aşteptare pe care pacienţii vor fi trecuţi în funcţie de anumite criterii. Nu trebuie ca bolnavii să fie trecuţi pe această listă în funcţie de primul venit, primul servit sau după bunul plac al fiecăruia, cazurile ar trebui clasificate după urgenţa medicală şi după gradul de risc. „Am văzut că doamna ministru şi cei din Guvern nu au înţeles rolul listei de aşteptare. Aceste criterii medicale ţin de gravitate şi timp. Spre exemplu, cât timp ai la dispoziţie pentru ca să rezolvi cazul la modul optim, pentru ca pacientul să nu sufere sau să sufere cât mai puţin. Nu toate cazurile sunt urgente. Spre exemplu, nu toate cazurile complexe trebuie neapărat rezolvat acum. Avem aici cazuri complexe urgente, cazuri complexe care nu sunt urgente, cazuri cronice care au nevoie de mai anumite proceduri, un program şi o anumită supraveghere”, atrage atenţia Vasile Barbu.

Vasile Barbu susţine că va mai trece mult timp până această măsură va intra în vigoare deoarece nu deţinem toate instrumentele necesare prin care se poate realiza această ordonanţă. „ Decomandată nu poţi să ai încredere într-o măsură propusă, sau pusă, ca idee, în dezbatere publică, dacă nu ai şi elementele de bază prin care se va realiza această măsură. Avem doar obiectivul, dat nu avem instrumentale palpabile pentru atingerea acestui obiectiv. Nu cred că vor implementa prea curând această măsură fiindcă este populistă”, mai spune Vasile Barbu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite