Bolnavii aşteaptă să fie operaţi! Ministerul Sănătăţii: Este criză majoră de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii: Este criză majoră de sânge!. FOTO: Arhiv[
Ministerul Sănătăţii: Este criză majoră de sânge!. FOTO: Arhiv[

Spitalele din întreaga ţară se confruntă cu o criză majoră de sânge, anunţă ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Colecta de sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Bucureşti a scăzut la jumătate, spune oficialul precizând că doar 120 de donatori pe zi trec pragul centrului, deşi ar trebui să existe cel puţin 300 de donatori zilnic. Din acest motiv, operaţii importante sunt amânate, vieţile multor bolnavii fiind în pericol.

„A scăzut foarte mult numărul donatorilor, iar cererile de la spitale au rămas constante. Nu putem să acoperim necesarul. Inclusiv centrele de transfuzii din jurul Bucureştiului ne dau mai puţin sânge decât în mod obişnuit. Avem nevoie de sânge, de donatori cu Rh negativ, de donatori cu donări repetate, de donatori la prima donare”, atrage atenţia Doina Goşa, şefa CTS Bucureşti.

Şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că cererea zilnică a spitalelor din Bucureşti este de 1.000-1.500 componente pe zi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maximum 300 - 500. „Sunt doar 120 de persoane care intră pe zi în centru cu intenţia de a dona, în condiţiile în care ar trebui să existe cel puţin 300 de donatori zilnic pentru a face faţă cererii unităţilor sanitare. Fac apel la populaţie să vină la centrele de donare şi să doneze benevol, o pungă de sânge poate face diferenţa în lupta medicilor pentru viaţă. Vom reorganiza reţeaua de transfuzii si întreg domeniul”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Apel la cetăţeni pentru donarea voluntară

Oficialul a făcut un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară, arătând că în lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Tot în această perioadă există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate, astfel că se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile. „Dacă n-ar fi centrele din judeţele vecine, Centrul din Bucureşti nu ar face faţă. Fiecare spital cere o anumită cantitate de sânge, mult peste cât are nevoie, şi nimeni nu verifică, cu precizie, cât din ce s-a cerut s-a şi consumat. Nu există oameni care să facă astfel de verificări, iar produsele din sânge au o valabilitate redusă. Se face risipă în anumite spitale”, completează şi Radu Gănescu, preşedintele Asociaţiei Talasemicilor din România.

Cine poate dona sânge

Pentru a putea dona, o persoană trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, să aibă greutatea peste 50 de kilograme, să aibă puls regulat, femeile să nu fie însărcinate sau în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu consume grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înainte donării. Persoanele care suferă de hipertensiune, boli de inimă, boli psihice sau renale nu pot dona. Totodată, între două donări de sânge trebuie să treacă o perioadă de cel puţin opt săptămâni. ; Claudia Spridon

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite