Societate

articolul anterior articolul urmator

Brânză bună în burduf valah

10
10 Jun 2020 15:29:27
Adrian Majuru

Dincolo de metaforă avem în istoria noastră dar şi în viaţa de zi cu zi, multe valori, ignorate deliberat, atât în interiorul ţării cât şi în afara ei.

  Prin culoarele culturale conectate la Occident sunt exportate o sumedenie de subvalori care nu au cum să fie apreciate prin capitalele Europei din cauza discrepanţei de civilizaţie. Un roman poporanist de pildă nu poate respira într-un mediu florentin. În ultima vreme s-a putut observa şi falimentul exportului de pictură de tip poporanist în timp ce avem pictori sau sculptori ultramodernişti talentaţi.

În interior problemele sunt mai multe iar discrepanţa de civilizaţie este deplină. Fără prezentarea valorilor artistice şi de civilizaţie într-o manieră modernă, igienizată de politruci si "sinecurişti", nu vom şti să atragem turişti sau să construim un produs cultural de masă, care să producă modificări pozitive în preocupări şi comportament.

De peste două sute de ani de istorie modernă, funcţiile naturale ale României sunt uluitoare însă administrarea lor este la nivel african, fiind adesea comparată cu Congo. Proasta administrare deliberată, comparabilă cu un haos dirijat, a determinat cu trecerea timpului, deprimare sufletească şi anihilarea orizonturilor de aşteptare pentru cei mai mulţi cetăţeni plătitori de taxe şi impozite. În imediata apropiere a acestei realităţi istorice se află starea precară a infrastructurii care se modernizează în paşi de melc, şi de aceea a rămas una dintre cele mai proaste din Europa. Proiectele privind reamenajarea teritoriului lipsesc pe când Ungaria, mai slab dotată geografic, este mai bine administrată.

Aceste calităţi sunt sabotate de incompetenţi numiţi în funcţii decizionale, de tunuri de milioane de euro făcute în gaşcă pentru ca apoi, în mod paradoxal, să ne lovim de aceleaşi personaje şi afişarea lor în chip de mari patrioţi care jefuiesc ţara ca ultimii tâlhari.

Brânza bună în burduf valah pare a fi un fenomen social şi cultural, cu o mare continuitate istorică. Prin alte părţi, mecanismul puterii mai lasă să-i scape printre degete oportunităţi pentru fidelizarea competenţilor, ingenioşilor, creativilor. Ei sunt absorbiţi în sferele puterii pentru a pune în mişcare segmentele mai delicate ale sistemului politic şi economic, să împingă mai departe mecanismele mai sofisticate ale palierelor decizionale. Asta se practică prin alte părţi încă din perioada Renaşterii. Într-o feudă încremenită în timp, întregul mecanism se supune necondiţionat stăpânului unic. Iar când acesta dispare, locul îi este luat de un adevărat şi cangrenos lanţ trofic de interşantajabili. Iar România a alunecat din mâna unui stăpân unic, a unui feudal care impunea obedienţa deplină, în braţele vasalilor de odinioară, care au pactizat cu cel dintâi, înainte de a-l elimina din istorie. Această realitate s-a prelins fără oprire din evul mediu românesc. O lume unde mai trăiesc aceia care mai au acces la câte un mic secret de stat pe când restul trăiesc aidoma muştelor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Zâna Măseluţă®
10.06.2020, 17:08:40

... Am trecut, aşa, în zbor, Să dau bineţe... tuturor

-2 (2 voturi)
Iulian Arion
10.06.2020, 17:16:45

Proverbul este: Brânza buna in burduf de câine. Ati inlocuit cuvantul câine cu valah?! Sovii antiromâni isi scot cu respect palaria inaintea dvs. Ei nu au indraznit o asemenea comparatie. Pictorii isi pot promova singuri operele in spatiul virtual. Eu sunt de acord sa fie o competitie cu toate operele pictorilor, iar cetatenii sa voteze pe cele pe care le considera cele mai valoroase. Primele 100 care au intrunit cele mai multe voturi sa fie expuse in galeriile europene pe cheltuiala Ministerului Finantelor Publice - probabil cel mai bogat minister. De unde bani? Din economiile facute ca urmare a interzicerii schimbarii bordurilor in urmatorii 5 ani!

Zâna Măseluţă®
10.06.2020, 17:28:53

Iulian Arion Schimbarea bordurilor se aprobă şi se achită de către consiliile locale. :)

-1 (3 voturi)
Iulian Arion
10.06.2020, 20:00:45

Lasa bordurile, ca nu ma duci tu pe mine! Ia explica tu cum te-ai bagat in faţa mea ca nu erai cand am postat. Sau ai rezervat loc la rand cat te-ai termoscanat?!

+2 (2 voturi)
Paun Al
10.06.2020, 19:27:45

Statul ar trebui sa fie o structura birocratica care sa serveasca interesul public, interesul cetatenilor. Cetateni care-i platesc pe ocupantii acelor functii, demnitati... din taxe si impozite. Cat de interesati sunt votantii, sa trimita in aceste demnitati, sau sa existe in aceste posturi oameni competenti, de caracter? Dupa cum aleg votantii de 30 de ani, se vede ca majoritatea nu este interesata de competenta si corectitudine. Nu prea le pasa ce fac si cum se cheltuie banul public. Ori daca votantii nu aleg reprezentanti competenti, care sa serveasca interesul lor, ci aleg oportunisti, corupti, inculpati si chiar condamnati, atunci de ce se mira ca statul a devenit un sistem clientelar, mafiot, o vaca de muls de de unde angajati, sau afaceristi cu statul profita cat pot de mult ?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările