Societate

articolul anterior articolul urmator

Brexit sau despre referendumul unor „troglodiţi“

9
26 Jun 2016 22:37:27
Remus Tanasă

Reacţia la rezultatul referendumului Brexit ridică câteva semne de întrebare cu privire la felul de a gândi a unora dintre concetăţenii noştri. Aici îi am în vedere pe cei care, prin pregătire şi meserie, au o oarecare vizibilitate în societate şi, în consecinţă, sunt preţuiţi civic de cei care din comoditate preferă să le ia de bune ideile.

Aceste persoane, mai mult sau mai puţin publice şi cu pretenţii docte, au emis o serie de păreri care suferă de un reducţionism periculos. Cea mai deranjantă dintre aceste păreri, în special pentru cetăţeanul de rând, este cea conform căreia balanţa referendumului a fost înclinată de persoanele de peste 50 de ani şi puţin instruite. Poate că aşa a fost, dar dacă se chestionează credibilitatea votului universal, atunci se pune sub semnul întrebării constituţionalismul modern. Iar în lipsa constituţionalismului, nu ştiu ce alternative avem.

Unii plusează afirmând că mulţi britanici nu au ştiut pentru ce anume votează. Se sugerează deci că britanicii şi-au exprimat opţiunea fiind învăluiţi de ignoranţă. Dar faptul că în anul 2014, în Marea Britanie s-au publicat cele mai multe cărţi pe cap de locuitor din tot continentul european, deci nu doar din UE, nu înseamnă nimic? Şi nu oricum, în total s-au publicat aproape de două ori mai multe cărţi decât a doua ţară din clasament, Germania, şi de peste douăsprezece ori mai multe decât în România. Numărul de cărţi publicate spune ceva despre nivelul general de cultură al unei societăţi. Să se fi dat peste cap balanţa de la statistica pentru 2014? Mă cam îndoiesc.

Unii au sugerat sau i-au acuzat mai discret pe bătrânii din Marea Britanie că au votat iresponsabil, căci nu au luat în considerare faptul că anii lor de viaţă sunt mai reduşi la număr decât cei ai tinerilor care urmează să trăiască mai mult sub umbrela Brexit-ului. Cu alte cuvinte, bătrânii nu mai au mult de trăit, astfel că nu prea i-a interesat dacă au făcut alegerea cea mai bună.

Cei care au făcut aceste sugestii s-au gândit că poate britanicii de vârsta a doua sau a treia au prins şi alte vremuri, când Marea Britanie de-abia aderase la proiectul european? Poate că cetăţenii britanici de atunci, mulţi dintre bătrânii de astăzi, nu se aşteptau la atâta centralizare instituţională, la atâta birocraţie şi la atâtea taxe. Tinerii britanici de astăzi nu pot face vreo comparaţie cu o Mare Britanie afară din UE, pe când bătrânii da. Eu ştiam că experienţa este cel mai bun sfătuitor politic, dar poate opinologii români au descoperit ceva nou.

Dacă rezultatul referendumului ar fi fost diferit, aceşti opinologi probabil ar fi concluzionat că nivelul de civilizaţie şi-a spus cuvântul. Rezultatul fiind pro-Brexit, au concluzionat că păşunismul „perfidului Albion” a vorbit. Cine să-i mai înţeleagă pe domnii aceştia, care jonglând cu dubla măsură, jignesc pe unii dintre britanici, acuzându-i voalat de trogloditism.

În ritmul acesta, oricare cetăţean european care şi-ar permite o critică la adresa principiilor de funcţionare ale UE şi care ar cere reformarea UE, ar trebui să se aştepte la acuzaţia de trogloditism? Tendinţa asta pare a fi…

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

herr v.4.01
27.06.2016, 00:06:23

Remus Tanasa Pe "opinologii" nostri nu-i deranjeaza intr-atat faptul ca UK s-a cerut afara, ci doar ca si-a manifestat nemultumirea fata de conditiile ce domnesc in interiorul unui club select precum UE, diferite fiind de cele din reclama (pe dinafara-i vopsit gardu')... Si atunci au speculat si ei cum au putut.

+1 (1 vot)
RazvanP
27.06.2016, 08:35:51

Nu erau vremuri mai bune prin anii '50/'60, este doar nostalgie amestecată cu prostie. Dacă ai face azi un referendum în România și i-ai întreba pe vajnicii noștri concetățeni dacă vor să se întoarcă în tinerețea lor ceaușistă, ar vota să o facă. Păcat că nu ar mai exista Pactul de la Varșovia și nici Uniunea Sovietică care să îți cumpere produsele de căcat din fabricile multilateral dezvoltate în care toată lumea avea de muncă (cit. 90% din populația peste 50 de ani). Ei bine asta s-a întâmplat în Marea Britanie, care o va lua exemplar pe cocoașă de la singurul fost mare partner. Configurația globală s-a schimbat, imperiul a rămas doar în capul babuinilor din Teleormanshire-ul lor. Vor fi pedepsiți exemplar pentru că de când au aderat, s-au comportat ca niște prințese arogante pe ciclu, vorba unui prieten. Gestul lui Cameron nefiind altceva decât un fel de a forța mâna (pentru a câta oară?) Uniunii Europene. Vor mai fi pedepsiți exemplar și pentru ca alți babuini (Orban, Wilders, Grillo, Le Pen) să nu îmbete prostimea cu idei de secol 19. Dreptul constituțional de a vota nu îl pune nimeni la îndoială (ai grijă că vorbești ca Farage!), s-a pus la îndoială dreptul bătrânilor de a fute (pardon, pardon) definitiv viitorul generațiilor tinere, de a-i aduce fără voia lor în iepoca de aur a tinereților apuse. Și eu mai pun la îndoială ceva: dreptul minerului sau al strungarului de a hotărî dacă bosonul lui Higgs există. Pentru că asta înseamnă să faci un referendum pe probleme de politică externă și macroeconomică. Să citezi numărul de cărți e manipulare. Pot fi cărți de grădinărit, despre viața Dianei sau despre tipul dei ceai pe care să-l bei la vânătoarea de vulpi. Nu cred că citeau toți cărți de economie sau de politică externă. Și încă ceva: nu uita că Marea Britanie are și cei mai mulți cititori de Libertatea.

-4 (6 voturi)
etc etc
27.06.2016, 21:00:01

e o vorba buna pe la noi: rade ciob de oala sparta. Da mos, o sa moara UK pt. c'a iesit din UE si nu mai e in compania unor superputeri ca Romania sau Bulgaria =)) ca sa'l parafrazam pe Taleb - https://twitter.com/nntaleb/status/746879505659207680 "Intellectual Yet Idiot... has mentioned quantum mechanics at least twice in the past 5 years;". Bravo, Higgs sa traiasca :p

0 (2 voturi)
RazvanP
27.06.2016, 22:15:34

Ooooh dar io n-am spus că suntem mai breji! Am spus că proști sunt peste tot, oricât de incredibil ar părea. Avem noi așa un dar de a admira popoare până la neverosimil și/sau dde a ne considera foarte proști. Excepționalism, frate! Și da, o să moară UK pentru că nu o să mai facă comerț convenabil cu România, Bulgaria, Belgia, Cipru, Austria, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria. Pentru că nu o să-și mai poată trimite avioanele în țările astea fără să plătească o cârcă de bani, pentru că se vor tăia fondurile pentru cercetare, se va îngreuna deplasarea cercetătorilor și a studenților din și înspre Marea Britanie, organismele europene și firmele mari de acolo se vor muta, inflație, tendințe separatiste, șamd. Higgs era un exemplu ca oricare altul, mai accesibil așa. O notă: „perfidul Albion” e de la Mussolini citire. Încă una: nu înțeleg de ce unii susțin decizia asta tâmpită, au visuri mărețe? Vor să mărșăluim frumos îmbrăcați în verde și să ne luăm iar gâturile?

+1 (3 voturi)
Laurenţiu Faighel
27.06.2016, 16:04:37

Păi e normal. Dacă britanicii votează după placul analiştilor, sunt europeni şi deci cu capul pe umeri. Dacă nu, sunt nişte troglodiţi nenorociţi.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările