Societate

articolul anterior articolul urmator

Brukenthal, istoria fake şi extremiştii

23
11 Oct 2021 18:12:25
Deutsche Welle
Sibiu, oraşul în care se află statuia lui Samuel von Brukenthal
Sibiu, oraşul în care se află statuia lui Samuel von Brukenthal

Povestea Baronului Brukenthal continuă să fie deformată de istorici naţionalişti, de susţinători ai Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) şi de alţi ignoranţi.

 
Aceştia înghit pe nemestecate istoriile deformate, care se rostogolesc la nesfârşit pe reţele sociale, pe site-uri de informaţii, la diferite televiziuni.

Această credulitate primitivă duce la gesturi barbare: un prim efect al minciunilor istorice legate de baronul sas a fost vandalizarea statuii sale din centrul Sibiului.

Inaugurată acum o lună în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, statuia care îl înfăţişează pe Brukenthal este un omagiu târziu adus singurului guvernator sas al Transilvaniei, cel care a lăsat în urma lui unul dintre primele muzee ale Europei şi o bibliotecă uriaşă de cărţi şi manuscrise rare.

Detractorii lui Brukenthal, poate, n-au aflat că baronul are o statuie şi la Viena. În arhitectura Memorialului dedicat împărătesei  Mariei Theresia, alături de alţi optsprezece oameni importanţi din anturajul ei, între care cei mai cunoscuţi sunt Wolfgang Amadeus Mozart şi Joseph Haydn, se află şi Samuel von Brukenthal. Monumentul sugerează că lidera Imperiului Habsburgic se sprijinea pe minţile cele mai luminate din toate regiunile pe care le conducea iar Transilvania era prezentă prin baronul sas, care i-a lăsat Sibiului moştenirea sa materială şi culturală.

Sunt istorici care susţin că Brukenthal ar fi fost vinovat de represiunea dură a Răscoalei lui Horea, deşi nu există niciun fel de dovezi în acest sens. Aceşti istorici vorbesc despre acţiunile antiromâneşti ale baronului şi despre vina condamnării capilor răscoalei din 1784, bazându-se pe deducţii, dar fără să aducă probe sau să aibă informaţii suficiente despre felul în care funcţiona aparatul centralizat al imperiului. Există documente oficiale care arată cum s-a desfăşurat procesul, cum au fost prinşi liderii răsculaţilor, cine i-a trădat şi cine i-a condamnat.

Brukenthal e doar un pretext pentru naţionaliştii de toate culorile să redeschidă subiecte artificiale, care toate converg spre acelaşi numitor comun: străinii sunt de vină. Istoria trebuie mereu reinventată pentru a demonstra că doar puritatea autohtonă îi poate salva pe români, că modelele trebuie să fie neaoşe, că Europa vrea să înghită naţiunile şi să le convertească la ce-i mai rău.

Liderul AUR, George Simion, spune că vrea „statui pentru Avram Iancu, nu pentru Brukenthal”, câteva sute de adepţi ai acestei idei au ieşit în centrul Sibiului să protesteze împotriva amplasării statuii, în spaţiul virtual s-a dezlănţuit dintr-o dată ura faţă de minoritatea cea mai admirată în România: diferite cercetări arată că românii au o părere mult mai bună despre germani decât despre ei înşişi, fiindcă germanii sunt curaţi, cinstiţi, demni, harnici, inteligenţi (Gabriela Rădescu, Mircea Kivu, Monica Robotin, Barometrul relaţiilor entice, 1994-2002, Cluj, 2005). Sondajele cele mai recente scot la iveală că aproape 50% dintre români consideră că germanii sunt „o resursă valoroasă” şi „au o contribuţie folositoare” (KANTAR, 2019).

Această imagine a rămas, probabil, intactă pentru cei mai mulţi dintre români, chiar dacă derapajele s-au accentuat şi sunt vizibile, spre exemplu, în cazul primarului din Timişoara, Dominic Fritz, împotriva căruia s-au scandat lozinci agresive, de tipul, „afară cu Fritz din ţară” sau „Herr Fritz, nu uita, Timişoara nu-i a ta”.

Nemulţumirea faţă de politica preşedintelui Klaus Iohannis, faţă de inerţia lui sau faţă de incapcitatea sa de adecvare poate provoca reacţii anti-germane, dar acest trend nu e îndreptat împotriva nemţilor, ci face parte dintr-un val mai mare, în care se înghesuie de-a valma patriotismul zgomotos şi ura faţă de străini, faţă de vaccinuri sau faţă de tot ce înseamnă LGBT. Dacă politicienii moderaţi nu reuşesc să calmeze nemulţumirile, să reducă presiunea economică şi să se concentreze asupra priorităţilor ţării, acest val al extremiştilor va creşte şi se va transforma într-un tsunami ameninţător.

Sabina Fati - Deutsche Welle

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Adrian Foangǎ
11.10.2021, 18:24:01

E ca si cum ai spune ca nea Nicu nu e vinovat de nimic cat a condus Romania, ca el era om bun. S-a dat insa comanda sa-l spele pe ala, de bine ce era sub conducerea lui s-au rasculat romanii.

-6 (20 voturi)
Ludwig
11.10.2021, 19:41:50

A murit Vadim si a aparut specimenul asta de Simion....Se zica ca nationalismul nu tine de foame, dar la romani e invers cand votezi astfel de demagog...

+12 (20 voturi)
Vasile Preda
11.10.2021, 18:33:03

Deutsche Welle - trompeta intereselor germane - este rostogolită de tot felul de pseudo publicații drept presă liberă. Eu sunt român din România, nu mă interesează interesul german exprimat prin Deutsche Welle, pentru că nu reprezintă țara MEA.

-1 (11 voturi)
Iulian Arion
11.10.2021, 19:25:13

LGBT este un subiect sensibil. Simple afirmatii mincinoase de pretinse persecutii, sunt preluate in Parlamentul European si transformate in initiative de proceduri de infringement impotriva Romaniei (sanctionare prin amenzi zilnice de pana 200 000 euro pe zi - in cazul gropilor de gunoi urban din 1-dec-2017!). Eu stiu ca sunt Romani care mint pentru a primi cativa arginti. In recenta intiativa promovata de doamna Doloris Montserrat (PPE - Spania) Ciolos a votat pentru sanctionarea Romaniei. Liberalii nu au fost prezenti. Au absentat cocosati de complexe de inferioritate. Pe cat de agresivi si dornici sa ne invete democratia, sau sa ne certe, pe atat de cocosati de complexe de inferioritate se ascund, absenteaza, se dau bolnavi de covid. Doamna Doloris nu a prezentat un exemplu. A afirmat ca comunitatea LGBTI continua sa fie persecutata in Romania. Cand aud acuzatii impotriva Romaniei, europarlamentarul Roman nu cere dovezi, nu cere blocarea actiunii pana cand sunt analizate probele. Nu stie ce inseamna auditur altera partem. Nu! Lui "ii crapa obrazul de rusine ca e roman" si ramane complexat tot restul vietii. Nu mai calca prin PE. La cealalta extrema este suveranismul de bodega al europarlamentarilor PSD. De la pus poalele in cap sa arate unde nu a batut-o soarele pe Norica Nicolai - procuror in regimul comunist - la discursul patriotard al aluia cu mustata de la Cluj. Cum astfel de cazuri sunt penale, trebuie sa existe victima, faptuitorul, locul, imprejurarile, moment, toata recuzita criminalista. La fel cu minoritatea roma. Primareasa de la Tandarei, a cerut prefectului din Ialomita sa instituie carantina in Tandarei, deoarece prea multi cetateni nu respecta regulile de izolare. A fost anul trecut, nu acum cand exista praguri de 6 la mie, 10 la mie etc. Cineva a postat imagini cu jandarmi alergand niste copii care au intrat in gospodariile cetatenilor si au scapat de jandarmi. Jandarmii nu i-au prins. ONG obscur, fara activitate, a preluat imaginile si a raportat comisiei uniunii europene "Folosirea excesiva a fortei de catre autoritatile din Romania impotriva minoritatii Roma" Pentru ca apareau bruneti in imagini, ong-ul parazit a presupus ca sunt romi. Alergatura jandarmilor a botezat-o "folosirea excesiva a fortei". Cei mai mari dusmani ai Romaniei sunt unii romani. Ne amintim cand liberalii au mintit informand ambasadele statelor NATO ca USR a intrat in alianta cu "extremistii" A.U.R. sustinatori ai lui Putin. Profanarea monumentelor este infractiune. Atat instigatorii cat si faptuitorii profanarii monumentului baronului von Bruckenthal trebuie anchetati penal. Actiunea trebuie pornita din oficiu de catre parchetul din Sibiu, sub sanctiunea excluderii din magistratura a capeteniilor.

0 (6 voturi)
Iulian Arion
11.10.2021, 19:31:18

Constat ca orice subiect abordeaza propagandistic, incitand la ura, autoarea ajunge la persecutarea comunitatii LGBT din Romania. Litera L provine de la lesbiana. G de la gay - homosexual. B de la bisexual. Cunoaste cineva vreun bisexual persecutat in Romania? Cam ce drepturi ii sunt interzise persoanei care intretine relatii atat cu femei cat si cu barbati? Ce drepturi ar trebui sa aiba bisexual -ul/-a?

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările