Bunătatea Regelui, Caritatea Principesei!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai - Principesa Margareta 24 ianuarie 2016 FOTO Familiaregala.ro

Peste 25.000 de copii şi tineri, peste 2.600 de familii cu un trai precar, şi peste 600 de mici ONG-uri locale au primit ajutor şi asistenţă.

Bunătatea Regelui, Caritatea Principesei!

Când Regele Mihai a împlinit 90 de ani, l-am văzut prezent în mijlocul sutelor de români care îi urau sănătate cu voci puternice în sala de concerte a Ateneului Român. Cu surprindere, Imnul Regal s-a intonat de trei ori de întreaga orchestră laolaltă cu românii prezenţi la aniversare. Atunci l-am simţit de aproape cum privea emoţionat mulţimea şi mai apoi cum păşea cu modestie şi simplitate printre romanii care doreau să îi transmită un gând sincer sau să îi atingă mâna. Era cea de-a patra ediţie a concertului caritabil în sprijinul tinerilor artişti, bursieri ai Fundaţiei Principesa Margareta a României.

Au trecut 5 ani. Marţi, Regele Mihai a împlinit 95 de ani! Din păcate, greutatea anilor nu a mai permis prezenţa fizică la Ateneu. Dar tot ieri seară, după concert, Principesa Margareta a declarat că i-a vorbit telefonic două ore şi că este foarte recunoscător celor care au transmis mesaje şi urări. Regele, la reşedinţa privată din Elveţia, îndurerat după recenta pierdere a Reginei Ana, a fost înconjurat de cele două fiice principesele Elena şi Sofia.

principesa margareta foto Facebook

FOTO: Fundaţia Principesa Margareta a României

Regele şi armata

Prea puţini români cunosc despre Regele nostru şi mult mai puţini dintre tineri. Spre ruşinea naţiunii, prea puţini pot răspunde că 25 octombrie este Ziua Regelui. Despre legătura dintre Rege şi Armata Romană nu cred că se învaţă la şcoală. Că au loc ceremonii militare şi instituţiile au obligaţia de a arbora drapelul aflăm de la ştiri. Dar ce s-a întâmplat de fapt pe 25 octombrie? 

La 25 octombrie 1944, după 4 ani, Transilvania de nord, ultima brazdă de pământ a teritoriului naţional, a fost eliberată de sub ocupaţia hortysto-fascistă în urma bătăliei de la Carei. Astfel, ultimele oraşe eliberate au fost Satu Mare şi Carei. De aceea, preşedintele actual, domnul Klaus Iohannis, a fost prezent luni la Satu Mare şi marţi la Carei. Am citit discursul său. A vorbit doar despre viitor şi prea puţin despre trecut. M-aş fi aşteptat măcar o frază despre Regele Mihai la acea dată. Eliberarea a fost soldată cu importante pierderi de vieţi umane. În doar două luni, 58.000 de români au fost ucişi, răniţi sau au dispărut.

Presa naţională scria „Ardealul este astăzi din nou unul şi indivizibil, aşa cum trebuie să fie. Nicio linie demarcaţională nu mai împarte în chip arbitrar pământul pentru libertatea căruia au pătimit Horea, Cloşca şi Crişan şi au luptat Avram Iancu, Şaguna, Simion Bărnuţiu şi memorandiştii”.

Istoricii ne asigură că Armata Română ar fi putut să câştige teritoriile ultime cu multe zile mai înainte, dar militarii au dorit să onoreze prin această izbândă Ziua Regelui. Deci Armata Română şi astăzi este legată de Regele nostru, ultimul mareşal al Armatei Române.

principesa margareta2 foto facebook

FOTO: Fundaţia Principesa Margareta a României

Principesa Margareta şi tinerele talente

De ziua Regelui, de nouă ani, Principesa Margareta, prin fundaţia pe care o patronează şi o coordonează încă din 1991, organizează un concert caritabil pentru tinerii artişti români care au nevoie de sprijin financiar pentru continuarea şi definitivarea studiilor. Printr-o bursă anuală de până la 2.000 de euro, în 2016 au fost susţinuţi 36 de bursieri, 18 artişti plastici şi 18 muzicieni cu vârste între 14-24 de ani, tineri care studiază la licee şi universităţi în Bucureşti, Cluj, Craiova, Constanţa, Iaşi, Suceava şi Oradea. Prin programul numit Tinerele Talente peste 200 de tineri artişti plastici şi muzicieni au reuşit performanţe extraordinare după ce au fost sprijiniţi prin burse de studiu, mentorat şi promovare.

Mentorii programului din 2016 sunt personalităţi de prestigiu internaţional, precum dirijorii Gabriel Bebeşelea şi Tiberiu Soare, tenorul Vasile Moldoveanu, actriţele Oana Pelea şi Daniela Nane.

Am avut încântarea, în timpul concertului, să conversez şi să stau pe scaun chiar lângă o tânără de 18 ani din Constanţa interesată de artă, creativitate şi design vestimentar. Am discutat apoi cu alţi tineri artişti aflaţi la foaierul Ateneului pentru a-şi prezenta lucrările personale. M-a bucurat foarte mult entuziasmul lor şi dorinţa de a-şi exprima ideile şi creaţiile lor artistice. Ei sunt viitorul nostru, speranţele noastre mai ales pe plan european şi internaţional. Mi-aş fi dorit însă ca Guvernul României să fie cel care sprijină copiii talentaţi pentru a ne reprezenta la cel mai înalt nivel.

principesa margareta1 foto facebook

FOTO: Fundaţia Principesa Margareta a României

Nu doar adolescenţii talentaţi sunt sprijini de fundaţia Principesei Margareta. Copii aflaţi în situaţii dramatice la risc de abandon şcolar şi cu o sărăcie extremă. Şi aici inclusiv preşedintele Iohannis şi ministrul educaţiei Dumitru au atras atenţia despre sărăcia şi abandonul şcolar. Trebuie să precizez că la acelaşi concert însuşi Ministrul Educaţiei a fost în lojă lângă Principesa Moştenitoare şi Principele Radu, semn că Regele şi Familia Regală întotdeauna respectă şi accentuează rolul educaţiei pentru un popor. Ce-i drept puteau fi prezenţi şi alţi reprezentanţi ai Guvernului arătand prin simpla lor prezentă frontul comun pentru sprijinirea tinerelor talente.

Peste 25.000 de copii şi tineri, peste 2.600 de familii cu un trai precar, şi peste 600 de mici ONG-uri locale au primit ajutor şi asistenţă. Zilnic, 55 de copii din sectorul 6 primesc o masă caldă şi beneficiază de un after-school gratuit. Ideea centrului este de bună practică. Copii se întâlnesc şi sunt sprijiniţi de vârstnici. Şi astfel ambele generaţii sunt preţuite. România are aproape 1.5 milioane de bătrâni aflaţi în singurătate. Faptul că aceştia îşi regăsesc un rol util şi eficient ajutând tinerii fie chiar prin simplu sprijin în efectuarea temelor este un lucru de mare preţ. 

Ţin foarte mult să apreciem principiile pe care prin exemplul personal Regele Mihai ne-a învăţat: generozitatea faţă de cei în suferinţă, loialitatea faţă de ţară şi spiritul de răspundere faţă de îndatoririle fiecărui cetăţean.

La Mulţi Ani, Majestate!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite