Societate

articolul urmator

Câinii latră, caravana trece…

3
4 Jun 2018 10:39:10
Ancelin Roseti

Constat că, în societatea românească, a spune lucrurilor pe nume, a rosti adevărul, a reclama unele nereguli, a arăta acuzator cu degetul în direcţia răului, uneori chiar asumându-ţi riscuri, mai mari sau mai mici, a devenit o faptă reprobabilă.

Ba chiar nu puţini sunt cei care îţi vor lipi imediat pe frunte eticheta de „anarhist“. Eşti vinovat. Nu ai dreptate; te înşeli; eşti vândut; manipulezi; la rândul tău, eşti manipulat; eşti împotriva poporului tău; eşti invidios; nu ştii; nu te pricepi; eşti incapabil de a înţelege; eşti un impostor; eşti expirat; eşti alterat. Ce mai, eşti un dobitoc - „demn“ de scos, la o adică, în afara legii sau, cel puţin, de legat strâns la stâlpul infamiei şi scuipat în ochi.

Nu poţi rosti ceva fără ca „ireproşabila“ mulţime să nu-ţi sară numaidecât cu labele pe piept. E mereu cu musca pe căciulă, e necontenit călcată pe bombeuri, e protagonistul-victimă al unei permanente scene de persecuţie.

Societatea românească a ajuns un fel de „ceată a lui Piţigoi“ (dai într-unul, ţipă doi - cum spun versurile copilăriei). Ceea ce e şi trist şi amuzant deopotrivă e faptul că unii sunt atât de naivi (ca să fiu eufemistic), încât, atunci când îşi află ignoranţa „lătrată de câini“, au impresia că le este invidiată „valoarea“, simţind grabnic nevoia de a livra autoconsolator dictonul-tiflă: „câinii latră, caravana trece“.

Toată lumea ştie, toţi se pricep, nimănui nu-i scapă nimic. Nimeni nu ascultă. Nu se mai pun întrebări. Toată lumea vorbeşte, fiecare are răspunsuri. Totul e vechi, e demonetizat, noutatea începe cu fiecare.

Descartes (care poate apărea ca prost în ochii „omniscienţi” ai „dăştepţilor“ de astăzi) spunea, la un moment dat, în partea a doua a Discursului despre metodă, „că la baza părerilor noastre stau mai degrabă obişnuinţa şi exemplul, decât vreo ştiinţă exactă“. Românul are o vorbă (fireşte, ea nu traduce exhaustiv spusa maestrului, e doar o frântură semantică): mulţi văd, puţini „cunoaşte“. Dacă aşa stau lucrurile, şi chiar stau aşa, iată că avem deja aluatul bun de manevră, în toate domeniile, pe toate laturile. Nici nu-i de mirare că „liderii”, „geniile” apar precum ciupercile după ploaie. Are cine să-i valideze, are cine să-i susţină, are cine să-i voteze, după caz: mulţimea atotştiutoare, care - consecventă şi mereu egală cu sine însăşi - redefineşte parametrii dialecticii: schimbarea înseamnă continuitate. Deci, nimic nou sub soare…

Din acest motiv, cred eu, de cele mai multe ori (ca să nu arborez cardinal pavilionul sceptic), strădania de a dresa papagali, indiferent de coloratura lor, nu-ţi va putea oferi altceva în afara sfioaselor mreje ale zădărniciei...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Radu Mircea
4.06.2018, 12:40:28

# Ancelin Roseti Asta e boala veche la romani si la oameni in general , adevarul supara , deranjeaza , creaza antipatii , dusmanii . Asa ca nu-i mai bine sa inveti sa spui permanent : Da sefu' , ai dreptate boss , extraordinar ce solutie desteapta aveti , eu nu m-as fi gindit niciodata la asta . ln felul asta ai o viata linistita si o cariera asigurata . Daca te pune dracu' sa iesi in fata altfel decit sa-ti faci autocritica , te-ai ars . Sa te pui in poarta cu sefu e '' casus belli '' adica ai '' belli '' de tot . lti cauti de munca . Revenind la tema , au unii un talent sa se gaseasca intodeauna in barca cistigatorilor si a cistigurilor ceva de speriat . Si asta in ciuda lipsei totale a vreunei expertize in vreun domeniu . Nulitatile stiu sa se orienteze intodeauna . Ma uit la guvernul actual .... Niciodata in istorie nu cred ca am avut un guvern mai aproape de zero . Asta per total , ca la individual toti sunt pe minus . Totusi nu crapa pamnitul , nu se rastoarna muntii , nu navalesc apele , semn ca si prostii au un dumnezeu al lor , nu numai betivii si copiii .

Sorin Ionascu
4.06.2018, 15:33:25

"Nu poţi rosti ceva fără ca „ireproşabila“ mulţime să nu-ţi sară numaidecât cu labele pe piept." Atentie la formulare, domnule scriitor!!!! Si la dubla negatie. "strădania de a dresa papagali, indiferent de coloratura lor" Aici nu sunt sigur ce a vrut sa spuna, dar "coloratura" e altceva decat "culoarea".

Scorilo
4.06.2018, 19:34:33

Sa se apeleze la ELITE ? La INTELIGHENTIA ? Care ? Cine ? Unde ? In decursul timpului,poporul roman a fost educat (daca nu este prea mult spus),scolit, DE CEI CU CARTE...De ELITE...De INTELIGHENTIA...Un popor se educa...Un popor se "creste"...Dar cine sa o faca ? Situatia in care s-a ajuns li se "datoreaza" LOR. Si acum se continua pe aceeasi directie.Tinand cont de faptul ca viitorii "educatori" ai romanilor sunt cei care au terminat tot felul de facultati particulare lucrurile merg intr-o directie si mai gresita.

Modifică Setările