Societate

articolul anterior articolul urmator

Căldura şi umiditatea pot reduce rata de răspândire a noului coronavirus

28
19 Mar 2020 07:10:56
Autor: Simona Chirciu
Căldura şi umiditatea pot scădea rata de răspândire a noului coronavirus FOTO Shutterstock
Căldura şi umiditatea pot scădea rata de răspândire a noului coronavirus FOTO Shutterstock

Temperaturile mari şi umiditatea pot înjumătăţi rata de răspândire a noului coronavirus. Cel puţin asta arată un studiu recent realizat de către un grup de cercetători chinezi care au examinat modul în care evoluează epidemia de COVID-19 în mai multe ţări, pe măsură ce temperaturile cresc în această perioadă.

Concret, oamenii de ştiinţă au analizat modul în care au crescut focarele de infecţie în 100 de oraşe din China, ţinând cont de temperaturile înregistrate acolo. Totodată, au comparat şi modul în care COVID-19 s-a răspândit în ţări precum Coreea de Sud, Iran şi Japonia, care au avut temperaturi şi niveluri de umiditate scăzute şi unde focarele de îmbolnăviri au fost unele severe, cu numărul de cazuri din ţări mai calde şi mai umede precum Singapore, Malaezia sau Thailanda, unde focarele au fost limitate.

Concluzia studiului este că la temperaturi de 30 de grade şi umiditate de 71%, nivelul de răspândire a COVID-19 s-ar reduce la jumătate. Totuşi, cercetătorii recunosc că sunt necesare mai multe studii pe măsură ce temperaturile continuă să crească, pentru a putea susţine vehement că vremea caldă şi umiditatea crescută scad răspândirea şi gravitatea focarelor de COVID-19. „La temperaturi scăzute, rata de răspândire a virusului este între 2 şi 3. Când temperatura a crescut doar cu un grad Celsius, spre exemplu. iar umiditatea, cu 1%, rata a scăzut cu 0,0383, respectiv 0,0224. Astfel, dacă acel număr scade sub 1.0, înseamnă că virusul moare mai repede decât se reproduce”, se arată în studiu.

Un alt studiu realizat acum câteva zile de către oameni de ştiinţă din Spania, Portugalia şi Finlanda arată că persoanele care trăiesc în zone cu temperaturi medii sunt mai vulnerabile la virus, urmate de cele care trăiesc în climate aride. Ideea că răspândirea noului coronavirus ar urma să intre pe o pantă descendentă datorită creşterii temperaturilor este susţinută şi de către unii doctori români. „Virusul nu se înmulţeşte foarte mult la temperaturi ridicate de peste 27-28 de grade. Rata de multiplicare este mult redusă la aceste temperaturi. Este un virus căruia îi place uscăciunea şi el însuşi determină o uscăciune la nivelul tractului respirator”, a explicat şeful Secţiei Clinice Boli Infecţioase din Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila”, medicul Ion Ştefan.

Până se încălzeşte însă, specialiştii atrag atenţia că răspândirea noului coronavirus poate fi diminuată prin autoizoloare la domiciliu şi printr-o igienă corespunzătoare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Comisaro Cattani Mihai
19.03.2020, 07:49:36

Domnilor "specialisti" prin apa se transmite nu conteaza sursa,chiuveta,imbuteliata etc? Cum de s-a inmultit cazurile de Covid-19 in unele tari unde lumea statea acasa mai bine de trei saptamani?

-8 (8 voturi)
Comisaro Cattani Mihai
19.03.2020, 07:56:04

Asa ca pe viitor cand va trece Covid-19 cei din orase mari e bine sa se mute la curte in comune,sate unde sunt cu mult mai feriti decat unde este TURMA MARE -URBAN

-2 (6 voturi)
Anunturi Gratuite Romania - www.ino1.ro
19.03.2020, 08:21:22

INO1.RO - Anunturi Gratuite Romania Publica anunturi gratuite Simplu si rapid, fara cont fara logare ino1.ro - 100 % romanesc, de la romani pentru romani -GRATUIT !

-3 (3 voturi)
Dr. WHO
19.03.2020, 08:31:43

Asta o sa fie urmatorul scam sau iluzie. Virusul dispare la 56C. Cite tari au clima asta? Nu mai pacaliti oamenii cu treaba asta, adica ca vine vara si virusul dispare....pentru ca nu(NNNUUU) va disparea. fa-ti o infuzie cu abur cald, sauna, daca vrei sa scapi de el. Nu astepta vara pentru ca degeaba o astepti. https://www.youtube.com/watch?v=r9qHXjniAp4

-3 (7 voturi)
LochRoagPM
19.03.2020, 08:48:05

Vrăjeli de încurajat proștii. Scapă care poate !

-7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările