Societate

articolul anterior articolul urmator

Cămaşa de forţă a Curţii Constituţionale

64
20 Sep 2016 16:33:55
Vlad Viski

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis să amâne o decizie în „cazul Coman”, privind căsătoriile gay oficiate în afara României, pe teritoriul unui stat UE. Cazul a fost repus pe rol, se aşteaptă noi depoziţii şi o „analiză mai profundă” a cauzei din partea CCR.

O astfel de analiză ar presupune adâncirea unor detalii privind jurisprudenţa altor state, precum şi cazurile de la CEDO. Mai mult, Curtea a cerut, ne spune preşedintele Valer Dorneanu, dosarul de fond în acest caz, pentru a studia mai în detaliu care sunt drepturile exacte care le sunt refuzate lui Adrian Coman şi lui Claibourne Hamilton.

Auzind vestea molcom recitată de Valer Dorneanu, un amic cu ceva expertiză constituţională remarcă: „Sunt într-o cămaşă de forţă!”. E drept, amicul meu avea dreptate, avem jurisprudenţa CEDO care ne spune că statele membre sunt obligate să asigure un cadru legal care să respecte dreptul la viaţă intimă şi de familie al cuplurilor gay. Mai apoi, România este membră a Uniunii Europene. Principiul liberei circulaţii este unul fundamental pentru UE. Persoanele circulă, de obicei, cărând în spate drepturile fundamentale pe care le au. O căsătorie nu poate exista la Nagylak şi înceta la Nădlac. Statul român este la fel de pasibil de sancţiune şi din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. În final, avem o legislaţie internă, avem o protecţie constituţională a vieţii intime, familiale şi private. Ce să mai vorbim despre egalitatea de tratament a cetăţenilor? Ceea ce ar trebui să ne bucure, totuşi, este că CCR tratează această temă cu cea mai mare seriozitate, legitimând cerinţele comunităţii LGBT ca fiind valide. În orice democraţie, drepturile minorităţilor sunt un principiu fundamental, iar Curtea trece dincolo de dezbaterile uneori ridicole care au loc în spaţiul public.

(...) CCR tratează această temă cu cea mai mare seriozitate, legitimând cerinţele comunităţii LGBT ca fiind valide.

PNL susţine familia tradiţională”. Spre finalul declaraţiei, doamna Gorghiu ne aruncă câteva vorbe despre minorităţi, total neconvingătoare, expresie a liberalismului practicat de domnia sa.

(...) 36% din români susţin egalitatea în drepturi pentru cetăţenii LGBT şi 21% din români susţin legalizarea căsătoriilor în întreaga Europă

Revenind la subiect, CCR se află, într-adevăr, într-o cămaşă de forţă, judecătorii încercând să găsească o formulă prin care să respecte şi drepturile omului, să reziste presiunilor politice şi să mulţumească şi populaţia. O populaţie care, totuşi, nu este exclusiv homofobă. Un Eurobarometru din 2015 ne arată că 36% din români susţin egalitatea în drepturi pentru cetăţenii LGBT şi 21% din români susţin legalizarea căsătoriilor în întreaga Europă. Suntem la coada continentului, însă cifrele ne spun că această temă are potenţial să creeze un conflict la nivel de societate. Iar judecătorii CCR vor să evite o astfel de situaţie. Parcă repetă scenariul din 1994, când aceeaşi Curte Constituţională a trebuit să judece constituţionalitatea Articolului 200 din Codul Penal, care criminaliza relaţiile consensuale între persoane de acelaşi sex. Şi atunci Curtea şi-a luat suficient timp pentru a primi opinii din partea multor părţi interesate în subiect. Din nefericire, Curtea de atunci a repus pe tapet noţiunea de „scandal public”, un concept artificial pe care îl găsim doar în România lui Carol al II-lea, care a complicat mult lupta pentru egalitate a activiştilor LGBT. Să nu le vină judecătorilor idei originale şi de data aceasta.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

64 Comentarii

Stefan din nord
20.09.2016, 17:38:49

Din nefericire se va legifera si aberatia asta Daca nu acum in urmatorii ani fiindca ce e valabil in UE trebuie sa fie si in Romania Si abia atunci vom fi cu adevarat civilizati si in randul lumii . Sunt curios ce vor mai invata copii in scoala la orele de religie atunci

+4 (12 voturi)
Iulian Arion
20.09.2016, 17:42:49

Statul român nu recunoaşte titlurile nobiliare, fiind republică. La fel, statul român nu recunoaşte căsătorile între persoane de acelaşi sex. Sistemul judiciar din România nu recunoaşte jurisprudenţa (verdictul în cazuri similare) internă. Sunt numeroase cazurile când, pe baza aceloraşi contracte de împrumut în franci elveţieni, hotărârile instanţelor au fost diferite.

+3 (9 voturi)
Constantin Berghiu
20.09.2016, 17:48:40

De cind jurnalist a devenit sinonim cu santajist iar ziarele s-au transformat in niste fituici incolore [adica fara substanta] pe internet, nu te poti astepta ca o problema de o asemenea gravitate sa fie stindardul de lupta a unui organ de presa.

+4 (10 voturi)
Gothica TGirl
20.09.2016, 17:59:12

Sper din tot sufletul să se legifereze căsătoriile gay, voi putea și eu să îmi schimb markerul de sex in buletin fără ca statul să mă oblige să mai divorțez.

-8 (16 voturi)
Petru Ioan
20.09.2016, 18:08:23

De ce este necesar si legal sa existe o diferenta de tratament in interiorul categoriei familiei intemeiate pe unirea dintre doua persoane, respectiv favorizarea casatoriei intre barbat si femeie, comparativ cu uniunea civila dintre doi parteneri de acelasi sex? Invocarea unei aparente discriminari rezida din neintelegerea naturii juridice a casatoriei. Casatoria este un act juridic bilateral nepatrimonial creator de statut juridic special si nicidecum nu contract civil. http://www.culturavietii.ro/2016/09/20/note-juridice-cu-privire-la-caracterul-necontractual-al-casatoriei/

+1 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (64)

Modifică Setările