Campanii de vaccinare greşite. Oamenii nu se conving prin şoc, frică şi ameninţări!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Promovare vaccin Republica Moldova

Ministerul Sănătăţii din Moldova promovează vaccinarea folosind un clip video în care se vorbeşte despre moarte şi cimitir, arătând pe un tip cum sapă o groapă şi pe altul lângă un coşciug. Nu poate fi vorba de umor negru. E cel mai prost material video, care nu are nicio eficienţă, nu are niciun impact de încurajare a vaccinării

Fraţii din Republica Moldova, nu în glumă proastă, ci în mod oficial, printr-o campanie a Ministerului Sănătăţii promovează vaccinarea folosind un clip video penibil în care vorbesc despre moarte şi cimitir, arătând pe un individ cum sapă o groapă şi pe altul lângă un coşciug. Cu mesaje de-a dreptul oribile. Nu poate fi vorba nici măcar de umor negru, nici de ironie. E cel mai prost material video, care nu are nicio eficienţă, nu are niciun impact de încurajare a vaccinării. Mă întreb Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care are pus un logo la final, ce părere ar avea? Cu siguranţă nu au fost întrebaţi specialişti înainte de a publica asemenea aberaţie.

Cei care nu doresc să se vaccineze (lor li se adresează acest clip video) vor trata cu respingere şi revoltă. Să afirmi că ”în Chişinău avem cel mai mare cimitir din Europa. Aici îs destule locuri, aşa că nu-ţi fă griji", arată în primul rând lipsă de respect faţă de demnitatea umană şi faţă de opţiunile oamenilor inclusiv de a nu se vaccina. Nu îi poţi intimida astfel. Am putea reţine că educaţia nu se face cu ironie şi cu teamă.

Pornind de la acest videoclip vreau să atrag atenţia asupra oamenilor de televiziune cat şi unor medici din Romania, care folosesc aceleaşi tehnici şi insistă să ne prezinte imagini şocante din secţii ATI. Aproape zilnic văd interviuri cu cate un bolnav care nu s-a vaccinat şi reporterul îl întreabă ”regretaţi că nu v-aţi vaccinat?”. Răspunsurile sunt evidente. Omul respiră foarte greu, e speriat şi bolnav, e la limita dintre viaţă şi moarte şi tu îi iei interviuri. Mi se pare lipsit de etică asemenea reportaje, lipsit de respect faţă de orice bolnav şi faţă de medici să te bagi cu camera video şi cu microfonul într-o secţie ATI. Apropo, credeţi că oamenii s-au vaccinat pentru că au văzut asemenea reportaje. Nici gand. Întrebaţi motivele celor care s-au vaccinat în ultimele luni.

 Înţeleg că medicii au ajuns la limita puterii şi la disperare dar să inviţi cetăţenii (neîncrezători) să vizitele spitalele nu e o soluţie, nu are nicio eficienţă.  O persoană care nu este convinsă de mortalitatea virusului, este o persoană care nu crede în virus şi orice mesaj de acest tip nu va fi convingător. Şi în faţa secţiilor ATI şi în faţa morţii se va apăra identificând de multe ori alte explicaţii pentru ceea ce vede (a avut alte comorbidităţi, etc).

Studii despre eficienţa unor imagini şoc s-au tot făcut. În decembrie 2020, americanii au făcut un experiment cu 510 participanţi cărora li s-au arătat imagini cu trupurile decedate în urma infectării cu coronavirus, învelite în saci de plastic, pe când erau scoase din camerele reci ale spitalelor. Efectul zero.

În India am văzut imagini publice cu sute de corpuri incinerate. Live. Cred că ceva mai şocant nu există, să vezi corpuri cum ardeau pe un câmp întins, un langă altul aşa pe grămezi de papură (sau ce o fi).   

 La introducerea imaginilor cu efectele fumatului asupra organismului de pe pachetele de ţigări psihologi, inclusiv din Romania au realizat câteva studii despre eficienţa acestora. Au existat directive europene despre lărgirea dimensiunilor imaginilor şi despre includerea unui text sugestiv. Efectul este zero.  Practic, cu toţii cunoaştem persoane care fumează în continuare în ciuda imaginilor negative de pe pachetele de ţigări. Ba mai mult, glumesc. Pot continua argumentarea cu faptul că atunci când le vorbesc adolescenţilor despre efecte drogurilor nu le mai arăt imagini cu afectarea sistemelor din organismul uman sau acele imagini-şoc cu chipuri schimonosite sau cu cangrene ale drogului crocodil. Adolescenţii fumează cel mai mult marijuana şi ea nu duce la asemenea consecinţe. Nu e heroină injectabilă. În timp, constant fumată, determină alte afecţiuni, dar asta e o altă discuţie. Însă, din păcate, mai sunt profesori sau diriginţi care folosesc intimidarea şi teama pentru a educa. Complet greşit.   

Şi totuşi ce funcţionează?

Există desigur câteva studii despre metodele cu adevărat eficiente care să încurajeze vaccinarea.  În primul rând, oamenii se vaccinează dacă au încredere în vaccin, vorba unui profesor ”Cel mai important ingredient în toate vaccinurile este încrederea”. Să creşti încrederea în vaccinarea. Şi asta nu o faci cu discursuri ameninţătoare sau jignitoare ”eşti prost dacă nu te vaccinezi, vei muri, etc”.

Să ai un discurs despre sănătate şi viaţă şi despre aspectele pozitive ale vaccinării.

Să vorbeşti despre vaccinare ca despre ceva normal acceptat, ca o normă socială, toţi facem asta şi suntem sănătoşi. În media să introduci pe lângă medici şi persoane cu credibilitate, persoane din diferite categorii socio-profesionale şi cetăţeni de rând. În clipul din Republica Moldova se vede clar că personale sunt actori.

Să identifici care sunt temerile şi fricile romanilor şi să le abordezi în mod direct. Şi desigur o măsură eficientă este accesabilitatea. Cu cat vaccinul este mai uşor accesibil, cu atât cetăţenii se vor vaccina. Vă amintiţi cat de mult a crescut vaccinarea când s-a organizat în parcări sau maratoanele de vaccinare. Să te adresezi adaptat mai ales în judeţele unde rata este foarte scăzută.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite