Societate

articolul anterior articolul urmator

Când candidaţii fac eforturi ca să fie diferiţi de ceilalţi

7
5 Mar 2021 14:23:26
George Butunoiu

Eu şi toţi recrutorii şi angajatorii cu care vorbesc, primim din ce în ce mai multe mesaje de la candidaţi în care ni se scrie explicit că ei sunt altfel, sunt diferiţi, că gândesc şi acţionează out of the box, tot felul de lucruri din acestea. Îi cred, chiar mă bucur pentru ei că se simt bine în această postură, însă cel mai adesea asta face doar să-i îndepărteze de joburile pentru care facem noi recrutări.

În treizeci şi mai mult de ani, am făcut mii de recrutări pentru posturile de conducere, de directori generali, preşedinţi de bănci, country managers, directori de toate felurile. Nu-mi aduc aminte ca o singură dată, măcar, să mi se fi cerut aşa ceva, adică un astfel de profil ieşit din rând. Niciodată! Mi s-au cerut întotdeauna, din anii 90 şi până azi, directori generali care să fie ca alţi directori generali, directori financiari, de vânzări, de marketing, de IT, de logistică, de operaţii, directori tehnici, juridici, de HR şi de alte feluri, aşa cum sunt şi ceilalţi. Iar dacă încercam să aduc în discuţie pe cineva mai diferit, imediat era dat deoparte – mai ales pe la companiile multinaţionale şi la firmele străine.

Ştiu bine că citiţi altceva pe Internet. Dar, totuşi, mai luaţi-vă un răgaz de gândire atunci când vă străduiţi să convingeţi un angajator că sunteţi altfel decât toţi ceilalţi angajaţi şi candidaţi. Şi încercaţi şi metoda aceea clasică, bătrânească, aceea care spune că e mai înţelept să afli mai întâi ce fel de om este angajatorul şi ce vrea el, şi abia după aceea să începeţi să-i povestiţi cum sunteţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

pathfinder
5.03.2021, 15:56:17

"că gândesc şi acţionează out of the box" Nu stiu la nivel de manager/director daca treaba asta e buna. Insa pentru alte meserii "a gandi out of the box" e benefic. Partea cu "a actiona out of the box" e stupida.

-2 (2 voturi)
anda soshon
5.03.2021, 22:07:13

Imi place asta cu "out of the box" inca un termen copy paste pe care romanii nu-l inteleg dar au auzit ca da bine. "out of the box" pot gindii doar unii....adica singurii care pot gindi asa sint ANTREPRENORII, sau business ownerii. restul, strict dupa fisa postului alfel vor fi dati urgent afara. chiar si un CEO, daca gindeste prea mult out of the box, urmatoarea intilnire cu actionarii ar putea deveni "out of the office". personal, prefer sa gindesc "out of the country"....te scuteste de stupizenia romanilor.

bovis.
6.03.2021, 10:48:02

Nu neaparat, un fost coleg de facultate a ajuns angajat la un depozit farmaceutic a sifonat banii fraierilor a fost prins si concediat pe loc nu a facut puscarie, a ramas cu malai destul si acum are 3 farmacii (o licenta de farmacie in Cluj e circa 150000 euro). A gandit "out of the box" cand nu era antreprenor.

-10 (10 voturi)
andrei ispas
7.03.2021, 00:10:34

Dar,spaga ati luat vreodată pentru o angajare? Candidații care apeleaza la "donații" sunt geniali.

+6 (6 voturi)
andrei ispas
7.03.2021, 00:17:52

Apropo,daca vrei o primă impresie despre angajator, treci pe la wc-ul firmei.....grup sanitar,buda,sau cum preferi sa-i spui. Daca straluceste de curățenie,continua....daca nu,valea

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările