Societate

articolul anterior articolul urmator

Când cultura nu-i cultură

5
22 May 2020 19:40:45
Ancelin Roseti

Cei care au dat tonul degringoladei din cultură, artizanii surpării ei, au fost exact oamenii de cultură, artiştii (din toate artele). Unii dintre ei, fireşte: ori nume deja aşezate valoric, ori oameni aşezaţi în diverse funcţii etc.

Aceştia au dus în derizoriu cultura (prin sfori, pile, găşti, şpăgi, cumetrii, deturnări de fonduri, encomioane şi premii contra cost, orgolii, sinecuri, aranjamente pe banii statului, secătuiri bugetare ş.a.m.d.), aşa cum omologii lor din celelalte domenii (învăţământ, justiţie, poliţie etc.) au dus domeniile respective. Aşa s-a ajuns şi la căderea valorii culturale (artele fiind doldora de mediocrităţi, veleitari şi impostori, unii cu etichete de ”geniu”) şi la dezinteresul publicului (pe bună dreptate, de altfel) faţă de cultură. Într-o societate putredă nu putea scăpa de la această descompunere tocmai cultura, care are şi ea, cum e şi ”firesc”, o mafie a ei. Pe unii dintre aceşti demolatori îi vedeţi, astăzi, plângând pe molozul cultural, avansând ”soluţii” de redresare sau căutând vinovaţii. Opriţi-vă din lacrimi, domnilor, şi căutaţi-i dinaintea oglinzii, că-i veţi găsi imediat!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Aspida
22.05.2020, 19:59:50

. La o națiune subeducată… pe toate planurile… nici că se putea altfel… 😭 Totul pleacă de la E-DU-CA-ȚIE! ♒️🐵

+3 (3 voturi)
Sorin Ionascu
23.05.2020, 14:34:37

Aspi, Educatie (sau lipsa de) combinata cu manipulare grosolana. Fenomenul nu e de ieri, de azi, e din vremea comunistilor, care promovau intensa "valorile sanatoase", in realitate exact acele persoane (si creatii) care glorificau comunismul si corifeii lui. Promovarea subculturii si a culturii interesate a favorizat aparitia unor mafii (nu e doar una, cultura e un domeniu vast, in care incap mai multe subdomenii, fiecare cu mafia lui). Ulterior, dezvoltarea puternica a mass-media comerciale si puternic interesate material a dus la aparitia altor "valori" intens promovate si bagate pe gat consumatorilor, creandu-se acele "vedete de carton" care nu au nimic real de oferit in afar unei imagini mai mult sau mai putin bine construite si intretinute, dar care "crapa" la cea mai mica zgaltaire. Din pacate, fenoenul nu apare doar in Romania, dar aici este mai acut receptat si datorita faptului ca, in buna traditie comunist-egalitarista, artistilor li s-a refuzat dreptul recunoasterii valorii si sub aspect material pana relativ recent, air acum cei ce castiga foarte multi bani sunt exact cei ce au reusit sa se impuna prin aceste mafii. Marile valori culturale romanesti au preferat (si continua sa o faca) sa se refugieze in Occident, unde au reusit sa se impuna in conditii de concurenta dura; unele din aceste valori au inceput sa fie cat de cat asimilate abia dupa ce au primit recunoasterea altor tari, asta in timp ce la noi erau si sunt in continuare intens promovate mediocritatile. Unele din ele cu dosare groase de cadre la Secu'.

+1 (1 vot)
Stanila Ion
22.05.2020, 22:06:58

Si te consideri "om de cultura"? Stii si vre-o definitie a "omului de cultura"? Ce stii sa cultivi? Carofi, ceapa, cereale? Din vorbele tale razbate ranchiuna...

+1 (5 voturi)
Aspida
23.05.2020, 09:18:47

. SI, mi-ai făcut ziua mai veselă! 😃😊😀😄 ♒️🐵

+2 (2 voturi)
Marcel Cristea
23.05.2020, 19:45:08

What is culture to you, and how is Romanian culture different? Nothing is more Romanian than writing about topics you know absolutely nothing about.

Modifică Setările