Când Gabriel Liiceanu l-a uitat pe Constantin Noica

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea, născut în Teleorman, nu are nevoie de avocat pentru declaraţia lui Liiceanu. Nici Ponta, Adrian Năstase sau Ion Iliescu. Gabriel Liiceanu, din meseria de cetăţean, constant şi simplu urăşte PSD.

Am citit şi mi-au rămas în memorie multe ziceri din perioada de maturitate a celui ce-a format spirite în Şcoala de la Păltiniş, Constantin Noica.

„Nimic nu e mai frumos în viaţă decât să dai şi să primeşti, ca un izvor. Dar nu uitaţi că echilibrul vieţii noastre se creează dând totul şi neprimind decât ceva”, scria în al său echilibru spiritual, filosoful născut în Teleorman, care i-a avut ca discipoli pe Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu.

Gabriel Liiceanu, din meseria de profesor şi calitatea de intelectual, constant şi simplu l-a susţinut, aproape necondiţionat, pe Traian Băsescu: „aţi fost la înălţimea unei bune părţi a intelectualităţii din ţara asta. (...) Asta înseamnă tocmai că s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea dumnavoastră. Timp de 10 ani cât aţi fost, sunteţi preşedintele României, nu aţi făcut decât să ne aşezaţi pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele în chip matur al României, trebuia să ne aşezăm. Şi pentru asta, vă mulţumim”. (2014)

Ce luptă crâncenă între simpla calitate de cetăţean şi complexa virtute de intelectual! Să iubeşti şi să urăşti cu pasiune, subiectivism...

Teleormăneanul Constantin Noica l-a tradus pe Lucian Blaga în franceză, germană şi spaniolă, inundând Europa cu valoarea dramaturgiei poetului şi filosofului ardelean. Gabriel Liiceanu l-a citat pe teleormăneanul Liviu Dragnea în română, greşit, inundând Europa cu micimea urii sale. 

Ce diferenţă de reverenţă în faţa neamului român... 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite