Când poţi să iei şomaj şi ce acte trebuie să depui pentru a beneficia de indemnizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot beneficia, potrivit legislaţiei în vigoare, de indemnizaţie de şomaj FOTO Adevărul
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot beneficia, potrivit legislaţiei în vigoare, de indemnizaţie de şomaj FOTO Adevărul

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot beneficia, potrivit legislaţiei în vigoare, de indemnizaţie de şomaj, însă doar în anumite condiţii. Cu toate acestea, beneficiarii sunt nevoiţi să se prezinte lunar la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, pentru a-şi căuta un job. În acest articol îţi spunem când poţi să iei şomaj şi care sunt actele necesare.

Potrivit legii, orice persoană care nu mai beneficiază de un loc de muncă din motive neimputabile are posibilitatea să primească indemnizaţie de şomaj. Indemnizaţia respectivă se acordă în funcţie de stagiul de cotizare al persoanei care aplică la şomaj şi reprezintă 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.

„Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj trebuie să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitate, la agenţia pentru ocuparea forţei de munca la care sunt înregistrate, pentru a primi sprijin in vederea încadrării in muncă”, se arată în lege.

Concret, beneficiarii sunt obligaţi să comunice în termen de 3 zile agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor, dar şi să participe la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţia la care sunt înregistrate.

Potrivit legislaţiei, indemnizaţia de şomaj se acordă în funcţie de stagiul de cotizare. Astfel, pentru cei cu un stagiu de cotizare de un an, indemnizaţia poate fi acordată timp de şase luni, în timp ce pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani, indemnizaţia se acordă timp de nouă luni. În acelaşi timp, persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani, pot obţine indemnizaţie de şomaj pentru 12 luni. 

Când poţi să iei şomaj şi de când se acordă indemnizaţia 

Indemnizaţia de şomaj se acordă, la cerere, în momentul încetării raporturilor de muncă, în momentul încetării mandatului pentru care au fost numite sau alese, în momentul în care a încetat activitatea desfăşurată pe baza unei convenţii civile. De asemenea, şi absolvenţii instituţiilor de învăţământ, de minimum 16 ani, care într-un interval de 60 de zile nu au reuşit să se încadreze în muncă, pot obţine indemnizaţie de şomaj.

Mai exact, absolvenţii de liceu care nu doresc să continue studiile dar şi studenţii care au finalizat facultatea şi nu au obţinut un loc de muncă pot obţine ajutor de la stat. Ajutorul, în valoare de 250 de lei, se acordă pe o perioadă de şase luni, timp în care absolvenţii au acces şi la consiliere şi formare profesională.

Acte necesare pentru a solicita indemnizaţia

Indemnizaţia de şomaj se solicită la agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă în baza următoarelor documente:

- actul de identitate, în original;

- actele de studii şi de calificare, în original şi în copie;

- adeverinţa medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale.

- acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că persoana nu realizează venituri sau că realizează venituri mai mici decât valoarea ISR

Când poţi să iei şomaj: condiţii

Cei care beneficiază de indemnizaţia de şomaj, trebuie să caute activ un loc de munca şi să înştiinţeze în scris agenţia pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate cu privire la apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţioneazã acesta, în termen de 24 de ore de la data acordãrii concediului medical.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite