Când am putea vorbi despre un sfârşit al pandemiei odată ce va începe imunizarea populaţiei. Estimări ale experţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Coordonatorul camoaniei naţionale de vaccinare anti-COVID Valeriu Gheorghiţă a estimat că cel mai devreme primele doze ale unui vaccin ar putea ajunge în România la sfârşitul lunii decembrie, în scenariul optimist. Odată însă această problemă rezolvată, când am putea vedea un sfârşit al pandemiei şi care ar fi un termen sau o probabilitate realistă?

Doi experţi în domeniul sănătăţii au vorbit luni la Digi 24 despre când am putea discuta despre o eradicare a pandemiei după campania de vaccinare şi ce probleme pot apărea pe parcurs.

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, s-a arătat sceptică privind obţinerea pragului necesar pentru imunitatea de grup prin vaccinare până la sfârşitul anului viitor.

„Sunt de acord cu scenariul optimist că vom începe din decembrie vaccinarea grupelor de risc, în special personalul medical şi paramedical, dar sunt sceptică privind posibilitatea de a atinge obiectivul vaccinal necesar de 70-80 la sută din populaţia României la anul pe vremea aceasta.Nu din motive de disponibilitate a vaccinului, ci mai degrabă din motive de comportament uman şi refuz”, a spus Stăncel la Digi 24.

„Vaccinul este un produs farmaceutic, vaccinarea este un serviciu medical, se poate face, conform legilor privind drepturile pacientului şi drepturile omului, doar cu acordul persoanei. În România, vedem că există şi diverse mişcări împotriva vaccinului. Populaţia României nu ştie tot timpul care este beneficiul şi mai degrabă crede ştirile greşite despre vaccinare. Nu se informează din site-uri ştiinţifice,  nu întreabă specialiştii şi de cele mai multe ori ajungem la situaţia în care chiar dacă vom avea disponibil vaccinul, aşa cum s-a întâmplat în unii ani cu vaccinul antigripal, populaţia să nu dorească vaccinarea, în aşa fel încât să atingem obiectivul vaccinal majoritar, care să asigure întreruperea lanţului de transmitere”.

Aceasta a estimat la 40-45 la sută proporţia populaţiei care va fi de acord să se vaccineze, care nu ar fi „suficient pentru a întrerupe transmiterea, dar este suficient pentru a ridica presiunea de pe sistemul medical naţional”.

„Eu sper că cu ajutorul presei, cu ajutorul comunicatorilor de sănătate şi al tuturor organizaţiilor profesionale din sănătate, al organizaţiilor pacienţilor, să mai putem creşte cu 15-20 de procente, în aşa fel încât să ajungem la 60-65 la sută, care să ne asigure o siguranţă nu de întrerupere a transmiterii, ci de reducere controlată, astfel încât să putem gestiona fenomenul acestei epidemii”.

Gindrovel Dumitru, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie este ceva mai optimist chiar dacă la rândul său crede că este „foarte probabil să spunem că la anul pe vremea asta am scăpat”.

„Eu pot să spun că practic, apariţia vaccinului înseamnă începutul sfârşitului acestei pandemii. Că vom reuşi să o limităm până la anul pe vremea aceasta sau poate chiar încă un an de aici înainte, este foarte important că avem o rază de speranţă”.

„În aceleaşi timp, eu sunt un pic mai optimist, s-ar putea să obţinem procente mai bune de vaccinare, pentru că importante sunt primele luni, când acel procent de 30 la sută din populaţie care s-ar vaccina în acest moment va oferi un exemplu pentru restul populaţiei şi, practic, diferenţa de aproximativ 30 la sută din partea ezitaţilor se va alătura acestor persoane şi vor primi vaccinul”, a precizat Gindrovel Dumitra. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite