Societate

articolul anterior articolul urmator

Când România devine un Mexic sau o Columbie. Va fi sacrificiul Luizei şi Alexandrei un semnal de trezire?

18
7 Aug 2019 11:09:07
Cătălin Sturza

Avocatul familiei Luizei ne spune că familia fetei a primit după dispariţia minorei telefoane de la mai multe persoane, de la numere diferite şi cu mesaje care s-au schimbat în timp.

Mesajele erau diferite, aflăm din această ştire – „Fiţi liniştiţi, fata dvs. a plecat cu o prietenă, o influenţează“ sau „Staţi liniştiţi, sunt deja într-o ţară în străinătate“. Familia era sfătuită să nu reclame la poliţie sau la Parchet, să nu o caute. Ştim din alte cazuri asemănătoare că acesta este modul de a opera al traficanţilor de carne vie.

Mă mai întreb un lucru. Ok, Gheorghe Dincă avea trei telefoane. Ni se spune că abia ieri i s-au „expertizat“ telefoanele. Nu sunt sigur ce înseamnă această „expertizare“, şi nu am văzut vreun rezultat, comunicat în spaţiul public. Dar cât de greu era să iei, pur şi simplu, listele de apeluri din ultimul an de la operatorii de telefonie mobilă? Să vezi cine l-a sunat şi pe cine a sunat? Şi s-ar fi văzut acolo şi dacă el a fost cel care a sunat familiile Alexandrei şi Luizei. Şi dacă le-a sunat, de câte ori. Şi cu cine avea legături. Totul ar fi fost foarte clar, încă de la bun început, printr-un simplu desfăşurător de la operatorii de telefonie mobilă.

Nu insist asupra acestor detalii doar pentru că sunt foarte multe lucruri neclare sau care par să nu se lege în acest caz. Şi pe care nu mi le pot explica prin simpla incompetenţă a poliţiei, procuraturii, autorităţilor. Într-un caz care a ieşit la lumină accidental – dacă Alexandra nu ar fi avut prezenţa de spirit să sune la 112, nu am fi auzit nimic despre ea. Aşa cum nu am fi auzit nimic despre alte sute de Alexandre. Dar insist din alte trei motive.

În primul rând, dacă se va merge pe narativa “lupului singuratic“ fără o investigaţie serioasă a legăturilor cu presupuşii complici, aceste reţele de traficanţi ar putea să continue să opereze nestingherite. Nimeni nu va deranja liniştea mafiei. Ba dimpotrivă, ele se vor extinde şi mai mult, vor căpăta şi mai multă putere. Pentru că, nu-i aşa, în România se pare că poţi să scapi nepedepsit indiferent ce ai face, dacă ai „conexiunile“ potrivite. Chiar şi dacă faci trafic de minori sau eşti părtaş la violarea şi uciderea unor minori.

În al doilea rând, mă gândesc la familiile celor două fete – la familiile Alexandrei şi Luiziei. Cum este să fii în locul lor? Cum este să ştii că fiicele tale, pe care le-ai crescut cu infinite sacrificii, au fost ucise de nişte criminali, şi să te temi că cei mai mulţi dintre ei ar putea scăpa nepedepsiţi? Că acei bărbaţi care ţi-au dat telefoane şi care şi-au bătut joc de tine şi au fost complici la uciderea copilelor îşi vor vedea nestingheriţi de treabă? Pentru că perpetuarea mafiei din sistem este mai importantă decât copiii tăi?

În al treilea rând, alte sute sau mii de Alexandre şi Luize vor continua să cadă victime acestei mafii, acestor reţele. Copii pe care nimeni nu îi va apăra, pe care nimeni nu îi va salva. De care nimeni nu va şti. Am văzut de curând nişte statistici la nivel global – doar 2% din victimele unor astfel de reţele sunt salvate; şi doar 1% din traficanţi sunt pedepsiţi. România devine o ţară sud-americană, devine un Mexic sau o Columbia care produce nu droguri, ci copii. Moartea Alexandrei şi Luizei ar putea să fie un prilej să ne trezim, să devenim conştienţi de această realitate crudă. Şi să salvăm, poate, nişte copii...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Lucifer
7.08.2019, 11:28:11

NU va fi. Pentru a ne trezi, trebuie ca întreaga societate să-şi fixeze nişte obiective care, preluate de politic, să fie puse în aplicare. Iar aplicarea lor va dura mult timp şi va fi nevoie de multă muncă şi lacrimi pentru a deveni efective la nivelul întregii socităţi. Bun, moare PSD dar ce punem în loc. Vor reuşi PNL+A2020 ca timp de 10-15 ani să schimbe faţa României? Mă îndoiesc. O singură astfel de perioadă a fost în istoria România, perioada 1859-1914 (Cuza, Carol I) când, într-adevăr România s-a schimbat profund. A mai încercat Ceauşescu prin mijloace comuniste, dar aproape totul a fost distrus. Deci, cum facem ca timp de 10-15 ani să avem o conducere "tare" şi eficientă, tenace şi responsabilă?

0 (2 voturi)
Voluntat Solis
7.08.2019, 11:52:37

Eu nu am chef sa pierd 10-15 ani din viata. De aia nu mai locuiesc in tara si nici nu ma mai intorc vreodata. Sacrificati-va voi.

-2 (2 voturi)
Alfa Omega
7.08.2019, 12:04:38

Excelent articol nota zece cu felicitari ! P.S. 60 000 de oameni au semnat petitia la legea Alexandra pt a cere pedepse mai mari la infractiunile extrem de grave contra minorilor ! Dinca care are 66 de ani va primi doar jumatate de pedeapsa datorita legilor date de guvernarea psd .Este inadmisibil ca un criminal in serie sa scape cu 10 ani si complicii lui nici macar sa nu fie deranjati ! Jos mafia penala !

+2 (2 voturi)
ghost ghost
7.08.2019, 11:38:45

Cum?

un motan intransigent
7.08.2019, 11:42:59

Romania sa devina un Mexic? O Columbie? Posibilitatea e totala. Daca recuperarea, salvarea copiilor rapiti de clanuri mai e, poate, posibila, apararea lor e total iluzorie. Organele de putere ale statului nu pot fi proactive, ele sunt prin natura lor doar reactive. Partea proasta e ca statul nu-si poate permite sa se recunoasca infrant, nu pote accepta ideea ca nu-si pote apara cetatenii. Ce putem face? Nimic. Populatia e ca o turma de oi si trebuie sa accepte ca unii (unele) componente pot fi jertfite, aceste elemente fiind pagube normale, naturale. Nota bene: oile nu concep o autoaparare activa.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (18)