Societate

articolul anterior articolul urmator

Canibalii şi profesorul

54
18 Sep 2019 11:04:54
Cătălin Sturza

Un profesor suedez din domeniul ştiinţei comportamentale aplicate a sugerat că omenirea ar trebui să regândească canibalismul şi să înceapă să mănânce carne de om, pentru a salva planeta de schimbările climatice.

Potrivit lui Magnus Soderlund, profesor din domeniul ştiinţei comportamentale şi şef al Centrului pentru Marketing de la Şcoala de Economie din Stockholm, o cale prin care se poate limita emisia de gaze cu efect de seră este pur şi simplu să ne mutăm dieta spre consumul bazat pe carne umană (deocamdată profesorul sugerează că ar trebui să mâncăm cadavre, însă ne putem uşor închipui că în viitor ideea ar putea să fie „extinsă” pentru a include diferite forme de euthanasie pentru asigurarea „hranei”).

După Soderlund, principalul obstacol în faţa ideii sale „salvatoare’ este
tabuul care înconjoară consumul de carne de om. Potrivit lui Soderlung, mulţi oameni sunt „uşor conservatori” atunci când vine vorba despre consumul de alimente cu care nu sunt obişnuiţi.

Evident că cel mai bun mod de a răspunde unei asemenea enormităţi este – „Domnule profesor, dvs. primul. Susţineţi-vă teoria sacrificându-vă în numele ştiinţei şi pentru a salva planeta; o dată ce vă vom vedea punându-vă în practică teoria şi oferindu-vă industriei de mici, burgheri şi chifteluţe, ne vom gândi dacă ea ar putea avea vreun sens sau nu.”

Însă cine ştie dacă peste 20 de ani, după ce mass-media „lumii bune” se vor fi raliat propagandei pentru „normalizarea” canibalismului în numele salvării planetei, lucrurile nu vor fi destul de diferite faţă de cum sunt acum.

Ni se va spune, poate (cum ni se spune adesea în prezent) că multor copii săraci le-ar fi mai bine să devină hrană, decât să nu aibă hrană; să scoată pe alţii din sărăcie, decât să trăiască în sărăcie. Iar prin moartea lor ar face un bine şi planetei.

Ni se va spune că legalizarea restaurantelor canibale ar face bine economiei, deoarece ar genera un impozit legal, din care statul poate să construiască şcoli, spitale şi autostrăzi.

Poate ni se va spune şi că oricum canibalismul a existat de când lumea şi va exista cât timp vor fi oameni pe pământ, aşa că mai bine îl legalizezi şi îl faci mai “uman”.

Ori ni se va spune că apărarea tabuului din jurul consumului de carne de om reprezintă nici mai mult nici mai puţin decât „un atac la adresa planetei, mediului, viitorului”.

Ba chiar vom afla de pe Netflix că aceia care apără tabuul din jurul consumului de carne de om sunt nişte neoprotestanţi americani radicali ce complotează cu ruşii pentru a reinventa Inchiziţia şi pentru a uni din nou Biserica cu statul; asta, bineînţeles, dacă nu sunt de-a dreptul nişte „ultraortodocşi fundamentalişti”, al căror loc este „înapoi în Evul Mediu”. Deoarece „trăim în secolul XXI”, când „pupătorii de oase” de sfinţi nu ar trebui să se pună în calea consumatorilor de oase umane.

Vor fi pregătite, poate, şi nişte ruguri pentru „ultraconservatorii” care fac zid în jurul tabuului privind consumul de carne de om. Deoarece, prin mentalitatea lor retrogradă, aceşti „duşmani ai poporului” se opun singurei soluţii care ne mai poate salva de schimbarea climatică. Când toate rugurile vor fi ars, planeta se va fi încălzit cu încă 0.5 grade.

Acest text este, în mod evident, un pamflet. Şi încă unul care pare tras de păr. Dar nu pot să nu observ că ceea ce părea tras de păr acum 20 de ani este, deseori, acum realitate, şi că atunci când eram eu copil, sălbaticii canibali se aflau pe o insulă îndepărtată din Pacific. Iar coşmarul începea atunci când eroul romanului ajungea pe insulă din greşeală, printr-un naufragiu. Acum am impresia că nu ne mai trezim din coşmar. Insula aceea o regăsim în universităţile noastre. Iar canibalii conduc departamente de marketing. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

54 Comentarii

Adrian Foangǎ
18.09.2019, 11:27:15

Nu mai stiu ce SF am citit mai demult, unde omenirea regresase pana la canibalism. Cei puternici ieseau pe strazi si ii vanau pe cei slabi. Si in realitate s-ar putea intampla asta, in conditiile potrivite. Omul e capabil de mari atrocitati, bruma de etica din societatea considerata civilizata se risipeste foarte usor (dupa cum s-a vazut de nenumarate ori de-a lungul istoriei).

+8 (8 voturi)
Radu Mircea
18.09.2019, 11:59:44

# Catalin Sturza Scriitura dvs. nu este un ''pamflet'' . Este o insailare de bazaconii , de idei bazate pe ''poate , s-ar putea , cine stie'' . Nici macar nu se poate spune ca e '' tras de par '' , este exemplul tipic de reducere a unei idei pina la absurd . Sau ca sa fiu putin rautacios , pina cind sticla a ramas goala , complect ... Din partea mea puteti fi linistit , mai bine mor de foame decit sa gust macar un antricot marca : STURZA . Iar ca somnul sa va fie lin , va anunt ca nici macar tekelului meu nu i-as da o frigaruie din aceasi marca fiindca este un ciine simtit , ateu , nu se inchina niciodata , iar cind gaseste gardul silozului de cartier , ridica discret un picior din spate . Chestii ciinesti ....

+6 (14 voturi)
Mihai Tarnopol
18.09.2019, 12:38:17

Esti un naiv, Radu Mircea. Sau sa spun un biet mistocar de extractie caragieleasca... Articolul e bine scris si prezinta niste ipoteze complet realizabile. Daca tie ti se pare ca esti in Rai, pentru ca iti petreci vremea prin birturi cu halba sub nas, asta nu inseamna ca nu a existat un Hitler care a facut lucruri de necrezut la acea vreme, asa cum ti se par tie astea din articol. Dupa mintea matale inecata in superficialitate, si Orwell si Huxley insirau bazaconii...

-1 (13 voturi)
Mihai Tarnopol
18.09.2019, 12:19:38

Credeti-ma, ideea asta ca posibila optiune viitoare a distrugatorilor civilizatiei ce-si spun progresisti mi-a trecut mai demult prin minte. Practic te poti astepta la orice dorinte, oricat de scarboase si macabre, din partea acestor dereglati si deraiati de la normele bunului simt si ale conduitei morale. E suficient sa te uiti pe Youtube la clipuri cu scandalurile din universitatile americane, ca sa-ti dai seama ca teoria acestui profesor nu a venit din neant, ci este parte a ideologiilor marxiste inoculate ca picatura chinezeasca.

-1 (9 voturi)
Paun Al
18.09.2019, 12:23:56

Sunt tot felul de ciudati , cu tot felul de idei , si de semeni , care ii iau in serios si le analizeaza spusele . De la dv ma asteptam sa-i spuneti profesorului sa nu-si faca griji . Totul se intampla cu voia Domnului ...inclusiv incalzirea climatica ...:))) Iar daca nu vom mai avea ce sa mancam ...Domnul ne va da mana din cer , asa cum le-a dat evreilor iesiti din robia faraonului ...))) Tot stiinta a venit si vine cu solutii concrete , la problemele concrete ale omului si ale omenirii ... In curand vom manca carne de ce dorim ...pui , vita ... crescuta in medii de dezvoltare a celulelor respective in laborator . Ea deja se produce , tehnologia se perfectioneaza si preturile vor deveni competitive in cativa ani . Nu mai bateti apa in piua ...

+3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (54)

Modifică Setările