Societate

articolul anterior articolul urmator

Canonul românesc

10
10 May 2018 14:09:26
Radu Preda

Cel puţin anul acesta, este mai mult decât necesar să răspundem la întrebarea legată de ceea ce ne defineşte. Nu prin proiecţii agresive, nici prin delimitări faţă de ceea ce ne închipuim că ar fi neromânesc, ci prin cunoaşterea de sine.

Cel mai bine te poţi cunoaşte atunci când trebuie să te prezinţi altora. Ce le spui despre tine? Ce recomandări de lectură le faci pentru a te înţelege şi, de ce nu, iubi? Unde ai duce pe acest altcineva care nu ştie nimic despre România, dar care nu are o viaţă la dispoziţie doar pentru tine? Evident, nu te poţi prezenta dacă eşti nesigur, dacă ai aproximaţii şi goluri, dacă nu te plasezi coerent şi corect în timp şi pe hartă. Aşadar: ce trebuie să ştim despre noi înşine? Ce nu avem voie să nu ştim? Patriotismul nu scuză ignoranţa. Dimpotrivă.  

Şcoala, prin materiile pe care le cuprinde programa, ar trebui să mijlocească acest set de cunoştinţe. Şi totuşi, luate numai ca simple informaţii, ele nu reuşesc, la un loc, să ofere o imagine pe măsura complexităţii, să arate subtilităţile limbii, să contextualizeze suficient istoria, să pună în valoare creaţiile de artă şi nici măcar să probeze frumuseţile naturii de la noi. Cum am tot spus-o şi cu alte ocazii, după deceniile propagandei comuniste şi a dirijismului istoriografic, am ajuns într-un deficit dramatic de naraţiune identitară. Nu ne cunoaştem pe noi înşine.

Între mitologizarea pe placul dictaturii proletariatului – care prezenta drept împlinire a istoriei instaurarea comunismului – şi demitologizarea pe toată linia – proces din care rezultă că nu suntem, la scară istorică, mare lucru –, locul de mijloc nu este încă frecventat suficient. Există însă opere, de sinteză sau pe anumite epoci, care ar putea să ne ajute la repararea busolei. Alături de alte împliniri ale spiritului în limba română, ele ar merita să fie puse mai des în valoare, pe înţelesul generaţiilor şi prin mijloacele de comunicare actuale.

Evident, chestiunea nu este nouă, ca atâtea alte teme importante, dar în 2018 merită să reluăm discuţia în jurul unui canon românesc. Texte fundamentale, evenimente şi figuri, fapte şi locuri, inspiraţii plastice şi tradiţii, piese de teatru şi de muzică, sisteme de gândire şi isprăvi arhitecturale, confirmări în afara graniţelor ţării şi autori ignoraţi, curente şi mişcări, tentative şi promisiuni, umor şi film, mărturii şi lămuriri – toate acestea formează un potenţial canon, adică începuturi promiţătoare ale poveştii despre noi înşine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

cetirestatritativosemi
10.05.2018, 18:31:37

N-as vrea sa ma bag in seama dar asa s-a nimerit. Canonul romanesc e ca un roman a obtinut Drepturi de Autor pe Arsenie Boca. Si a trimis Politia sa confiste tot ce are scris pe el Arsenie Boca din Magazin. Evident ca romanii nu pot decat sa se uite perplecsi. OK Si il intervieveaza pe Becali. Becali explica cu legile, ca e vorba de un nume national cunoscut pe care legea il interzice sa fie acaparat etc. Si dupa ce termina Becali zice moderatorul OK s-o ascultam pe Lidia Fecioru. La care Becali: Da cine e doamna asta? Ca sa rezumam: 1. Vine un proeuropean si isi legifereaza in Spania drepturi de autor pe Arsenie Boca din romania. 2. Becali ca reprezentant al credinciosilor, demonteaza toata mascarada cu temeiuri legale. 3. E bagata in fata sa se exprime despre Arsenie Boca, Lidia Fecioru, care e una din Vrajitoarele ce isi expune emisiuni la TV Deci ce Canon mai mare trebuie pentru niste romani credinciosi?! Ca in inchisoare cel putin Becali a putut sa-si manifeste credinta fara sa se simta amenintat, puscariasii a zis ca erau interesati de ce le citea din Cartile Sfinte

0 (2 voturi)
g duscanu
10.05.2018, 19:59:25

cetirestatritativosemi Indeajuns cu arsenie boca. Fenomenul arsenie boca este oglindirea nivelului slab de educatie, al disperarii, al superstitiei, al habotniciei si al lipsei adevaratelor modele care nu lipsesc din tarile mai educate. Arsenie Boca a fost un om limitat chiar dupa standardele intelectuale ale vremii si cu niste legaturi foarte suspicioase. Dupa standardele contemporane arsenie boca aluneca pe capatul spectrului care duce la psihiatru de 3 ori pe saptamana: un om cu probleme care s-a refugiat in nevoia habotnicilor de retorica ca sa uite despre adevaratul sine.

-1 (1 vot)
cetirestatritativosemi
10.05.2018, 21:51:22

g duscanu " Indeajuns cu arsenie boca. " Pai ciudatu care a confiscat numele Arsenie Boca e clar ca avea probleme din astea la mansarda. Problema e ca a reusit ! Dumneavoastra cine ati vrea sa fie impus romanilor ca model ? Avicii? Sunteti pe halucinatii din astea gen Untold ?

0 (2 voturi)
g duscanu
10.05.2018, 19:50:54

Sa lasam in urma nationalismul asta de doi lei acolo unde e ramasa si perspectiva bisericii ortodoxe romane. Romanul nu are luxul de a pune intrebari de genul 'ce ma defineste pe mine roman'... Astea sunt intrebari care se pun cand ai casa, masa, educatie si stomacul plin. In plus nu intr-un nationalism orb si perfid trebuie sa investeasca romanii. Romanii trebuie sa investeaca in primul rand in ceea ce natiunile civilizate au deja de aproape de un secol: lucrurile fundamentale si esentiale pentru viata. O perspectiva nationalista denaturata nu este un avantaj, din contra. Retorica asta nationalista este doar un subterfugiu pentru BOR de a-si consolida puterea si pozitia sociala privilegiata intr-un mediu din ce in ce mai ostil obscurantismului medieval. Retorica asta nationalista este de fapt lupta BOR impotriva europenizarii si civilizarii romaniei. BOR are nevoie de sclavi, sclavi orgoliosi si orbi, sclavi usor de manipulat.

+1 (5 voturi)
Paun Al
10.05.2018, 21:04:33

Ce ne-ar putea face sa ne dorim sa existam si sa supravietuim , sa convietuim ca romani ? Ce in afara de limba comuna ? Care ne sunt valorile , care ne sunt legaturile de suflet ,de cultura , de traditii ...de ceva , care sa ne faca sa ne dorim sa existam , sa traim impreuna ca romani ? Evreii de ex... si-au pus aceste intrebari in urma cu 4000 de ani , cand imperiile care i-au tot cucerit ... i-au imprastiat in lumea larga . Si au gasit solutii si raspunsuri , care i-au facut sa supravietuiasca pana acum ...ca evrei . Noi in 2018 inca nu avem un raspuns , inca cautam raspunsuri ? Niciodata poate nu este prea tarziu ...

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările