Societate

articolul anterior articolul urmator

Cântecelul şi Catedrala

24
13 Apr 2016 19:31:26
Mircea Vasilescu

“Ce mai freamăt, ce mai zbucium!” – scria Poetul. Era vorba despre lupta dintre Mircea cel Bătrân şi Baiazid. Freamătul şi zbuciumul s-au iţit şi acum (în ziare, pe site-uri, pe Facebook, la televizor), deşi nu e vorba despre nici o luptă, ci despre un biet cântecel. Sau, cum spune Mircea Cărtărescu, “o poezie cântată”: “Despre smerenie” cu trupa Taxi.

A ieşit o întreagă tevatură. O sumedenie de oameni – de la politicieni la artişti şi de la teologi la simpli cetăţeni – au simţit nevoia să-şi dea cu părerea. Asta e bine. Se numeşte dezbatere şi e starea normală a oricărei societăţi libere, democratice şi pluraliste. Numai că tonul şi stilul au fost, în multe cazuri, cel puţin neadecvate. Cineva a dat un lung citat din Evanghelie, reproşându-le celor care au apărut în videoclip că “n-au înţeles nimic” şi că au deturnat sensul Scripturii. Altcineva i-a făcut direct “oameni de nimic”, fără credinţă. Altcineva a vorbit despre “propagandă împotriva bisericii majoritare”. S-a mai vorbit despre manipulare şi despre un “manifest muzical-ideologic”. Şi multe altele. Între timp, videoclipul a fost văzut, pe Youtube, de mai mult de un milion de persoane, iar purtătorul de cuvânt al BOR a spus că, de când a apărut cântecelul, donaţiile pentru Catedrală au crescut. S-ar părea că toată lumea iese câştigată, nu? Căci o altă trăsătură a societăţilor libere, democratice şi pluraliste este că prin dezbatere se ajunge la soluţia cea mai avantajoasă pentru binele public.

Ei bine, nu. Am senzaţia că dezbaterea n-a fost chiar dezbatere, ci mai degrabă o sumă de reacţii cam nevricoase şi neadecvate. Asta pentru că cei mai mulţi n-au avut în vedere că este vorba despre o poezie cântată, un text care nu trebuie luat ad litteram, ca un discurs politic sau un text administrativ. E “un mesaj poetic, nu unul tăios ideologic”, a explicat Mircea Cărtărescu. Or, cei mai mulţi dintre cei care şi-au dat cu părerea l-au privit ca pe un text ideologic. Să fi uitat ce-au învăţat la şcoală despre instrumentele cu care se citeşte/analizează textul poetic? Să nu fi înţeles nimic despre metaforă, alegorie, parabolă şi alte asemenea noţiuni care – totuşi – se predau încă din gimnaziu? Nu-mi vine să cred. Cred mai degrabă că asta e atmosfera dominantă a societăţii româneşti: o atmosferă de neîncredere, de nervozitate, de lipsă cronică a dorinţei de dialog şi de înţelegere a opiniilor diferite. La un cântecel se răspunde cu citate din Biblie şi cu arderea unei cărţi. Proprietatea termenilor s-a pierdut: la metafore nevinovate se răspunde cu cuvinte grele (manipulare, propagandă, manifest), din cu totul alt registru. Unui text care, la urma urmei, nu face decât să pună puţin pe gânduri (şi încă pe un ton lejer, ironic şi autoironic, detaşat şi relaxat) i se răspunde cu o gravitate demnă de o cauză mai bună.

De unde vine acest tip de reacţie disproporţionată? Nu ştiu să dau un răspuns, dar am o ipoteză. De ani buni, spaţiul nostru public – oricum cam prăpădit şi necopt, după câteva decenii de comunism şi două decenii şi jumătate de tranziţie bezmetică – e plin de reacţii emoţionale, de nervi etalaţi te miri când şi de ce, de vorbărie multă şi fără şir. Şi dominat de televiziune, unde aşa-zisele talk-show-uri sunt exemple perfecte despre cum nu se face o dezbatere. Oamenii nu mai ştiu să dezbată, să argumenteze, să-l asculte pe celălalt, să răspundă cu măsură. Iar privitul mult la televizor, pe lângă stârnirea emoţiilor negative, are şi alt efect pe termen lung: stimulează non-gândirea, cum bine spune Giovanni Sartori, un ilustru politolog italian. Reacţiile disproporţionate la un biet cântecel mi se par un caz tipic de non-gândire: e fără logică şi fără sens ca, unuia care îngână un refren, să-i dai cu ditamai catedrala în cap. Mă tem că acest mic episod arată cât de puternic funcţionează încă, în societatea noastră, vechiul principiu (aplicat cu osârdie în vremea stalinismului) “cine nu e cu noi e împotriva noastră”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Radu Mircea
13.04.2016, 19:49:37

# Taxy-ul trupei a derapat nitzel si tocmai a lovit barajul de nesimtire si aroganta a BOR-SRL . Sper ca apa strecurata in fisura sa erodeze monumentalitatea de neam prost a preafericitului .

-4 (16 voturi)
M Costi
13.04.2016, 20:13:39

@Radu Mircea - Observ ca cenzorul Adevarului va permite , in continuare , sa jigniti Biserica Ortodoxa si Patriarhul , nu pierdeti nicio ocazie! ( C-asa-s "ateii" , interesati de orice articol despre Religie si Biserica...). Mie mi-au fost sterse comentarii scrise mult mai decent , si in care nu foloseam jigniri de tipul celor folosite mai sus . Va intreb si intreb si cenzorul Adevarului : Vi se pare normal si civilizat ?

+7 (13 voturi)
Radu Mircea
13.04.2016, 21:22:25

# M Costi Costica , retine inca odata ca eu nu intentionez sa jignesc pe nimeni . Imi expun parerile (bune sau rele ) pe site-ul unui ziar onorabil , '' Adevarul '' , in niciun caz n-ai sa ma vezi pe Trinitas , Viata spirtuala , Vocea ortodoxa etc. Acolo poti sa-ti versi aleanurile si simtirile tale crestinesti . Aici in momentul cind faci click pe vreunul din articole trebuie sa fii pregatit si de alte comentarii decit eresuri crestine . Apropos : Patriarhul este platit regeste din banii mei , deci pot sa-mi critic angajatul .

-4 (14 voturi)
M Costi
13.04.2016, 20:26:42

Dle M. Vasilescu , incercarea de minimalizare a atacului impotriva Bisericii , comis de Taxi si trupa celor 33 , este ridicola , in conditiile in care alaturati expresia "cantecel" de ideea "dezbatere" ! Sigur , imbracati ideea dvs de cuvinte mari , precum "... societăţilor libere, democratice şi pluraliste ...soluţia cea mai avantajoasă pentru binele public...dialog şi de înţelegere .." insa va faceti a uita faptul ca ...cantecelul nu e decat un nou episod al ofensivei anti-Biserica Ortodoxa Romana , din ultimii ani. Nu de deloc un fapt izolat si nici nevinovat , asa cum ati vrea sa-l prezentati.

+3 (13 voturi)
Utilizator Adevărul
13.04.2016, 20:32:40

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările