Capitala merge înapoi spre starea de urgenţă. Cât timp vor rămâne în vigoare noile restricţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rata de infectare a ajuns în Bucureşti la 3,19 la mia de locuitori FOTO Profimedia
Rata de infectare a ajuns în Bucureşti la 3,19 la mia de locuitori FOTO Profimedia

Şcoala se va desfăşura exclusiv online în Bucureşti, iar restaurantele, cinematografele şi sălile de jocuri se închid. În acelaşi timp, masca de protecţie devine obligatorie şi în spaţiile deschise cel puţin 14 zile. Asta după ce, ieri, autorităţile au recunoscut că rata de infectare cu noul coronavirus a depăşit 3 la mia de locuitori

Ceea ce specialiştii au anunţat de o săptămână a fost recunoscut abia ieri: în Capitală s-a depăşit pragul de pozitivare de 3 la mie, situaţie care presupune intrarea în scenariul roşu. Ieri, autorităţile au recunoscut această realitate, astfel încât de astăzi şcolile, grădiniţele, creşele şi universităţile, de stat sau private, vor funcţiona exclusiv online, iar restaurantele şi cafenelele nu vor mai funcţiona la interior. Derogare de la această regulă au restaurantele şi cafenelele din interiorul hotelurilor sau pensiunilor care vor putea funcţiona, dar numai pentru servirea persoanelor cazate în cadrul acestor unităţi.

În plus, sălile de spectacole, teatrele, sălile de jocuri şi cinematografele îşi vor suspenda activitatea. Pe de alte parte, masca de protecţie a devenit obligatorie peste tot, inclusiv în spaţiile publice deschise. Restricţiile vor fi în vigoare pentru următoarele două săptămâni chiar dacă, în acest interval, rata de incidenţă a infectărilor va scădea.

Profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, a explicat pentru „Adevărul” de ce era extrem de necesară o astfel de măsură. „Acum infecţia a ajuns intracomunitară, cu pacienţi fără o evidentă legătură cu cei deja bolnavi. Deci, virusul poate fi oriunde. Să nu uităm că la o persoană infectată şi ştiută avem până la zece care au virusul, dar nu ştiu. Aşadar, noul coronavirus se plimbă printre noi. Trebuie să vedem ce rezultate dau aceste măsuri în 14 zile. Noi sperăm să înregistrăm o vizibilă încetinire a avansului epidemiei COVID-19”, a precizat medicul. 

Record după record

Decizia Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă vine după ce, pentru două zile la rând, în Capitală s-a înregistrat o rată a infectărilor de peste 3 la mia de locuitori. Mai exact, în Bucureşti au fost înregistrate 581 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, iar rata de infectare a ajuns la 3,19 la mia de locuitori. Cu o rată apropiată de „scenariul roşu” se mai afă judeţele Alba (2,95) şi Sălaj (2,64). 

Ca număr de infectări, la nivelul ţării, judeţul Braşov se află pe locul II cu 139 de noi cazuri în doar 24 de ore, numărul total de cazuri ajungând la 7.912. Iar judeţele Iaşi şi Prahova se află pe locul III, după ce au fost înregistrate de duminică până luni 125 de noi cazuri.

Foarte grav, la nivelul ţării, ieri, s-a înregistrat o rată uriaşă de pozitivare a testelor. Concret, peste 30% dintre testele efectuate în 24 de ore au fost pozitive. Astfel, Grupul de Comunicare Strategică transmis ieri că au fost raportate 2.466 de cazuri noi de COVID-19, din doar 8.040 de teste. Specialişti consultaţi de „Adevărul” au explicat că această rată de pozitivare a fost extrem de mare deoarece procentul testelor făcute conform „definiţiei de caz”, adică la persoane suspectate că au contactat boala, a fost net superior celui al testelor efectuate „la cerere” în clinicile private şi care se realizează la persoane care vor să plece în străinătate. „În weekend vorbim despre situaţiile de urgenţă, vorbim de definiţie de caz şi, chiar dacă numărul de teste este mic, este ţintit, se face o testare ţintită. Este logic să am o rată mare de pozitivitate. În timpul săptămânii ştim foarte bine că aproximativ 50% din teste sunt la cerere şi vorbim despre persoane asimptomatice, în cazul lor rata de pozitivitate fiind foarte mică”, explică dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Trebuia să controleze epidemia, dar era la cumpărături

Şi de parcă toate acestea nu erau de ajuns, societatea civilă a constatat duminică seara că prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, nu ştia, nici la 10 ore de la comunicarea publică a datelor oficiale despre situaţia la zi a epidemiei de COVID-19, care este numărul de noi infectări din oraşul de care răspunde. Motivul: fusese la cumpărături în cursul zilei. „Am fost anunţat de colonelul Precup de la IGSU că rata infectărilor este de 3,02 la mie şi că trebuie să ne vedem la Prefectură, dar nu ştiam numărul de infectări de duminică. La acea oră nu primisem acest număr care la noi se trimite oficial pe e-mail de către DSP”, a precizat prefectul Capitalei, care a admis că se mai „bâlbâie” în comunicarea publică pentru că este permanent „în tensiune”. 

Drept urmare, ieri, preşedintele Klaus Iohannis a caracterizat atitudinea prefectului ca fiind inacceptabilă. „E de neînţeles, deşi am văzut o creştere a cazurilor, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent comunicat în termeni clari, astfel încât populaţia să fie pregătită. Atitudinea prefectului Capitalei şi modul în care a reacţionat sunt inacceptabile şi nu trebuie să rămână fără urmări”, a subliniat Iohannis.

În acelaşi timp, surse guvernamentale au declarat că premierul Ludovic Orban intenţionează să-l demită pe prefectul Gheorghe Cojanu. În cursul dimineţii de ieri, premierul Orban a evitat să se pronunţe în privinţa declaraţiilor halucinante făcute de prefect. Traian Berbeceanu, actual consilier al ministrului Afacerilor Interne, ar fi cel luat în calcul pentru a-l înlocui pe Cojanu. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că la nivelul MAI a dispus „o evaluare a activităţii Instituţiei Prefectului Bucureşti de către Directia Generală pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului”. Numirea unui nou prefect al Capitalei se face prin hotărâre de Guvern, iar o şedinţă a Executivului ar putea avea loc joi, au mai spus sursele menţionate. 

Mentalitate periculoasă pentru comunitate

Sociologul Mircea Kivu a declarat pentru „Adevărul” că prefectul Capitalei s-a comportat incalificabil şi acesta nu mai merită să ocupe acest post. „Omul asta nu mai trebuie să fie prefect. Cum să spui tu în plină epidemie că nu cunoşti situaţia infectărilor pentru că nu te-a interesat şi ai mers la cumpărături? În plus, omul a dat dovadă de o mentalitate foarte periculoasă pentru comunitate. În ultima perioadă de timp, practic, a tras de timp şi a ţinut cu tot dinadinsul să nu impună restricţii pentru combaterea epidemiei. La început a spus că rata de infectare nu se calculează la populaţia de fapt, ci la cea de drept, din acte. 

Prefectul Capitalei a dat dovadă de o mentalitate foarte periculoasă pentru comunitate. Mircea Kivu sociolog

Apoi s-a găsit să spună că va introduce restricţii în Bucureşti atunci când rata de infectari va ajunge la 3,4 la mia de locuitori şi nu la 3, aşa cum este legal. Asta în timp ce pentru toată lumea era evident că epidemia este în plină expansiune şi va fi necesară reintroducerea unor restricţii. Documentul de impunere (a restricţiilor - n.red.) trebuia să fie pregătit de câteva zile, dacă încerca să fie eficient. Aşa, ce a rezolvat? Câteva zeci sau sute de noi infectări, câteva mii de persoane care au avut liber la răspândirea virusului. Într-un fel, din punct de vedere moral, el se face vinovat de zădărnicirea combaterii răspândirii bolii”, susţine Mircea Kivu. 

Sociologul spune că nici legislaţia în domeniu nu este perfectă şi lasă loc unor funcţionari să reacţioneze „cu încetinitorul” în astfel de situaţii. „Păi dacă se numeşte Comitet pentru Situaţii de Urgenţă, de ce are voie, din punct de vedere legal, să reacţioneze în 48 de ore? Unde este urgenţa atunci?”, s-a mai întrebat Mircea Kivu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite