Capitala a rămas fără sânge. Chirurgii nu mai pot opera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele mari din Capitală au nevoie de sânge FOTO Adevărul
Spitalele mari din Capitală au nevoie de sânge FOTO Adevărul

Criză fără precedent de sânge în Bucureşti, unde spitalele mari au ajuns să amâne operaţii de mare amploare. Chirurgii spun că riscă să piardă pacienţii pe masa de operaţie pentru că nu au suficient sânge pentru transfuzii. Un motiv pentru deficitul major îl reprezintă perioada de concedii, spun specialiştii.

Spitalele mari din Capitală se confruntă cu o criză fără precedent de sânge. Medicii chirurgi spun că preferă să amâne operaţii decât să pună în pericol viaţa pacienţilor, în timp ce bolnavii care au nevoie de transfuzii de sânge ajung pe o listă de aşteptare care creşte pe zi ce trece. „De regulă, vara scade numărul donatorilor dată fiind perioada de concedii şi faptul că studenţii pleacă din Bucureşti, dar în acest an criza este mai mare”, au explicat oficiali ai Centrului de Transfuzii Bucureşti.
 
Academicianul Ioanel Sinescu, şeful Centrului Uronefrologie şi Transplant Renal de la Institutul Clinic Fundeni, spune că în acest moment chirurgii nu pot asigura un act medical conform protocoalelor şi există riscul să ajungă în situaţia în care să fie acuzaţi de malpraxis.

„Este foarte grav, pentru că fără sânge nu se pot face operaţii de amploare, rişti să pui în pericol viaţa pacientului dacă nu ai suficient sânge. În momentul de faţă, nu putem asigura un act medical conform protocoalelor medicale şi riscăm să ajungem într-o situaţie în care să fim acuzaţi de malpraxis. Şi noi suntem nemulţumiţi, şi bolnavii sunt nemulţumiţi. Am ajuns să amân în aceste zile operaţii pentru că era nevoie de mult sânge, dar sunt pacienţi pe care nu-i poţi amâna şi cu care trebuie să intri în sală neapărat, altfel rişti să îi pierzi”, a declarat, pentru „Adevărul”, academicianul.

Doina Goşa: „Nevoia spitalelor s-a dublat“

Chirurgul a arătat că există o legătură între criza de sânge care apare, de regulă, vara şi perioada de concedii. „Ar putea fi un motiv, activitatea e mai relaxată, mulţi pleacă din Bucureşti. Ideea este să existe o campanie susţinută pentru că fără sânge se pierd vieţi. Pe de altă parte, avem cazuri tot mai grave, operaţiile sunt tot mai multe şi mai complicate. Cerinţele sunt tot mai mari”, a completat Sinescu.

Doctorul Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzii Bucureşti, confirmă spusele chirurgului de la Institutul Fundeni. „Nevoia spitalelor s-a dublat, iar numărul de donatori a scăzut. Avem, în general, 200 de donatori pe zi. De câteva zile, colectăm cam 340 de pungi, ceea ce reprezintă totuşi o creştere. Însă reuşim cu greu să onorăm cererile spitalelor. Mă mir şi eu, nu înţeleg de ce românii, care sunt generoşi, nu vin să doneze. Am fi mulţumiţi cu 500 de pungi colectate pe zi. Nici nu am putea colecta mai mult pentru că nu avem personal suficient şi nici mijloace necesare.

La noi, de zece ani se fac restructurări”, a arătat şefa CTS Bucureşti. O altă problemă, punctează Goşa, e faptul că puţini sunt cei care fac donări repetate. Din această cauză, au de suferit pacienţii cu boli hematologice, adică inclusiv talasemicii, o categorie de bolnavi care are nevoie de transfuzii bilunare pentru a supravieţui.

Deşi sunt 200 în toată ţara, peste 150 se tratează în Bucureşti. De două săptămâni, sunt puşi pe listele de aşteptare şi nu ştiu când vor primi transfuzia de sânge care are menirea de a-i ţine în viaţă. „Sunt deja 20 de pacienţi care au ajuns pe lista de aşteptare, eu sunt unul dintre ei. Au hemoglobina mică, unii dintre ei riscă să ajungă în urgenţă, în comă. Criză ca aceasta n-am mai întâlnit de foarte mulţi ani”, a explicat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

La rândul său, doctorul Luminiţa Rusen, şefa Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT) din Capitală, a explicat, pentru „Adevărul”, că a fost nevoie să aducă sânge din ţară. „A trebuit să aducem pungi de sânge din Prahova, din Piteşti, din Buzău, spitalele de acolo nu au nevoie de cantităţi atât de mari. În 2015 s-au colectat 52.000 de pungi, e nevoie de mult mai mult având în vedere că în Bucureşti sunt 60 de spitale”, a declarat Rusen.

Slatina: 40 de donatori pe zi

La Centrul de Transfuzii Sangvine Slatina, situaţia este diferită de restul ţării. Numărul donatorilor este de aproximativ 40, poate chiar 50 zilnic. Până la a se ajunge la fidelizarea donatorilor, fapt care face posibilă livrarea de sânge şi produse din sânge şi către centrele clinice universitare Craiova şi Bucureşti, dar nu numai, s-a dus o agresivă campanie de informare şi recrutare.

„Facem de mai bine de doi ani popularizare, campanii mobile de donare, iar în timp am ajuns să scădem vârsta donatorilor. Ţinta noastră este să fidelizăm cât mai mulţi donatori tineri, pentru că an de an ne ies din program cei ajunşi la vârsta la care nu mai pot dona. Şi până acum lucrurile stau bine, însă un angajat, o fată foarte bine pregătită, doar asta face: popularizare, informare, recrutare“, spune directorul centrului, medicul Ramona Lesnic, cea care a preluat unitatea în urmă cu trei ani.

În centru s-a implementat şi Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice, numărul celor recrutaţi (aici vârsta maximă a donatorilor este 45 de ani) depăşind 80, cifră care situează Oltul pe locul 5 în ţară. 95% din cei înscrişi sunt şi donatori fideli de sânge. „Am ajuns la stadiul să putem rezolva o situaţie critică apelând telefonic donatorii fideli“, mai spune Lesnic.

Campanie de donare la Spitalul Militar

La Spitalul Militar Central încă nu sunt probleme legate de colectarea de sânge. Cu toate acestea, unitatea sanitară a demarat ieri o campanie de informare şi promovare a donării de sânge, intitulată „Numai împreună putem salva vieţi”. Practic, donatorii eligibili se pot prezenta de luni până vineri, între 7.30 şi 11.30, la centrul de transfuzie sangvină al Ministerului Apărării Naţionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite