Societate

articolul anterior articolul urmator

Cardul de sănătate, încă o belea: nu merge softul

4
12 Feb 2015 17:13:36
Autor: Claudia Spridon
93% din cardurile de sănătate au fost distribuite de Poşta Română FOTO Adevărul
93% din cardurile de sănătate au fost distribuite de Poşta Română FOTO Adevărul

La mai puţin de două săptămâni de la implementare, cardul de sănătate, care va fi obligatoriu din luna mai le dă mari bătăi de cap nu doar medicilor de familie ci şi specialiştilor din ambulatoriu sau din spitale.

Concret, cei mai mulţi dintre aceştia se plâng că nu pot activa documentele electronice ale pacienţilor care vin la consultaţie pe motiv că aplicaţia în baza căreia funcţionează cardul se blochează, iar sistemul nu mai răspunde la comenzi.

Aşteptându-se să întâmpine probleme, autorităţile le-au pus la dispoziţie medicilor de familie un număr de telefon unde pot suna atunci când întâmpină probleme. Medicii din ambulatoriu însă au fost nevoiţi să găsească singuri o soluţie pentru a nu fi nevoiţi să plătească ei analizele pe care le fac pacienţilor: au ajuns să xerocopieze cardurile pacienţilor pe care îi consultă. Ulterior, toate copiile ajung într-un dosar păstrat bine, sub cheie. Aşa susţine doctorul Cosmin Alexandrescu, reprezentantul medicilor în ambulator, care are mari dubii că documentul electronic va funcţiona fără cusur începând cu 1 mai, data la care va deveni unicul instrument prin care se vor deconta serviciile medicale oferite asiguraţilor români.

„De la începutul lunii februarie, eu nu am putut folosi cardul, deşi zilnic mi-au trecut pragul câte 10 - 15 pacienţi. Practic, când introduc cardul asiguratului în cititor, nu se întâmplă nimic. N-am ce serviciu să validez. Astfel, sunt nevoit ca atunci când vine pacientul cu card să fac copie xerox pentru a putea dovedi că am acordat acel serviciu medical”, a explicat doctorul Cosmin Alexandrescu.

Prin urmare, subliniază medicul, cardul este doar de formă în momentul de faţă, cel puţin pentru sectorul paraclinic. „Problema nu apare atunci când faci o consultaţie şi vorbeşti cu pacientul, ci în momentul în care faci un computer tomograf sau un RMN, unde foloseşti subtanţe. Rişti să rămâi cu serviciul neplătit. În plus, sistemul dă rateuri atunci când este folosit simultan, când sunt cuplaţi toţi furnizorii - farmacişti, medici de familie, spitale şi ambulatoriu. Din punctul meu de vedere, ar mai trebui extinsă perioada de acomodare şi de probă”, a mai spus Alexandrescu.

Medic de familie: „Să deblochezi cardul este o epopee”

La rândul lor, medicii de familie se plâng că deşi activarea unui card nu durează mai mult de câteva minute, aplicaţia folosită dă tot felul de erori, iar un doctor are la dispoziţie doar cinci încercări pentru a activa documentul. „Ca să-l deblochezi e o adevărată epopee, e o întreagă procedură complicată. Probleme vor fi în special la sate, unde medicii nu sunt foarte familiarizaţi cu calculatorul şi unde internetul nu merge foarte bine”, a arătat şi Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Şi medicul de familie Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF, susţine că documentul electronic este o povară în plus. „Am activat câteva sute de carduri, dar au fost zile în care sistemul nu a funcţionat deloc sau în care cardul a avut probleme. Pentru problemele pe care nu le-am putut rezolva, i-am trimis pe asiguraţi la Casa de Asigurări de Sănătate. Adică, aşa cum ne aşteptam, i-am pus pe oameni pe drumuri”, a completat şi Tănăsescu.

Nu ai card, nu primeşti serviciul sau îl plăteşti

Autorităţile, în schimb, arată că furnizorii de servicii medicale au obligaţia să compatibilizeze softul personal cu cel al CNAS, pentru a putea face raportările. Altfel, aceştia riscă să nu îşi poată valida serviciile începând cu 1 mai, data la care cardul de sănătate devine unicul instrument în baza căruia asiguraţii vor beneficia de consultaţii.

Prin urmare, asiguraţii sunt îndemnaţi să facă tot posibilul pentru a intra în posesia cardului de sănătate, chiar dacă el devine obligatoriu abia peste două luni. Mai exact, documentul electronic trebuie activat fie la un consult la medicul de familie, fie la specialist, fie în spital. Singurii care nu au posibilitatea să activeze un card de sănătate sunt farmaciştii, notează autorităţile. „Nebunia va începe la sfârşitul lunii aprilie. Nu ai card, nu primeşti serviciul. Dacă vrei ceva, trebuie să plăteşti”, a conchis Cosmin Alexandrescu.

Cum se activează cardul de sănătate

Concret, în momentul în care asiguratul ajunge la medicul de familie, documentul este introdus într-un cititor de card, iar pacientul trebuie să tasteze PIN-ul. „Acesta poate fi, spre exemplu, anul naşterii”, explică specialiştii, adăugând că pentru a funcţiona, cititorul de card trebuie conectat la un calculator sau laptop. Ulterior, medicul are acces la datele pacientului şi îi poate da acestuia trimiteri sau reţete compensate, după caz.

Cardul de sănătate este cheia de acces la dosarul electronic al pacientului, care va cuprinde istoricul medical – boli, grupa de sânge, consultaţii. Până în prezent au fost deschise 3,8 milioane de dosare la care au contribuit cu informaţii peste 6.200 de medici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Tăunu
12.02.2015, 18:23:50

Degeaba se încercă carotatrea cardului de sănătate, de către unii interersaţi să se piardă urmele. Odată introdus cardul, adio reţete falsificate !

-3 (5 voturi)
Mikeroni
12.02.2015, 20:01:22

Stai la rand ca daca PIN-ul tine pune doctorul, ca iti este rusine sa-i ceri tu aceasta operatiune, iti face retete pe banda rulanta. Ghita stie, ca doar e softul lui, alt tun la prostime.

0 (4 voturi)
Ioan-Paul Pirau
12.02.2015, 22:28:17

Un titlu mai tembel nu puteati formula ?

+1 (1 vot)
Carmen Florea
12.02.2015, 23:09:27

E blestemul popimii, ca nu doarme noaptea de grija turmei sa nu fie posedata de card, adica de drac, altfel s-ar putea sa se mai lumineze si sa nu mai cotizeze la piramida de bani a preafaraonului putred de bogat.

+1 (1 vot)
Modifică Setările