Cardul de sănătate a intrat în probe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au dat undă verde pentru folosirea cardului naţional de sănătate, care poate fi deja utilizat în paralel cu sistemul actual, pe hârtii. Practic, în lunile următoare, cardul va intra într-o perioadă de probă, asta pentru că, începând din luna martie 2015, documentul electronic devine obligatoriu la purtător.

Cu alte cuvinte, un asigurat care din martie anul viitor nu va avea cardul la el în momentul în care o să aibă nevoie de asistenţă medicală, exceptând urgenţele, va fi refuzat de medici sau va fi obligat să scoată bani din buzunar pentru a achita contravaloarea consultaţiei sau a investigaţiei medicale.

Cu toate acestea, deşi din 25 noiembrie casele de asigurări de sănătate au trimis notificări către toţi furnizorii de servicii medicale, recomandându-le să cumpere cititoarele de carduri, puţini sunt cei care au şi făcut-o până acum. Nici măcar spitalele nu şi-au cumpărat aparatul necesar, cu toate că este deja prevăzut în buget. Aceste întârzieri pot fi puse şi pe seama faptului că specialiştii se tem că sistemul va fi dat peste cap, în special de pacienţii trecuţi de o anumită vârstă, care dintr-odată vor fi obligaţi să tasteze şi să reţină un cod PIN format din patru cifre, care asigură securitatea cardului de sănătate.

Cum se activează cardul de sănătate
 
Concret, în momentul în care asiguratul ajunge la medicul de familie, documentul este introdus într-un cititor de card, iar pacientul trebuie să tasteze PIN-ul.

„Acesta poate fi, spre exemplu, anul naşterii”, explică specialiştii, adăugând că pentru a funcţiona, cititorul de card trebuie conectat la un calculator sau laptop. Ulterior, medicul are acces la datele pacientului şi îi poate da acestuia trimiteri sau reţete compensate, după caz. Ba mai mult, cardul de sănătate este cheia de acces la Dosarul Electronic de Sănătate, în care medicul, cu acceptul pacientului, poate completa istoricul medical al acestuia.

„Nicio dată medicală nu este obligatorie pe card. Spre exemplu, calitatea de donator de organe se inscripţionează pe card doar în baza unei declaraţii notariale. Practic, cardul validează serviciile pe care le primeşte pacientul şi decontarea lor se va face strict în baza acestuia. În dosarul electronic, medicul poate vedea doar sumarul de urgenţă, restul este vizibil doar la cererea pacientului”, a explicat, pentru „Adevărul”, Mihaela Tănase, purtătoarul de cuvânt a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Oficialul a mai explicat că în această perioadă de probă reprezentanţii caselor de sănătate încearcă să corecteze erorile care apar în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) în urma utilizării concomitente a zeci de mii de carduri de sănătate.

Medic: „Va fi un şoc în primele luni“

De altfel, documentele electronice sunt încă distribuite în ţară, dar majoritatea românilor au intrat în posesia lor, rata de refuz fiind foarte mică. Spre exemplu, medicul de familie Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Române de Medicina Familiei (SNMF), spune că 15% din pacienţii de pe lista sa nu au primit încă aceste carduri. Aceasta a mai mărturisit că recent a intrat în posesia cititorului de card şi că deja activează cardurile de sănătate ale pacienţilor când aceştia vin la consultaţie.

„Mai sunt probleme, nu putem trece la un astfel de sistem de pe azi pe mâine. Acest card este strict necesar autorităţilor. După luna ianuarie, dacă pacienţii vin fără card de sănătate, nu beneficiază de niciunul dintre drepturile lor de asiguraţi”, a explicat, pentru „Adevărul”, Rodica Tănăsescu.

Nu de aceeaşi părere este Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR), care îşi pune speranţa în cardul de sănătate şi care consideră că noul instrument va fi extrem de util în sistem. „Eu vreau ordine în sistem, nu să facă ce vor ei cu banii mei. Trebuie să educăm pacientul român, să înţeleagă ce beneficii aduce cardul de sănătate”, a completat Irimia.

Cititoarele de card cu ecran şi tastatură lipsesc de pe stoc

Medicii susţin că cititoarele de card pe care le vor ei, anume cele cu ecran şi tastatură, similare cu cele folosite în supermarket, lipsesc cu desăvârşire de pe stocul celor doi producători care au fost agreaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Deşi pe lista CNAS se află mai multe variante de cititoare de carduri, doctorii spun că preferă să le cumpere pe cele mai scumpe, al căror preţ ajunge la 100 de euro bucata.

„Cu cititoarele e o mare problemă. Majoritatea nu ne dorim ca pacienţii să tasteze direct PIN-ul pe calculator sau pe laptopul nostru, pentru că riscă să ne şteargă şi alte documente, mai ales că avem şi pacienţi bătrâni pe liste. Mie mi-a fost foarte greu să găsesc un cititor de card”, a explicat Rodica Tănăsescu, medic de familie.

Şi medicul Cosmin Alexandrescu, radiolog, spune că o mică parte din colegii săi, specialişti din ambulatoriu sau din policlinici, au reuşit să intre în posesia aparatelor.

„Probabil că dacă nu găsesc cititor de card cu ecran şi cu tastatură vor cumpăra produsele ieftine şi, cu timpul, vor lua alt aparat. Problema este că nici măcar în străinătate nu se mai găsesc cele două modele agreate de CNAS şi preferate de noi. Ce e drept, achiziţia a început în august, dar cei mai mulţi au făcut solicitările în perioada octombrie-noiembrie”, a subliniat Alexandrescu. La rândul ei, profesorul Anca Lupu, managerul Spitalului Colţea, susţine că a făcut deja o estimare a cititoarelor necesare, care vor fi amplasate pe fiecare secţie din spital.

Peste 3,5 milioane de români au dosar electronic

Cardul de sănătate este cheia de acces la dosarul electronic al pacientului, care va cuprinde istoricul medical – boli, grupa de sânge, consultaţii. Până în prezent au fost deschise 3,5 milioane de dosare la care au contribuit cu informaţii peste 6.200 de medici. „Tot ce s-a raportat pe numele tău în SIUI se transferă în dosar”, spun oficialii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite