Au fost produse primele 215.000 de carduri electronice de sănătate. Acestea urmează să le fie distribuite asiguraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că au fost produse primele 215.000 de carduri electronice de sănătate, respectând, astfel, termenul propus - sfârşitul lunii iulie.

De altfel, în perioada următoare vor fi personalizate cel puţin 50.000 de carduri zilnic, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

„Cardul naţional electronic de sănătate este un proiect prioritar pentru Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate, care aduce avantaje importante asiguraţilor. În acelaşi timp, acest proiect va contribui la creşterea transparenţei şi eficienţei cheltuirii banului public în sistemul social al asigurărilor de sănătate”, a declarat Cristian Buşoi, preşedintele CNAS.

O echipă a Departamentului IT al CNAS generează şi verifică datele necesare pentru personalizarea cardului electronic naţional de sănătate, mai arată documentul.

Potrivit CNAS, dacă partenerul acestui proiect, CN Imprimeria Naţională SA, va tipări cardurile cel puţin în acelaşi ritm, până la sfârşitul anului vor fi produse 7,5 milioane de carduri, conform contractului.

Medicii de familie nu vor distribui cardurile

Deşi medicii de familie sunt de acord să folosească documentul electronic, ei nu vor să se ocupe şi de distribuţia acestuia. În acest sens, au fost lansate mai multe propuneri de distribuţie a cardurilor, CNAS urmând să hotărască cele mai potrivite variante pentru ca acestea să ajungă la pacienţi.
 
Referitor la iniţializarea cardurilor de sănătate din punct de vedere medical, ea va fi realizată prin cabinetele de medicină de familie, urmând să se stabilească criteriile.

În ceea ce priveşte cititoarele de card, acestea vor fi achiziţionate centralizat, prin licitaţie naţională, iar distribuirea şi plata se vor negocia ulterior.

Costul unui card naţional de sănătate este de 2,2 euro plus TVA, iar al cititoarelor, de cel mult 50 de euro, a precizat preşedintele CNAS.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Ce informaţii vor conţine cardurile de sănătate şi când va începe distribuţia lor

Arădenii vor fi primii beneficiari ai cardurilor de sănătate. Mai precis, cele 200.000 de documente electronice, pe care vor fi înscrise grupa de sânge, RH-ul şi boala majoră de care suferă asiguratul, vor ajunge în Arad la sfârşitul acestei luni.

Fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, îl va da în judecată pe Ponta: acţiunile lui sunt demne de un procuror stalinist

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Sănătate, Lucian Duţă, salută decizia de implementare a proiectului cardurilor de sănătate pentru pacienţii români, mai ales că, susţine acesta, implementarea se face după proiectul convenit în timpul mandatului său. Duţă a anunţat însă că îl va acţiona în instanţă pe premier pentru declaraţiile sale defăimătoare la adresa lui şi a muncii depuse la CNAS.

Acordul CNAS-Imprimeria Naţională a fost semnat de succesorul lui Duţă

Scandalul legat de cardul de sănătate continuă. Dacă duminică fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, declara că nu a semnat niciun contract cu Imprimeria Naţională în perioada în care a ocupat funcţia de şef al Casei, luni, reprezentanţii Imprimeriei Naţionale au confirmat că nu a fost încheiat vreun acord cu CNAS pentru producerea cardurilor de sănătate, documentul fiind semnat abia în septembrie 2012, de succesorul lui Duţă, Doru Bădescu.

Lucian Duţă, fostul preşedinte CNAS: „Acuzaţiile care mi se aduc sunt absolut aberante!”

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine că nu a primit niciun document în privinţa sesizării de către Guvern a DNA în cazul său, adăugând că acuzaţiile care i se aduc sunt „absolut aberante”. Medicul a completat că, cel mai probabil, va fi chemat la DNA pentru a da explicaţii privind cardul de sănătate.

Gâlceavă politică pe cardul de sănătate

Un raport elaborat de Corpul de Control al primului ministru Victor Ponta, referitor la întârzierile implementării cardului naţional de sănătate, a pus pe jar lumea politică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite