Care crede Raed Arafat că este cel mai mare risc în acest moment: „Mesajul nu trebuie interpretat greşit, că am scăpat şi totul e bine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat / 11 mar 2020 / FOTO Inquam Photos / George Călin
Raed Arafat / 11 mar 2020 / FOTO Inquam Photos / George Călin

Raed Arafat a vorbit despre îmbunătăţirea situaţiei epidemiologice din România, susţinând că măsurile luate la timp au avut un impact important asupra cursului celui mai recent val al pandemiei. Şeful DSU susţine că în prezent riscul cel mai mare este relaxarea populaţiei şi scăderea intensităţii campaniei de vaccinare.

„În primul rând, s-au luat unele măsuri, s-au luat din timp, chiar dacă la mulţi nu ne place să recunoaştem. România a luat totuşi măsuri echilibrate, dar necesare. S-au supărat mai mulţi pe noi, asta este, dar măsurile au reuşit să controleze situaţia”, a declarat Raed Arafat. „Putea să ajungă mai rău. Am ajuns la un vârf care era destul de sensibil, la aproape 1.600 de cazuri în terapie intensivă, am ajuns să n-avem locuri în terapie intensivă, să trebuiască să mutăm bolnavii, mai grav decât ce a fost în noiembrie, ca vârf, cel puţin pentru două săptămâni. Dar am reuşit să controlăm, vine şi vaccinarea. Sunt localităţi mari, unde răspândirea este mai uşoară, dar avem un procent important de oameni vaccinaţi - Timişoara, Cluj, Bucureşti - şi asta, normal, reduce şi transmiterea între persoane”, a spus Arafat, la Digi24.

„Astăzi, avem semnale bune şi avem aici nişte grafice  (...) Putem să spunem că suntem pe un platou. Rata de pozitivare a testelor a ajuns la 3,19 faţă de 25. Cazurile active sunt în scădere. La internările în spitale tendinţa este de scădere. La ATI am ajuns la 919 cazuri, nivel pe care nu l-am mai atins din 1 decembrie 2020 şi est un semn foarte bun. Colegii spun că simt scăderea presiunii pe sectorul sanitar. Decesele, din păcate, cu cât avem pacienţi în ATI, în continuare vom avea decese. În ultimele 24 de ore, în niciun judeţ nu avem o creştere de incidenţă şi acesta este un lucru pozitiv”, a comentat Raed Arafat situaţia epidemiologice.

Cu toate acestea, şeful DSU spune că există acum pericolul ca mulţi oameni să tragă concluzia că „am scăpat” şi să nu se mai vaccineze.

„Cel mai important lucru care trebuie transmis este: 1. efortul comun ne face să ţinem această situaţie şi să ne bucurăm de ea în final şi 2. vaccinarea este cel mai important act pentru a menţine această situaţie şi să ajungem la şi mai bine. Dacă vom continua aşa cu vaccinare, cu siguranţă în 2-3 luni o să ajungem la un nivel şi mai bun (...) Asta este ceea ce avertizez: această concluzie, că am scăpat, nu trebuie trasă prea devreme. Da, suntem într-o situaţie bună, trebuie să o păstrăm, o păstrăm bineînţeles respectând regulile care sunt, rămânem cu masca (...). Sunt în analiză aceste reguli, urmează să se vină, poate spre sfârşitul acestei săptămâni sau în cursul săptămânii viitoare, cu nişte propuneri de îmbunătăţire a situaţiei de reluare a unor activităţi sau de relaxare, dar asta trebuie întotdeauna făcut cu precauţie, cu atenţie şi să fim conştienţi că situaţia poate să se inverseze până nu ajungem să avem un număr suficient de vaccinuri. La acest moment, numărul din populaţie, procentul, nu este încă suficient ca să spunem că într-adevăr am învins”, a adăugat Arafat.

„Riscul cel mai important când vedem acest lucru, pentru că sunt date publice, e ca unii să spună: gata, am scăpat, de ce să mă vaccinez? Şi acesta ar putea să fie, de fapt, motivul pentru care să ne întoarcem, să crească şi efectul pe care l-am obţinut în acest moment să-l pierdem”, a punctat şeful DSU. „Mesajul nu trebuie interpretat greşit, că am scăpat, totul e bine. Acum vedem că toată lumea sună: dar relaxaţi asta, relaxaţi asta, gata ne întoarcem la normalitate. Riscul major este ca unii să interpreteze că am scăpat, de ce să ne mai vaccinăm, înseamnă că nu mai trebuie să ne vaccinăm. Şi aici va fi greşeala”, avertizează Raed Arafat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite