Societate

articolul anterior articolul urmator

Care sunt fructele şi legumele pline de pesticide. Ce sfaturi dau autorităţile

18
26 Jan 2020 20:53:22
Autor: Simona Chirciu
Pesticidele se găsesc în cantităţi mari în fructe şi legume. FOTO: Adevărul
Pesticidele se găsesc în cantităţi mari în fructe şi legume. FOTO: Adevărul

O persoană care consumă legume sau fructe ingerează până la 10 pesticide diferite. Cartoful este leguma cea mai plină de chimicale, iar mărul, cel mai nociv fruct, întrucât cel puţin un tip de pesticide a fost găsit în 98% din mostrele testate.

Cel puţin, asta arată testele efectuate recent de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Cel mai des, fructele şi legumele conţin imazalil, un pesticid periculos pentru sănătate. 

Concret, conform ANSVSA, cele mai nesigure alimente pentru consum: cartofi, căpşunele, merele, nectarine, piersici, ţelină, struguri, cireşe, spanac, ardei gras, roşii, castraveţi. La polul opus, alimentele care conţin mai puţine pesticide sunt: avocado, porumb, ananas, varza, mazare, ceapa, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete şi pepenele. 

Spre exemplu, în general, strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite, iar merele, între două şi şase. În consecinţă, ANSVSA recomandă respectarea mai multor reguli, pentru a scădea cantitatea de pesticide ingerată: fructele şi legumele să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curăţate de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticide conţinută. 

Totodată, este recomandat să fie evitat consumul de fructe şi legume cultivate în extrasezon, pentru că atunci se folosesc cele mai multe substanţe chimice. Roşiile, piersicile, merele, perele etc. trebuie spălate riguros timp de cel puţin trei minute, după care să fie lăsate într-un vas cu apă în care este adăugat puţin bicarbonat de sodiu, care are calitatea de a elimina unele pesticide. 

Imazalil (E233) este pesticidul cacerigen care acoperă coaja citricelor, conform Asociaţiei InfoCons. Acest pesticid este o substanţă autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012, până la 31 decembrie 2021, iar limita maximă admisă este 5 mg/kg, la citrice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Adrian Foangǎ
26.01.2020, 21:29:12

Eu nu mai risc de mult. Merele le curat intotdeauna de coaja. Iar Imazalilul e pe orice portocala. Chestia e ca, in timp, organismul uman se mai obisnuieste cu toate porcariile astea, incepe sa le tolereze.

-6 (10 voturi)
Ichim Avram
26.01.2020, 21:39:03

Adriane.. degeaba le cureti...iar organismul... nu le tolereaza stai calm!! nu e nimic de tolerat.. chimicalele urmeaza principiul bioacumularii pana cand organismul cedeaza...

+11 (11 voturi)
Ichim Avram
26.01.2020, 21:37:03

Articol de mantuiala!! In plus Imazalil-ul nu este doar periculos ci si cancerigen .. ( vezi "Proposition 65") ..99% din citrice si nu numai , contin acest pesticid.. iar cand aud porcaria cu "limita maxima admisa" .... e ca si cum ai spune.. nu faci cancer in urmatorii 5 ani ci in urmatorii 20...

+6 (8 voturi)
Gabriel Gabriel
26.01.2020, 22:20:41

Comentariu considerat abuziv.

Hoher Herman
26.01.2020, 22:30:38

Articol scris pe malai! Nici un fruct ROMNESC nu mai este bun de mancat. Mancati fara grija ananas, papaya, kiwi, mango si alte fructe de padure, ieftine,care cresc prin orice tufa. Nu va este rusine? Nu mai sunt bune fructele romanilor care cresc nestropite. Da' pentru cativa tzechini voi sunteti in stare sa scrieti ca cele mai santoase fructe cresc la Cernobil.

+6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (18)