articolul anterior articolul urmator

Care-i mai român, cel din România sau cel din diaspora?

73
13 Aug 2017 11:45:57
Poftă bună cu Gina Bradea
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

73 Comentarii

catalin toader
13.08.2017, 13:02:19

E o discutie fara sens : "care-i mai roman, cel din Romania sau cel din Diaspora?" Singurul lucru care ma deranjeaza cand vin "stranierii" in vacanta este "lejeritatea" cu care unii dintre ei (nu toti) intrepreteaza regulile de circulatie. Casti ochii mai abitir decat de obicei si asta este, poti sa-i intelegi, nu-i usor sa-ti iei lumea in cap si sa traiesti printre straini.

+2 (6 voturi)
ella15 Ella15
13.08.2017, 13:52:40

Ce sa zic,in Romania orice analfabet care fura statul traieste bine.Am lucrat in strainatate si acolo cand esti la munca,esti la munca,nu stai pe fb sau platesti facturile,nu pleci la ce ora vrei acasa,caci ramane la locul de munca ora la care ai venit si plecat.Apoi in Romania fiecare face ce vrea,de asta e tara cum e. Tin minte cand ajungeam acasa,rude foarte apropiate,care nu aveau nici macar bacalureatul,(la ce le trebuie,daca se descurca?)dar care fentau statul,imi radeau in nas"ai plecat afara,dar eu am doua job-uri si tot stau mai mult acasa decat tine".Ce sa-i faci,daca in Romania unii figureaza ca sunt la tura de noapte,la stat,au spor de noapte si ei presteaza undeva in Mamaia la restaurant?asadar smecherii figureaza ca muncesc in doua locuri in acelasi timp.Daca nu ai probleme de sanatate si poti fenta statul,ca in exemplul de mai sus,fiecare dupa cum poate,in functie de locul de munca,o duci foarte bine in Romania.Te uiti la stiri si vezi cum fura parlamentarul si altii de genul si nu te intereseaza,atata timp cat si tu te descurci,e bine in Romania,tara in care,daca ai bani,ai de toate,iti cumperi pana si zile in plus cu aprobarea medicului,un loc la un liceu bun,un job bun,totul in functie de cati bani ai.Atunci de ce s-ar razvrati romanii, cand vad atatea mizerii la tv,ca se fura ca in codru si multe alte nenoriciri?daca se descurca si ei,e bine,nu sunt fraieri sa munceasca ca astia de au fost plecati,sa munceasca cu adevarat,ba chiar se amuza ca ei o duc mai bine si nu muncesc atat de mult precum fraierii de muncesc in strainatate,ba chiar vorbesc foarte urat,de "astia care nu se descurca in tara lor".E bine in Romania,ciupesti putin de aici,putin de dincolo,muncesti putin,ca sa nu te stresezi si ai tot ce vrei,tara tuturor posibilitatilor.Mare proasta ca m-am intors!

0 (6 voturi)
emil mihai
13.08.2017, 13:56:29

Buna ziua, ideea articolului nu e rea, aceasta reconciliere e chiar oportuna. Din pacate, articolul nu e scris in cel mai indicat mod. Parca e scris la nervi. O zi buna!

+3 (5 voturi)
bob
13.08.2017, 14:10:07

Ai inceput prost articolul, numindu ne pe toti capşunari. Ti ai aratat disprețul fata de cei plecati afara, chiar daca mai apoi "le ai luat apararea" asa de circumstanță. ln primul rand stimata jiarista,sa ne ferim sa generalizam. Am vazut romani plecati de 15 ani prin tari straine dar cocalarizati in metastaza. Si romani ce locuiesc in Romania, super baieți finuți si educati. Asa ca... Cine sunt cei ce asmut? Presa. Articole de genul:"Capsunarii vin acasa in vacanta" sunt menite sa aduca dispreț asupra acestei categorii de oameni din partea celor ce locuiesc in Ro. E clar ca unii chiar sunt demni de dispreț,genul grandoman cu ani grei de stat pe afara, a uitat romaneste iar copiii nu vorbesc o boaba. Acestia chiar ca sunt demni de tot dispretul. Dar nu suntem toti asa. Locuiesc in afara tarii de 16 ani. Vin oridecateori pot cu drag si dor in Ro. Si ii respect si apreciez pe toti cei ce locuiesc acolo. Ii inteleg si pe ei dar si pe cei ce au ales sa plece. Fiecare a avut motivele lui si nu trebuie judecat. Cu traficul e alta poveste, pt ca in Ro, lipseste cu desavarsire educatia rutiera, caci vezi, o scoala de soferi si un examen auto, nu s totuna cu educatia rutiera. Si asta ii priveste pe toti romanii, fie diasporeni, fie din Ro. Tot asa si cu manelele, cu comportamentul in orase, obiective turistice sau centre comerciale(mall uri). Totul are legatura cu educatia sau mai degraba lipsa ei in cazul "marlanilor". Un om fara educatie poate sta la New York 30ani ca tot uțupan va ramane, asta e. Un cetatean educat si respectuos, va fi asa si la Londra, dar si la Buhaiesti. Sa nu ne dispretuim, n avem de ce, sa ne respectam reciproc, avem toate motivele. Profit de aceasta ocazie sa salut toti romanii din Rom si diaspora, sa le transmit multa sanatate, vacanta placuta si sper sa va revad curand sanatosi si fericiti. N am putut veni in Ro de ceva vreme dar asta nu inseamna ca v am uitat. Nu lasati presa sa ne invrajbeasca cu articole de 2 lei doar pt a face rating sau a genera comentarii. Un salut calduros tuturor!

+4 (6 voturi)
Michiu Stefan
13.08.2017, 14:18:35

Din pacate, adevarata Romanie este afara!Cine a plecat?Tineret, oameni capabili, buni meseriasi,curajosi, intreprinzatori.Intemeiaza familii in tarile in care au emigrat, fac si cresc copii acolo,acolo sunt educati "altfel".Toate acestea zugravesc un viitor sumbru pentru aceasta Tara, pentru cei care au ramas.Nu este o exagerare ca exista posibilitatea terifianta, ca un popor de 2000 de ani sa dispara! De ce spun ca adevarata Romanie e afara? Va relatez o scena traita de mine: imi intampin baiatul, plecat de 15 ani in Quebec la aeroprt; intram in microbuzul plin tot cu pasageri din "afara". Din obisnuinta,baiatul saluta la intrare cu "bonjour", urmat repede cu "buna ziua", lumea intelege si zambeste.M-am uitat la pasageri: curat imbracati-nu scump- cu fetele destinse, decenti,politicosi.Discutand intre noi, baiatul ma atentioneaza"vorbeste mai incet, deranjezi"! Care Romanie este cea adevarata?

+3 (5 voturi)