Care sunt judeţele campioane la testarea anti-COVID. Covasna e la coada clasamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Creşterea accelerată a numărului de noi infectări din ultimele două săptămâni a adus noi restricţii în Bucureşti, unde restaurantele şi sălile de spectacole s-au închis. Asta în timp ce, pe lângă tulpina din Marea Britanie, pe teritoriul României a fost identificată şi tulpina din Africa de Sud, cu o contagiozitate la fel de ridicată.

Vestea bună este că Ministerul Sănătăţii a făcut un prim pas către transparentizarea situaţiei epidemiologice din România, prin publicarea datelor legate de numărul de teste prelucrate zilnic pe judeţe 

Bucureştiul a revenit în scenariul roşu după ce a înregistrat, pentru trei zile consecutiv, o incidenţă de peste 3 la mia de locuitori, astfel că restaurantele, sălile de spectacole şi cele de jocuri de noroc s-au închis din nou, începând de astăzi, ora 0.00. Municipiul Bucureşti a ieşit din scenariul roşu în 25 ianuarie, iar de atunci au trecut 42 de zile.

Bucureştenii pot să meargă în continuare la terase, unde pot consuma mâncare sau băuturi în aer liber. Sunt considerate terase acele spaţii care au „un tavan şi un singur perete, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite”.

De asemenea, este permisă comercializarea produselor alimentare şi a băuturilor în sistem take-away. În schimb, nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci şi nici în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in. De asemenea, este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.

În continuare este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise.

Bilanţul zilei: Creşte numărul de internări la ATI

3.288 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, bilanţul total al infectărilor ajungând astfel la 828.283. Ieri erau internate la ATI 1.093 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 13.079 de teste RT-PCR şi 5.096 de teste rapide antigen.

Campionii şi codaşii testării anti-COVID pe judeţe

Ministerul Sănătăţii a dat publicităţii noi date cu privire la evoluţia epidemiologică din România, inclusiv numărul de teste efectuate în fiecare judeţ, incidenţa pentru fiecare localitate şi numărul de vaccinuri administrate pentru fiecare centru de imunizare.

Datele sunt în format excel, nu tocmai prietenos cu utilizatorul. De exemplu, situaţia cu privire la vaccinare este prezentată pentru fiecare dintre centre, ordonate aleatoriu de la 1 la 20.810, fără altă clasificare cu privire la judeţ.

Datele cu privire la numărul de teste efectuate zilnic sunt publicate pentru perioada 1-6 martie. De exemplu, sâmbătă, pe 6 martie, în judeţul Covasna s-au prelucrat cele mai puţine teste – 80 –, în timp ce în perioada 1-5 martie tot aici s-au prelucrat între 228 şi 370 de teste pe zi. În judeţul Giurgiu s-au prelucrat 124 de teste pe 6 martie, anterior fiind prelucrate între 121 şi 285 de teste pe zi. În judeţul Buzău s-au prelucrat pe data de 6 martie 184 de teste, anterior fiind prelucrate între 128 şi 237 de teste pe zi.

Bucureştiul este „campion” la capitolul testare: 4.834 de teste prelucrate pe 6 martie. Iar de luni până vineri, în Capitală au fost prelucrate între 7.529 şi 8.488 de teste pe zi. Pe locul 2 în topul testărilor este judeţul Timiş, cu 1.284 de teste pe 6 martie. Anterior, în Timiş au fost prelucrate între 1.857 şi 2.519 de teste pe zi. Pe locul 3 este judeţul Cluj, cu 808 teste prelucrate pe 6 martie şi între 1.403 şi 2.037 de teste prelucrate în zilele anterioare.

M.S. a publicat şi incidenţa pentru toate aceste judeţe, doar că datele sunt valabile pentru fiecare localitate în parte, astfel că oricine consultă lista trebuie să calculeze media pe judeţ ori să o ia din raportările zilnice ale Grupului Strategic de Comunicare.

Tulpina africană, identificată în România

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a fost informat, de către laboratorul MedLife, că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, noua variantă Africa de Sud - Linia genetica B.1.351.

„MedLife a confirmat prezenţa tulpinii sud-africane în România, aşa cum suspectam (…). Se mai confirmă şi predicţia că o vom detecta probabil luna aceasta, când transmiterea va deveni comunitară. E o veste tristă pentru România, profilul celor două tulpini în ascensiune (britanică şi sud-africană) este diferit şi pot coexista în frontul pandemic”, a scris pe Facebook biostatisticianul Octavian Jurma.

Primul caz este o persoană de sex feminin, din Bucureşti, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul a fost confirmat cu B.1.351. Al doilea caz este un bărbat de cetăţenie turcă, având judeţ de infectare Argeş, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Dintr-un lot de 93 de probe analizate în mod aleatoriu, 2 conţin tulpina din Africa de Sud şi 72 conţin tulpina britanică, conform unui comunicat MedLife. 

Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tulpina sud-africană este caracterizată de creşterea capacităţii de contagiere, la fel ca şi tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutaţii ale virusului.

Numărul mic de infectări la persoanele vaccinte arată că serul funcţionează

Datele Institutului Naţional pentru Sănătate Publică, INSP, arată că 446 de persoane s-au infectat cu SARS-CoV-2 după ce s-au vaccinat cu ambele doze, iar patru persoane au murit. Acestea aveau peste 70 de ani şi aveau boli cronice asociate.

Experţii consideră că având în vedere că aproximativ 650.000 de români au fost vaccinaţi şi cu doza de rapel, un număr de numai 446 de îmbolnăviri de COVID-19 în rândul acestora arată că serul funcţionează. Profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, a explicat pentru „Adevărul” că vaccinul este conceput pe două paliere.

„În primul rând, în mod ideal, vrem să prevenim infectarea, dar mai important este să evităm formele grave, spitalizarea şi mai ales ajungerea la Terapie Intensivă. Dacă există un strănut, nişte frisoane sau chiar o stare generală de oboseală nu înseamnă nimic. Important este să nu se ajungă la cazuri grave. Cel mai probabil, cei care au decedat, care erau şi în vârstă, au clacat din alte cauze, dar şi pe fondul COVID-19. O astfel de persoană firavă din punctul de vedere al sănătăţii poate claca şi pe fondul unei gripe sau al unei viroze mai puternice, al unei pneumonii. Din păcate, se întâmplă, sigur, foarte rar, dar se întâmplă. Practic, numai un vaccinat din 1.445 a făcut COVID după vaccinarea cu a doua doză şi numai o persoană din 161.117 imunizate a decedat fiind infectată cu noul coronavirus. Ca o concluzie, numărul celor care au făcut COVID-19 după rapelul la vaccinare este atât de mic, iar formele au fost, cu mici excepţii, atât de uşoare încât putem concluziona că serul îşi face cum trebuie treaba, că acest proces de imunizare funcţionează din plin”, a concluzionat expertul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite