Societate

articolul anterior articolul urmator

Care sunt recomandările internaţionale pentru România în privinţa comunităţii LGBT

100
11 Sep 2018 22:06:45
Autor: Florinela Iosip
Paradă LGBT FOTO: David Muntean
Paradă LGBT FOTO: David Muntean

Politicienii merg mai departe cu adoptarea desfăşurării referendumului pentru familia tradiţională în ciuda recomandărilor ONU cu privire la Drepturile Omului (inclusiv ale persoanelor gay), emise special pentru România, dar şi ale atenţionărilor venite de la Departamentul de Stat al SUA, respectiv instituţiile Uniunii Europene.

Concret, Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU a făcut peste 200 de recomandări pentru România cu privire la problematica Drepturilor Omului, multe dintre acestea vizând persoanele din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgenderi).
 
Astfel, în raportul de anul acesta se recomandă ca România să fie tolerantă la adresa persoanelor gay. Cu alte cuvinte, să nu discrimineze, să nu accepte discursul instigator la ură şi să nu comită acte de violenţă faţă de persoanele de altă orientare sexuală. Iar în cazul în care se comit astfel de abuzuri, acestea să fie sancţionate.
 
De asemenea, în raport, României i se recomandă să recunoască cuplurile între persoanele de acelaşi sex sub forma parteneriatelor civile şi/sau prin căsătorii. Un astfel de raport se face pentru fiecare dintre cele 193 de ţări membre ONU, o dată la 4 ani.
 
Şi într-un document realizat anul trecut de Departamentul de Stat al SUA este subliniată problema modului discriminatoriu şi violent în care sunt tratate persoanele LGBT în ţara noastră. „Cele mai importante probleme legate de Drepturile Omului au inclus: corupţia oficială endemică; violenţa poliţienească împotriva comunităţii rome şi violenţa împotriva persoanelor LGBT“, arată sursa citată.
 
Un demers nedemocratic şi anti-european
 
Sociologul Mircea Kivu subliniază că România se îndreaptă către un traseu anti-european şi nedemocratic. „Modificarea Constituţiei în sensul dorit de Coaliţia pentru Familie, chiar şi în urma desfăşurării unui referendum, este un act de ură, profund nedemocratic şi anti-european. Practic, se va restrânge posibilitatea ca pe viitor persoanele de acelaşi sex să primească dreptul de a se căsători şi să li se respecte drepturile specifice cuplurilor recunoscute legal (dreptul la moştenire, dreptul la a-ţi însoţi partenerul la spital, dreptul de a achiziţiona o proprietate în comun etc.)“, este de părere sociologul.
 
De altfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis încă de acum trei ani că toate persoanele, indiferent de orientarea sexuală, au dreptul la o formă de uniune, fie căsătorie, fie parteneriat civil. Practic, CEDO a decis că interzicerea uniunilor între persoane de acelaşi sex reprezintă o încălcare a drepturilor omului.
Numai 6 ţări din totalul de 28 membre UE nu recunosc cuplurile de acelaşi sex (căsătorie sau parteneriat civil).
La rândul său, preşedintele Asociaţiei MozaiQ, Robert Raţiu, afirmă că politicienii folosesc deseori referendumurile ca unealtă pentru a ridica pe agenda publică teme care le-ar putea aduce avantaje electorale.

„Prin mesaje populiste, politicienii şi alţi factori de interes ne propun soluţii simple la probleme complexe, ceea ce duce la divizarea societăţii. Modificarea articolului 48 din Constituţie ar duce la marginalizarea şi discriminarea comunităţii LGBT, dar ar avea repercusiuni şi asupra drepturilor altor grupuri cum ar fi femeile, maghiarii, romii sau alte minorităţi. O dată capacitate aceste grupuri conservatoare, nu se vor opri, vor continua să-şi impună agenda restrictivă şi habotnică“, susţine Robert Raţiu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Alexandru Preda
11.09.2018, 22:17:00

Nimeni nu este împotriva unui parteneriat in chestiuni care țin de moștenire etc Nu amețiți lucrurile. Căsătoria este una, parteneriatul are o nuanță restrânsă.

+2 (28 voturi)
e. b.
11.09.2018, 23:20:17

„Recomandarile internationale“ sa si le tina pentru mamicile lor!

+7 (45 voturi)
ans ver
11.09.2018, 22:26:02

Romania este cam o tara Pierduta, Toti tinerii de Perspectiva si care stiau sa se uite la lucruri fara prejudicii si frustrari, au plecat in strainatate si continua sa plece, iar in tara raman numai oamenii frustrati de-a binelea, cu vederi rasiste,homofobe si care cred numai in teorii fanteziste conspirative, este bine pentru acei tineri, dar Romania se scufunda intr-o mlastina accentuata si mai rau de propriile neajunsuri si frustrari

0 (32 voturi)
e. b.
11.09.2018, 23:18:48

Answer Pierdut esti tu! Tu cel cu o porecla anglofila, confunzi mlastinele... Caci „mlastina“ pe care o propaghezi aici, este un sistem haotic, unde familia, religia si cultura unei tari sunt decimate in numele unei libertati fictive.

+1 (41 voturi)
Teodorus
11.09.2018, 23:50:00

Ans, esti cam o persoană pierdută, nu stiu daca ti se trage de la atata iubit prin spate sau de la atata libertate ce inspiri pe nas.

-4 (32 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările