Carmen Uscatu, scrisoare către medicul care susţine că „bolnavii de cancer au tot ce le trebuie“: Să depăşim minciuna care a ucis la Colectiv 64 de tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Uscatu FOTO Eduard Enea
Carmen Uscatu FOTO Eduard Enea

Carmen Uscatu, co-fondatoarea Dăruieşte Viaţă, ONG-ul care construieşte din donaţii primul spital de oncologie şi radioterapie pentru copii din România, i-a adresat o scrisoare publică medicului pediatru oncolog Monica Dragomir, care a afirmat că "Copiii bolnavi de cancer au tot ce le trebuie în ţară.

Monica Dragomir, şefa Secţiei de Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti şi preşedintele Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică, a afirmat, la lansare a Registrului Naţional al Cancerului la Copil, care a avut loc vineri, că puţine lucruri le lipsesc copiilor bolnavi de cancer.

„Părinţii spun multe. Înţeleg câteodată, alteori nu înţeleg bine. Sunt opţiuni personale. Putem discuta fiecare caz în parte. Luaţi cazurile, luaţi documentele medicale şi le discutăm. Tot ce pot să vă spun este că ceea ce spun eu este foarte adevărat şi pot să demonstrez, indiferent ce caz îmi daţi dumneavoastră. De cele mai multe ori, fie boala merge prost, pentru să se întâmplă să meargă prost, asta e. Nu se vindecă toate cazurile de cancer. Există un moment în care medicul de aici spune 'Mămică, nu mai avem soluţii, decât temporare, de prelungire a supravieţuirii.' Familia îşi face iluzii că într-un alt loc ar putea să găsească un tratament mai eficient. La turci nu mai vorbesc, exista un miraj al turcilor, cu bani de pe internet. La turci trebuie să te duci cu bani în poşetă, nu poţi să te duci cu formular. Asta nu am înţeles niciodată - de ce nu la Viena pe gratis şi te duci la turci cu bani mulţi, adunaţi de pe internet. Repet, sunt opţiunile familiei, în 99% din cazuri”, a declarat medicul Monica Dragomir, pentru publicaţia Hotnews.ro.

Scrisoarea publică adresată de Carmen Uscatu medicului oncolog pediatru Monica Dragomir:

"Scrisoare către doctor Dragomir.

E omeneşte să vrei mai mult. Eu tot timpul am vrut mai mult. O maşină mai bună sau o casă mai frumoasă. Un copil mai ascultător sau un salariu mai mare. O funcţie mai bună sau un job mai cu sens. Un oraş mai curat sau mai multe weekenduri relaxante. O haină nouă sau câteva kg în minus. Un prânz servit pe malul mării în loc de un fast food mâncat în grabă. Proiecte bine implementate, finanţare, medicamente, transparenţă, un SPITAL. Şi pentru asta am muncit. Şi muncesc.

Doamnă doctor Dragomir,

Şi Dvs v-aţi dorit mai mult de la viaţa asta şi de aceea sunteţi conferenţiar şi nu doctor simplu, de aceea sunteţi preşedinta Societăţii Române de Hemato Oncologie Pediatrică şi şefa Comisiei de oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii. Şi nu e rău.

Dar mă tot întreb, de când v-am ascultat astăzi în conferinţă, de ce nu vă doriţi şi pentru oncologia pediatrică din România mai mult?

Chiar dacă, prin absurd, copiii din România ar fi trataţi ca în vest, întotdeauna, cum bine ştiţi, e un loc mai bun în vest decât alt loc din acelaşi vest. Noi, de exemplu, în aceeaşi ţară, Spania, am văzut un model de spital în Barcelona, un spital al viitorului, şi un alt model de spital, în Madrid, mai puţin avangardist, mai puţin eficient. Sigur că spitalul nostru îl vrem azi ca cel din Barcelona dar poate dacă mergem mâine în America mâine vom vrea să fac un spital ca-n America. Ştiţi ce zic?

Însă vă înţeleg neputinţa. Aceea de a spune adevărul. Poate că o recunoaştere a realităţii nu v-ar mai justifica, în ochii Dvs, eforturile. Pentru că, probabil, toată viaţa, în felul Dvs, aţi făcut eforturi. Aţi încercat să schimbaţi lucruri şi probabil aţi reuşit mai puţin decât v-aţi propus. 

Spun că vă înteleg neputinţa pentru că noi, eu şi Oana Gheorghiu, astăzi, din respect pentru efortul IMENS al Alinei Pătrăhău şi al Asociaţiei Daruieste Aripi, am fi vrut să tăcem la conferinţă. N-am fi vrut să confiscăm cu întrebări incomode un pas important: lansarea Registrului. 

Vă înţeleg însă nu pot să fiu de acord cu Dvs, cu neputinţa de a spune Adevărul. 

Îmi amintesc că acum 9 ani, când ne-am cunoscut, tot la o conferinţă, spuneaţi la fel: tratăm ca în Franţa şi de două săptămâni nu mai avem probleme cu citostaticele.

Poate o soluţie ar fi să vă opriţi puţin din ritmul alert pe care viaţa vi l-a impus şi să vă gândiţi la ce efecte generează acest comportament. Dumneavoastră formaţi viitori medici! Gândiţi-vă la studenţii şi la rezidenţii Dvs! Vor avea o meserie grea, vor avea de luptat cu multe în cariera lor de medic oncolog şi e păcat să le induceţi aşteptări false. Nu, nu e ca în vest, nu, nu avem cele mai bune condiţii pentru copiii bolnavi de cancer, nu, nu avem medicamente, nu avem cei mai buni si mai empatici medici şi asistente, nu, nu avem multe. Şi dacă pacienţii nu au de toate nici medicii din România nu au satisfacţiile medicilor din vest. Medicii de aici trebuie să se uite în ochii părinţilor copiilor bolnavi fără să le poată spune că aici, tratati de ei, copiii lor au cele mai mari şanse. Medicii de aici pleacă acasă şi duc în familiile lor, la copiii lor, povara cu care s-au încărcat peste zi când poate un copil le-a murit şi nu au parte de servicii de consiliere psihologică gratuită ca să înveţe să îşi gestioneze aceste suferinţe. Medicii de la noi nu au alături personal auxiliar care să le uşureze munca: ingineri de achiziţii, psihologi, asistenţi sociali, etc. Medicii de la noi au o viaţă la fel de grea ca a pacienţilor. E umilitor să ştii că în vest se discută despre calitatea vieţii pacientului şi la noi, la Dvs în clinică, despre faptul că trebuie să duci copilul 12 km, cu ambulanţa, din Institutul Oncologic la Marie Curie pentru o procedura simplă: punerea unei camere implantabile pentru citostatic. E umilitor si consumator de timp. Când să te mai gândeşti la calitatea vieţii pacientului tău? Când?

Faceţi un efort şi daţi-ne tuturor şansa să depăşim minciuna din cauza căreia au murit doar la #Colectiv 64 de tineri: 'Avem de toate'. 

Mulţumim."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite