Societate

articolul anterior articolul urmator

Carnea de porc din România ar putea fi interzisă în UE. De ce vor creşte preţurile înainte de Crăciun

8
21 Oct 2019 10:21:55
Autor: Vlad Terteleac
Foto porcellinograsso ro
Foto porcellinograsso ro

Din cauza pestei porcine africane, Uniunea Europeană ar putea să interzică exportul de carne de porc din România către ale ţări. Ar fi o premieră pentru o ţară europeană. Tot din cauza pestei porcine, importurile de carne de porc ale Chinei sunt tot mai mari, lucru care va duce la scumpirea acestui produs în ajunul Crăciunului, se arată ultima prognoză pe termen scurt realizată de Comisia Europeană.

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, a declarat la Digi 24 că „nu este vorba numai despre exportul extra-comunitar cu carne de porc, este despre comerţul din carne de porc şi cu preparate din carne de porc”.
 
„În buget, ceea ce reprezintă export înseamnă circa 154 de milioane de euro pe an, deci noi vom scădea cu 154 de milioane de euro. Vom mări deficitul bugetar”, a adăugat Minea.
 
El a explicat că România trebuia să prezinte la 1 octombrie un plan de asanare a pestei porcine şi reducerea impactului.
 
„Din păcate, acest plan n-a fost prezentat către Comisia Europeană şi acum România să devină toată roşie, deci orice preparat de carne, orice carne de pe teritoriul României nu va putea ieşi spre comunitatea europeană. Dacă se interpretează legea corect, s-ar putea ca şi cerealele necesare furajelor s-ar putea să rămână în România, deşi se pare că a fost un an agricol bun. Deci să nu mai putem să le scoate nici pe acestea”, a atenţionat preşedintele Romalimenta.
 
Carnea de porc s-ar putea scumpi în România
 
Sorin Minea a mai precizat că România are în prezent circa 40% din necesarul de carne de porc, dar că ţara noastră produce mai mult şi din comerţul cu carne de porc din comunitatea europeană.
 
„România închisă va însemna un deficit bugetar şi atunci, conform a tuturor a ceea ce cunoaştem noi, s-ar putea ca preţurile să zboare”, a subliniat el.
 
„E mult mai rău. Până acum România dădea măcar procesarea, lua carnea de porc şi din România şi din afară, făcea produse cu valoare adăugată mare şi dădea în comunitatea europeană înapoi, deci echilibra balanţa. De acum înainte, vor veni produse şi carne din UE, dar nu va ieşi din România nimic. Asta va însemna un impact uriaş şi eventual şi asupra celor care produc cereale. Tot acest lucru nu poate să ducă decât la creştere de preţ, nu la prăbuşirea preţului”, a explicat Minea.
 
„Cantitatea de carne care se va lucra în România şi va fi folosită pe piaţa internă va mai mică sau mai mare, nimeni nu ştie. Nu am eliminat posibilitatea importului, dar am deschis România unei perioade crunte. Următorii 10, 20, 100 de ani România va fi complet închisă. Faceţi o socoteală şi veţi afla cum o vom duce, mult mai prost”, consideră Sorin Minea.
 
El a mai spus că există o scădere a consumului de carne de porc în toată Europa, din cauza creşterii preţului şi a schimbării opţiunilor alimentare. În plus, România are şi o piaţă neagră a cărnii de porc, care este estimată a fi la cel puţin 50% din cea actuală.
 
Pe de altă parte, ultima perioadă a anului ar putea aduce noi scumpiri pe piaţa cărnii de porc, în timp ce carnea de vită şi cea de pui sunt pe un trend descendent. Problema vine din China, care grav afectată de pesta porcină africană, a început să importe masiv, arată ultima prognoză pe termen scurt realizată de Comisia Europeană. Acest lucru înseamnă creşteri exponenţiale de preţ pe piaţa Europeană unde producţia a crescut cu doar 0,3% faţă de anul trecut, în timp ce exporturlle sunt estimate la un plus de 12%, iar consumul s-ar putea diminua cu 1,4%.
 
Pesta porcină a făcut ravagii
 
La sfârşitul lunii septembrie, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţa că există peste 1.220 de focare de pestă porcine active la nivelul României, acestea fiind prezente în 346 de localităţi din 26 de judeţe. Până la data de 24 septembrie 2009 fuseseră despăgubiţi 10.186 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 260.438.090 de lei, şi 1.353 de focare stinse.
 
Aproape o jumătate de milion de poric afectaţi de boală au fost eliminaţi de cânt prezenţa virusului PPA a fost semnalată prima dată în România pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
 
 
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Tomescu Tom
21.10.2019, 10:42:41

Intodeauna cand cineva pierde , altcineva castiga .. Deci ..in Romania ...cine sunt marii castigatori de pe urma acestei epidemii de pesta porcina ? Despre ala cu dezinfectantii deja sim demult ...

+3 (3 voturi)
Ionel Marcu
21.10.2019, 11:10:14

Tom, câștigă cei ce-și alimentează centrala termică cu porumb. Nu se vinde porcul, scade cererea la porumb, scade prețul. Iarna trecută unul își alimenta centrala termică cu porumb știuleți, 0,60 lei/kg, bricheții de prin magazine costau 11 lei/10 kg, aproape dublu. Porumbul boabe costa 0,80 lei/kg, merge și la centralele automate. Dacă tot deținem recordul european la recolta (totală, nu la hectar) de porumb! E asta un motiv de laudă pentru Daea sau dimpotrivă? Se merită să mai acorzi subvenții acolo unde există supraproducție?!

Tomescu Tom
21.10.2019, 11:29:50

Ionel Marcu Deci, mai pe ocolite tu recomanzi renuntarea acordarii subventiilor in agricultura . Si vrei sa incepi cu porumbul ... :))) . Si eu care credeam ca o sa imi spui de Mafia marilor importatori .. Aia de care nu indrazneste nimeni sa vorbeasca in public ...

+1 (1 vot)
Srb Srb
21.10.2019, 11:14:08

Castiga industriile alimentare europene, pentru ca Romania este scoasa din joc pe piata carnii de porc. Virusurile astea sunt aduse in mod intentionat pentru a compromite o ramura importanta a economiei unei tari si pentru a o subjuga economic. Romanii sunt prea tembeli ca sa vada evidentele astea. Responsabilii politici care intarzie luarea deciziilor pentru corectarea erorilor trebuie sa fie inchisi pentru subminarea economiei nationale. Din pacare, prostimea de la tara ii voteaza in continuare pe aceeasi incompetenti agramati care nu pot lega doua propozitii in mod corect, dar care sunt pusi sa conduca o tara. Apoi, tot prostimea este suparata ca nu are bani de salarii, de pensii, de ajutoare sociale.

+3 (3 voturi)
Mihai Popescu
21.10.2019, 12:40:20

In Romanica motive de crestere a preturilor se gasesc oricind. Doar cind cresc salariile si pensiile este o mare problema. Profituri si dividente f.f. marti si salarii f.f. mici. Romanica = stat mafiot 101% !

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)