Carnea de porc din România ar putea fi interzisă în UE. De ce vor creşte preţurile înainte de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto porcellinograsso ro
Foto porcellinograsso ro

Din cauza pestei porcine africane, Uniunea Europeană ar putea să interzică exportul de carne de porc din România către ale ţări. Ar fi o premieră pentru o ţară europeană. Tot din cauza pestei porcine, importurile de carne de porc ale Chinei sunt tot mai mari, lucru care va duce la scumpirea acestui produs în ajunul Crăciunului, se arată ultima prognoză pe termen scurt realizată de Comisia Europeană.

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, a declarat la Digi 24 că „nu este vorba numai despre exportul extra-comunitar cu carne de porc, este despre comerţul din carne de porc şi cu preparate din carne de porc”.

„În buget, ceea ce reprezintă export înseamnă circa 154 de milioane de euro pe an, deci noi vom scădea cu 154 de milioane de euro. Vom mări deficitul bugetar”, a adăugat Minea.

El a explicat că România trebuia să prezinte la 1 octombrie un plan de asanare a pestei porcine şi reducerea impactului.

„Din păcate, acest plan n-a fost prezentat către Comisia Europeană şi acum România să devină toată roşie, deci orice preparat de carne, orice carne de pe teritoriul României nu va putea ieşi spre comunitatea europeană. Dacă se interpretează legea corect, s-ar putea ca şi cerealele necesare furajelor s-ar putea să rămână în România, deşi se pare că a fost un an agricol bun. Deci să nu mai putem să le scoate nici pe acestea”, a atenţionat preşedintele Romalimenta.

Carnea de porc s-ar putea scumpi în România

Sorin Minea a mai precizat că România are în prezent circa 40% din necesarul de carne de porc, dar că ţara noastră produce mai mult şi din comerţul cu carne de porc din comunitatea europeană.

„România închisă va însemna un deficit bugetar şi atunci, conform a tuturor a ceea ce cunoaştem noi, s-ar putea ca preţurile să zboare”, a subliniat el.

„E mult mai rău. Până acum România dădea măcar procesarea, lua carnea de porc şi din România şi din afară, făcea produse cu valoare adăugată mare şi dădea în comunitatea europeană înapoi, deci echilibra balanţa. De acum înainte, vor veni produse şi carne din UE, dar nu va ieşi din România nimic. Asta va însemna un impact uriaş şi eventual şi asupra celor care produc cereale. Tot acest lucru nu poate să ducă decât la creştere de preţ, nu la prăbuşirea preţului”, a explicat Minea.

„Cantitatea de carne care se va lucra în România şi va fi folosită pe piaţa internă va mai mică sau mai mare, nimeni nu ştie. Nu am eliminat posibilitatea importului, dar am deschis România unei perioade crunte. Următorii 10, 20, 100 de ani România va fi complet închisă. Faceţi o socoteală şi veţi afla cum o vom duce, mult mai prost”, consideră Sorin Minea.

El a mai spus că există o scădere a consumului de carne de porc în toată Europa, din cauza creşterii preţului şi a schimbării opţiunilor alimentare. În plus, România are şi o piaţă neagră a cărnii de porc, care este estimată a fi la cel puţin 50% din cea actuală.

Pe de altă parte, ultima perioadă a anului ar putea aduce noi scumpiri pe piaţa cărnii de porc, în timp ce carnea de vită şi cea de pui sunt pe un trend descendent. Problema vine din China, care grav afectată de pesta porcină africană, a început să importe masiv, arată ultima prognoză pe termen scurt realizată de Comisia Europeană. Acest lucru înseamnă creşteri exponenţiale de preţ pe piaţa Europeană unde producţia a crescut cu doar 0,3% faţă de anul trecut, în timp ce exporturlle sunt estimate la un plus de 12%, iar consumul s-ar putea diminua cu 1,4%.

Pesta porcină a făcut ravagii

La sfârşitul lunii septembrie, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţa că există peste 1.220 de focare de pestă porcine active la nivelul României, acestea fiind prezente în 346 de localităţi din 26 de judeţe. Până la data de 24 septembrie 2009 fuseseră despăgubiţi 10.186 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 260.438.090 de lei, şi 1.353 de focare stinse.

Aproape o jumătate de milion de poric afectaţi de boală au fost eliminaţi de cânt prezenţa virusului PPA a fost semnalată prima dată în România pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite