Societate

articolul anterior articolul urmator

Carnea de la UE (I)

29
18 Aug 2016 15:26:09
Petre Barbu

E cod portocaliu în satul ăsta din fundul Moldovei. Stau agăţat de gardul soacră-mii, la umbra prunului, şi mă holbez la oamenii de peste drum care s-au strâns buluc la uşa Căminului Cultural.

Se dau ajutoarele de la UE. M-aş băga şi eu la coadă, dar (unu) nu sunt persoană defavorizată, deci nu am dreptul, (doi) nu-mi place cum stau oamenii la grămadă, nici nu ştii cine-i ultima persoană la rând, (trei) soacră-mea se încadrează în categoria defavorizată, dar îi este ruşine să se aşeze la coadă, poftim ruşine!, (patru) mai bine mă holbez, ce altceva să fac în arşiţa asta?

Vreo 20 de oameni se înghesuie pe treptele Căminului Cultural. Alţii aşteaptă lângă caii şi măgarii înhămaţi la căruţele înşirate pe şosea. Sunt parcate şi două Loganuri şi trei roabe, pentru că, după cum observ, ajutoarele sunt nişte cutii de carton destul de voluminoase. Ieri-dimineaţă au venit ajutoarele. Le-a adus un TIR cu număr de Timişoara...

Colonelul mă atacă pe „flanc“: dacă am să-i dau ceva pentru un rachiu. Sigur! Mă duc în casă, scot 10 lei din portofelul ţinut în pantalonii de oraş, luaţi-mi şi mie un Bucegi la doi litri jumate! Colonelul se duce. Doamne, cum poate să bea omul ăsta tărie pe codul portocaliu? Infanterist în retragere! O să cadă la datorie pe pământul patriei îmbibat de... rachiu.

La Căminul Cultural se dau ajutoarele de la UE. M-aş băga şi eu la coadă, dar nu am dreptul.

Intru în casă, la răcoare, cu gândul la berea rece. Mă întind în pat. Aş dormi, dar e ora prânzului... Colonelul dă buzna în cameră. Ce-i, dom’le, vin ruşii? „Unde-i, Leana? Să-mi dea buletinul să-i iau ajutoarele.“ O strigă pe nevastă-sa. O găseşte. Îi cere buletinul. Fug la gard şi mă holbez... Nu se poate! Nici ţipenie de om! M-a bătut soarele în cap! Acu’ zece minute erau oamenii buluc, acum e pustiu. Strig la colonel: merg şi eu, nea Vasile! Soacră-mea zice să lăsăm ajutoarele că îi este ruşine să le ia, colonelul cu buletinul ei în mână zice că nu-i nicio ruşine (de acord, nea Vasile!), eu vreau să-l ajut la cărat, colonelul zice că se descurcă singur, îl rog să mă aştepte, să-mi pun pantalonii de oraş şi cămaşa, „du-te aşa, în maiou, că nu te ia nimeni de bărbat la ajutoare!“ – se hlizeşte soacră-mea, colonelul o tuleşte, eu îmi trag pantalonii şi cămaşa, ce dracu’!, mă duc să iau ajutoarele de la Uniune! Străbat în papuci curtea, merge şi-n papuci!, tai şoseaua, uite că e plină de baligi proaspete, hai că n-am avut vedenii de la arşiţă, dar unde sunt oamenii, unde sunt caii, sunt sunt căruţele, aşa de repede au luat ajutoarele? Treptele sunt pustii. Colonelul a înhăţat deja două cutii, face grimase că sunt prea grele, apuc o cutie cu însemnele UE şi ale Guvernului României, îl văd în pragul Căminului pe viceprimar, are o mutră posacă şi o şapcă de camuflaj trasă pe cap, stă la o masă plină cu hârtii, şi îl salut: „Trăiască Uniunea Europeană!“. Imediat, îmi dau seama că salutul meu este idiot, complet idiot! Omul nu-mi răspunde şi bine face. Îl urmez pe colonel şi până să intru în curte citesc pe eticheta mare, lipită pe cutie: „1 kg zahăr, 1kg orez, 1 kg făină, 1 litru untdelemn, 1 conservă carne de vită“...

(Va urma săptămâna viitoare.)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Laurenţiu Faighel
18.08.2016, 16:48:17

Eternul şi fascinantul sat românesc ...

+2 (4 voturi)
Tagetes
18.08.2016, 16:59:45

Cand mancam noi pe cartela la cazanul comunist pentru ca economia sa functioneze, sa fie locuri de munca , glicemia, colesterolul si tensiunea sa fie normale occidentalii faceau poze si propaganda . Atunci nu era bine. Acum mancam la cazanul familiei Schwartz (actionar Lidl si Kaufland) 1 miliard euro profit trimis in Deutschland, locurile de munca, glicemia si toate alea praf. Acum e bine. "Daca dusmanul vostru va cere legaminte rusinoase de la voi, atuncea mai bine muriti prin sabia lui, decât sa fiti privitori împilarii si ticalosiei tarii voastre. Domnul parintilor vostri însa se va îndura de lacrimile slugilor sale si va ridica dintre voi pe cineva, care va aseza iarasi pe urmasii vostri în volnicia si puterea de mai înainte". (Cronica moldoveneasca)

+3 (9 voturi)
catalin toader
18.08.2016, 18:34:38

Mda, ne-a cam umplut UE frigiderele. De carne, zic. Scuzati gluma cazona, dar am facut-o in onoarea Colonelului (m-au fascinat intotdeauna oamenii care pot bea tarie pe canicula. Cine crede ca nu-i mare lucru, poate incerca)..

+2 (6 voturi)
Tomescu Tom
18.08.2016, 18:44:06

Dehh... nu poti lasa "provincia" sa moara de foame. .. E totusi bazin electoral. Intai faci in asa fel incat oamenii sa moara de foame ..iar apoi le oferi " ajutoare " ..si in felul asta sa iti fie mereu recunoscatori cu votul lor.... E un fel de sindrom Stokholm... " Sindromul Stockholm descrie comportamentul unei victime răpite sau captive care, în timp, începe să își simpatizeze răpitorul. Persoanele captive încep prin a se identifica cu răpitorii, ca un mecanism defensiv, din teama de violență. Micile semne de bunătate venite din partea răpitorului sunt amplificate, întrucât într-o situație de captivitate, lipsa perspectivelor este prin definiție imposibilă. Încercările de evadare sunt și ele percepute drept o amenințare, întrucât, într-o tentativă de evadare, există marele risc ca cel răpit să fie afectat și rănit. Drept consecință, victima devine hiper-vigilentă în privința nevoilor răpitorului și neștiutoare în privința propriilor nevoi. Separarea de răpitor devine tot mai grea pentru victimă, întrucât ar pierde singura relație pozitivă formată - cea cu răpitorul. Este important de subliniat că aceste simptome apar în condiții de stres emoțional foarte mare. Acest comportament este considerat ca o strategie obișnuită de supraviețuire pentru persoanele care sunt victime ale abuzului inter-personal și a fost observat în cazul divorțurilor cu copii, al copiilor abuzați emoțional, al membrilor sectelor religioase, prizonieri de război și tabere de concentrare." ..sursa citatului - Wikipedia . Se pare ca e gandita bine politica partidului unic ce ne conduce de 26 de ani.. nimic nu e lasat la voia intamplarii.. Corect ???

+3 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
18.08.2016, 18:58:50

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările