Societate

articolul anterior articolul urmator

Carnet de membru număr 1.607.525

31
27 Jan 2015 17:56:45
Diana Nicolescu
Lev Tolstoi. Herbert von Karajan, Michael Jackson şi Arthur Schopenhauer sunt genii a căror moralitate a fost pusă sub semnul întrebării
Lev Tolstoi. Herbert von Karajan, Michael Jackson şi Arthur Schopenhauer sunt genii a căror moralitate a fost pusă sub semnul întrebării

Herbert von Karajan, un dirijor proeminent şi fiul unei familii mici burgheze din Salzburg, de origine aromână, a fost fără îndoială un geniu muzical. La numai 27 de ani, a fost numit cel mai tânăr Generalmusikdirektor al Germaniei. A susţinut concerte în Bucuresti, Bruxelles, Stockholm, Amsterdam şi Paris.

A fost cel mai popular dirijor al tuturor timpurilor şi a vândut peste 200 de milioane de discuri. Wow! Totuşi! Biografia acestui wunderkinder are un mic defect. Karajan a fost membru al partidului nazist. S-a înscris în partid pe 8 aprilie 1933, iar carnetul lui de membru a avut numărul 1.607.525.

Ar trebui ca apartenenţa lui politică şi crezul său în Sozialismus să umbrească talentul creator? Ne spune ceva despre caracterul lui ca fiinţă umană? Despre moralitatea lui? Cu siguranţă. Putem însă avea standarde duble şi separa plăcerea noastră pentru muzică, artă şi literatură, de omul care a creat-o? Nu e aceasta ipocrizie şi gir moral indirect pentru alegerile lor de viaţă? Am un amic care iartă multe pocinoage unui prieten de-al lui, motivând că geniilor li se iartă mai multe. Geniile nu se supun aceloraşi standarde morale? Este OK dacă un geniu comite o infracţiune? L-am ierta mai degrabă Scorsese dacă bate pe cineva, decât pe electricianul blocului?

Papa Benedict XVI a fost, de asemeni, membru al partidului hitlerist. La vremea respectivă era obligatoriu. Metodele coercitive ale regimurilor autoritare nu erau un secret pentru nimeni: dacă nu erai cu ei, erai împotriva lor. Unii însă s-au înrolat din credinţă într-o eră nouă. Au crezut în schimbare, chiar dacă istoria şi-a ieşit din matcă şi schimbarea s-a dovedit atroce. Au crezut că evoluţia înseamnă revoluţie.

Am omorât oameni în război, m-am duelat şi mi-am ucis adversarii. Am pierdut la cărţi de joc, am irosit truda ţăranilor care munceau pentru mine, i-am pedepsit pe aceştia într-un mod teribil, am preacurvit cu femei uşoare şi am înşelat cât am putut. Minciuna, furtişagul, adulterul de toate felurile, beţia, violenţa şi crima au fost toate comise de mine, şi nici măcar o singură crimă nu am omis. Şi totuşi. Am fost considerat de semenii mei ca un om relativ moral. Aceasta a fost viaţa mea timp de zece ani”. Acestea sunt cuvintele autobiografice ale lui Tolstoi.

Ca mulţi alţii, Tolstoi a rămas în conştiinţa colectivă ca un scriitor de categorie grea. Viaţa lui particulară şi acuzaţiile de viol ale unei minore rămân uitate, aduse când şi când în discuţie de câte un profesor de literatură disperat să trezească interesul puştilor de 15 ani prea vexaţi şi preocupaţi să trimită SMS-uri despre 50 Cent şi Pittbull. „Profu’ ăsta e naşpa rău, dar tipul ăla, Tolstoi, era super tare, frate. Băute, femei, arme”.

Michael Jackson a murit. Ca majoritatea obituarelor, în care avem norocul să nu ne regăsim, o veste de acest gen ne face să reflectăm la ce este cu adevărat nemurirea.

Din curiozitate lingvistică am încercat să găsesc sinonime ale vieţii fără de moarte şi am dat peste unul interesant: athanasia. Athanasia este un nume tare drăguţ, de origine greacă care mai înseamnă şi nemuritor. La polul opus se află euthanasia care insinuează o „moarte bună”. Athanasia a dat naştere în secolul al XV-lea unei secte creştine, cu acelaşi nume şi susţine, contrar celor trei doctrine monoteiste, că reîncarnarea este posibilă şi că „thanatos” poate fi cucerit, recte nemurirea este posibilă.

Ce au în comun Herbert, Michael, Lev şi Papa

Vă puteţi întreba cum de îi pot amesteca pe Karajan, pe Papa Benedict, pe Michael Jackson, Tolstoi şi Biserica în aceeaşi oală. Simplu, sunt toţi uniţi de un atribut comun: nemurirea şi feluri în care o putem obţine.

Ca şi Tolstoi, Michael Jackson a fost acuzat şi achitat de pedofilie, deşi la vremea respectivă mass-media i-a fost neprietenoasă şi a fost tentată să acorde credit moral copilului, care la rândul lui a rămas în memoria colectivă fără să fi făcut nimic demn de luat în seamă. Ca mulţi alţii, de altfel.  Sunt de ajuns zece minute pe unul din canalele de televiziune locale ca să vedeţi despre ce vorbesc.

Evident, nu mă aflu aici ca să îl înfierez pe Karajan ca nazist, pe Jackson ca pedofil, pe Tolstoi ca violator, pe Schopenhauer ca maniaco-depresiv cu ciudăţeniile lui şi cu arma ascunsă sub pernă şi cu procesele în care era acuzat de violentarea unor bătrânele cumsecade, pe Nietzsche ca drogat dependent de haşiş şi clorhidrat, sau pe Rimbaud ca alcoolic dependent de absint.

Nu ar trebui să judecăm oamenii, ci moştenirea pe care au lăsat-o, corect? Dar putem să îi separăm? Nu sunt condiţionate reciproc? Ar fi strălucit Nietzsche fără droguri? Ar fi putut reuşi social Karajan fără ajutorul aparatului de promovare nazist?  Probabil că nu. Şi noi nu ne-am fi bucurat de producţia lor culturală.

Aşadar, ce este nemurirea? 

Ne asigură virtuozitatea morală un loc în istorie? Cu siguranţă nu. Lee Harvey Oswald (asasinul lui JFK), Robert Oppenheimer (creatorul bombei atomice), Adolf Hitler şi Jack Spintecătorul îşi petrec eternitatea în aceeaşi încăpere celestă ca şi Gandhi, Maica Tereza, Iisus şi Mohamed. Pentru cei care vor musai să creadă într-o justiţie divină post-mortem, lucrurile sunt clare: la dreapta se duc cei drepţi, d’alde Gandhi, Iisus & Co, la stânga, cei care au dat cu bâta în balta umanităţii: Adolf, Oswald şi Jack.

Unde se duc Michael Jackson şi Karajan? Şi-au câştigat pe bună dreptate dreptul la nemurire şi nu s-a dovedit cu acte în regulă că inocenţa lor morală a fost deflorată. Iubirea necondiţionată şi oarbă a cohortelor de admiratori le-a păstrat un loc în Cartea Morţilor. Este oare iubirea celorlalţi răspunsul pentru propria noastră salvare de neant? Nu căinţa şi verticalitatea ar fi trebuit să facă treaba asta? În final, parcă nici nu mai contează cât de dubioase au fost vieţile lor particulare, pentru că ce rezidă în noi este moştenirea lor, dar mai ales emoţiile pe care le-au creat.

Poate că este adevărat ce se spune, că vom uita ce au spus şi vom uita ce au făcut, dar nu vom uita niciodată cum ne-au făcut să ne simţim: fericiţi, furioşi, trişti, surprinşi, dezgustaţi, înfricoşaţi sau doar dezamăgiţi.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Mi-HAI DEGEABA
27.01.2015, 19:13:03

UN LAPSUS ENORM !!! Mai corect ar fi fost, dnă. Diana Nicolescu, să ne vorbiţi de nemurirea unui Marx, unui Lenin, Stalin şi mai ales de/despre Nemurirea nepătată albă superbă nemaipomenită şi salvatoare a umanităţii a IDEII ideologiei Comuniste cea care propovăduind Egalitatea, Fericire, Fraternitate şi Libertate, este în realitate cea mai toxic-nocivă şi cea mai criminală pe care omul a inventat-o pînă azi pentru semenii lui şi pentru societăţi ţări şi continente întregi. Nemurirea celei mai oribile MINCIUNI a omenirii, Crimă împotriva Umanităţii, rămasă Liberă şi Nepedepsită, şi propovăduită şi azi în văzul lumii, ascunzînd sub covorul manimpulărilor macabrele Adevăruri. Aiasta Nemurire, Nu Glumă !

+5 (9 voturi)
Iuliu Banateanu
27.01.2015, 21:09:03

Dupa o pledoarie pentru incest si una pentru negarea spiritului uman, avem un alt articol enigmatic despre (non)etica. Apropos de indienii din Matto Groso care conform unui alt editorial NU ar avea cifre, am citit o carte acum un deceniu despre acest lucru, in care scriitorul afirma ca au totusi cunostinta lui -' 1, 2 si multi', deci mai usor cu aprecierile. In plus au o spritualitate debordanta, cunostinta binelui si-a raului si clar , intreaga gama de sentimente umane de pe Terra, asta desi umbla goi si NU au/ aveau( atunci in anii 60') contact cu civilizatia. Cel mai ciudat lucru la credinciosii atei ( ateismul este o religie si una inca foarte fundamentalista- a negationismului universal cu sinele propriu in centrul Universului/pe tron si cu o metafizica aparte foarte irationala ) e ca au cutezanta sa afirme peste tot ca suntem animale, dar totusi ne cer insistent sa traim asemeni ...oamenilor si sa ne iubim reciproc, respectand un cod de legi si niste norme morale stricte. Adora binenteles etica crestina a muncii, ( cea luteran-calvina) capitaslimul si punctul privitor la drepturile si libertatile umane( tustrei de factura crestina) si vor intodeauna sa profite de ele, dar se fac ca uita cine le-a generat, apeland la o retorica ironica cand vine vorba de crestinism gratulandu-l ieftin pentru violenta si ingustimea medievala a catolicismului sau a ortodoxiei , uitand din nou ( intentionat) ca acestea s-au abatut enorm de la litera. Aici a si fost problema filozofica care a prabusit toate sistemele comuniste (elementul central al ideologiei sovietelor era animalul nou, fara suflet, fara constiinta si metafizica, deci implicit fara secrete si proprietate/initiativa privata care trebuia sa se inchine direct dictatorului ) , daca omul e maimuta NU are nici un mecanism psihologic care sa-l tina in frau ca sa-si inabuse pornirile rele, deci poate sa tortureze/ ucida/fure/minta si sa se comporte anti-social atunci cand nu este vazut sau controlat, in fond daca tot e animal poate sa se fie el insusi si ca atare sa treaca peste cadavre- adica totalitarism! Daca el NU este educat sau respinge pojghita culturii, atunci ce facem cu el? (pentru ca e un animal salbatic in stare libera capabil de orice) Negarea spiritului uman( si implicit a constiintei) NU numai ca este dezastruoasa din punct de vedere biologic-umanitar( naturalismul e rasist si anti-biologic negand celebra 'viata doar din viata' a lui Pasteur, ideologic, politic/militar, dar ea sfideaza istoric intreaga spiritualitate/istorie/arta( atentie tot ce a produs geniul uman in arta e produsul spiritului) si chiar stiinta( pentru ca si ea este tendinta spiritului uman de a cunoaste secretele Universului si-ale materiei) a umanitatii! Aparitia vietii, a ADN, a principiilor stiintei, a intelepciunii, organizarea materiei si-a Universul insusi la intamplare printr-o explozie care creaza 'ordine' asa cum peroreaza curentul ateist e minus infinit calculat matematic, ori toate astea presupun o credinta astronomica din partea lor, cu mult peste orice forma de religie umana inventata pana acum. Lipsa de coerenta a naturalismului darwinist NU numai ca ataca cele trei principii de baza ale stiintei-rationala, cauzala si unificata, dar contrazice flagrant si ireconciliabil cele doua principii ale termodinamici , practic cele mai importante si mai generale legi din Univers! Despre uriasa criza a intrebarilor existentiale si asupra scopului uman pe care naturalismul le are nu mai vorbesc, viata NU trebuie sa fie o intrecere infantila in genul cine strange mai multe hartii colorate( roz( euro), verzi( dolari) sau jucarii ( proprietati, terenuri, etc) , ci mult mai mult decat atat! In fond, omul apeleaza la credinta de dimineata pana seara( indiferent daca este constient de asta sau nu) si tot ce face de-a lungul vietii este sa creada, sa nadajduiasca si sa aibe experiente bune sau rele- subiectivism. Sunt multe lucruri in viata pe care NU le vedem cu ochii, dar totusi ele exista-microbii, electronii, celulele umane, structura ADN, curentul electric....negationismul extrem e apanajul omului materialist care NU vede sau NU vrea sa vada decat la cativa centrimetri in fata ochiilor. P.S. Altfel spus, naturalismul cu tot ce implica el ( ateism, materialism ieftin, hedonism si parvenitism cu orice pret) e o conceptie imposibila din punct de vedere stiintific- matematic, fizic, biologic si filozofic i/ideologic in general.

0 (10 voturi)
aerolaur
27.01.2015, 19:33:17

O bulibaseala din care mi-a sarit in ochi ca Iisus e mort. Nu e un pic prea mult, chiar daca vrem sa rezolvam "dilema soferului" care trebuie sa aleaga intre pieton si el insusi?

+2 (6 voturi)
dorin valeriu domuta
27.01.2015, 20:23:28

Mizerii ... Papa Benedict nu a fost membru al partidului nazist, a fost - ca toti adolescentii din Germania acelor vremuri - membru al Hitrerjugend, organizatia de tineret. Ce vina au avut atunci milioanele de tineri romani ajunsi - ca nu aveau cum sa se impotriveasca - membri UTC ? Si mai uitatu-va la dirijorii nostri, care, oare, n-a fost membru PCR ? Ba chiar marele Marin Constantin a fost dirijorul ansamblului UTC dupa care a putut creea bijuteria numita "Madrigal" !

+6 (8 voturi)
Vae Victis
27.01.2015, 21:22:45

Să-l amesteci pe Oppenheimer cu Oswald, Hitler si Jack Spintecătorul dovedește un singur lucru: totală ignoranță! ...Iar în ceea ce privește stilistica textului, orice comentariu este de prisos.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările