Carte de reportaj. Lucru bine făcut în România: Corpore Sano

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul balnear şi de recuperare Techirghiol
Complexul balnear şi de recuperare Techirghiol

Există momente, dar există şi locuri despre care poţi crede că au fost făcute să ilustreze un proverb. De exemplu acesta: Mens sana in corpore sano, cel evocat în scrierile lui Jivenal, ce vă evocă?

Dacă nu aveţi o amintire care să se lege direct de tema pe care romanii o considerau drept esenţială pentru aşezarea vieţii noastre într-un tipar al echilibrului, atunci chiar e păcat.

Dar să ştiţi că timpul nu e pierdut şi, în acest sens, aş vrea să vă vorbesc despre o experienţă absolut fabuloasă, revigorantă din mai multe puncte de vedere, încercată foarte de curând în Complexul balnear şi de recuperare din Techirghiol. Este, vă rog să nu mă credeţi întru totul pe cuvânt şi să testaţi singuri veridicitatea relatării mele, o locaţie care rivalizează la nivelul standardelor cu tot ce am văzut mai bun în acest gen de destinaţii în care se îmbină tratamente specifice cu unele generale, de tip antistres. În orice caz, mărturisesc cu ruşine, ceva ce nu mă aşteptam să găsesc acasă, mai ales după experienţele turismului socialist şi post-socialist, din ce în ce mai sărac şi manelizat naţional.

Ceea ce am văzut aici are, foarte pe scurt, următoarele caracteristici: curăţenie dusă până la nivelul obsesiv (toate prosoapele şi halatele sunt schimbate zilnic, se freacă şi se şterg culoarele de la 8 dimineaţa la 8 seara), cabine de tratament cu aparatură de cea mai înaltă calitate, un personal şcolit, stilat şi cu un comportament realmente prevenitor. Plus o buncătărie foarte corectă, servită în regim de bufet suedez, având în permanenţă cel puţin două meniuri la alegere. Totul în condiţiile în care preţurile sunt absolut abordabile aflându-se la media ofertei hoteliere din România, fapt absolut notabil din moment ce pachetul cuprinde, în banii respectivi, cinci proceduri prescrise de un medic de specialitate aflat acolo cam 10 ore pe zi, în restul timpului fiind în permanenţă la scară o ambulanţă cu echipaj complet.

Este o supriză de proporţii pentru mine, o ofertă, repet, echivalentă cu ceea ce am văzut performant şi profesionist în diverse locuri ale lumii care, însă, au o caracteristică ce ne lipseşte absolut cu desăvârşire. Şi, de fapt, despre asta am vrut să vă vorbesc, într-un moment în care ar trebui, totuşi, ca cineva să vrea să se gândească la modul serios la cum ar putea fi repus pe picioare turismul nostru balneo-climateric. Sector, după cum bine ştiţi, redus în ultimii 25 de ani la o ruină, starea în care se află o mare parte din ce a fost odată averea statului român.

Cu toate astea, uite că se poate să răsară asemenea bijuterii ca cea de care vă vorbeam. Şi să fie funcţionale. Numai că, din nefericire pentru România, chestiunea cu "lucrul bine făcut" se opreşte aici. Adică strict la nivelul unei iniţiative private.

Ce s-ar putea face mai mult? Foarte simplu, teoretic, foarte complicat în practică: ar trebui legate toate aceste iniţiative într-un program naţional de promovare a valorilor pe care România le are în acest domeniu. Mai ales în acest moment, o asemenea decizie ar fi deosebit de oportună. Poate chiar cu o importanţă strategică. Să mă explic: europenii, de cel puţin două decenii, folosesc pentru acest tip special de servicii turistice, locaţii din Tunisia, Maroc (până de curând chiar şi Algeria), eventual din Egipt, posibil din Turcia...adică exact zonele care devin acum de mare risc şi, în mod evident, vor fi frecventate foarte puţin sau deloc, pe măsură ce în Europa se dezvoltă succesiunea de evenimente teroriste având ca autori cetăţeni originari, la prima sau a doua generaţie, din zonele respective.

Este foarte probabil să urmeze o relocalizare a acestora, chiar în sistem de urgenţă în zone similare de tip Spa (relativ multe în Europa, chiar dacă la preţuri triple faţă de ce-am văzut în România). Problema apare când agenţiile respective vor căuta locaţii de tratament balnear specializate pe de o parte în tratamentul afecţiunilor specifice vârstei a treia dar şi, pe de altă parte, nevoilor unui segment de populaţie în continuă creştere, cel care are nevoie de cure de tip relaxare şi antistres. Are statul Român, recte Ministerul Turismului, un catalog în care să fie catalogate, centralizat, aceste oferte cu descrierea corectă a parametrilor de calitate (nr. stele pentru fiecare locaţie şi echivalare servicii) în termenii unuor cataloge europene în domeniu? 

E important să existe sau facem o discuţie de dragul discuţiei? Vă asigur că, în viziunea analiştilor europeni,  sectorul este vital şi urcă în permanenţă pe lista priorităţilor din mai mult motive. În primul rând, este vorba, la nivel european, de creşterea continuă a segmentului de populaţie de vârsta a treia, cu afecţiunile specifice, exact cele pentru care, măcar teoretic, România ar putea să ofere soluţii verificate de secole. În al doilea rând, pentru acelaşi tip de afecţiuni, casele de asigurări de sănătate încheie contracte pe termen lung sau foarte lung (în unele cazuri sunt gata să ceară chiar exclusvitate) pentru tratamentele care vizează un alt segment importnt, cel al populaţiei active în vârstă acum de 50 de ani şi care are limita de pensionare deplasată spre 67 de ani sau mai mult, din cauza unor condiţii economice nefavorabile. Logic, casele de asigurări de sănătate vor căuta oferte cât mai interesante, fie şi numai deoarece presiunea cererilor a devenit din ce în ce mai mare. 

Din aceste două cauze, marile agenţii de turism caută asemenea locaţii de tratament în zone interesante financiar dar şi care să poată, eventual, să fie incluse în circuite de turism balneo-climateric complementar sau/şi repetitiv şi alternativ, în cazul specifica de care pomeneam la începtului acestui text, fiind vorba de combinaţii vară/iarnă (cu proceduri complementare pe aceeaşi bază de tratament) sau/şi adăugirea unui alt element de deosebită atracţie în urechile occidentalilor europeni: tratamente complexe cu Gerovital...

Avem ce să oferim? Evident. Avem locaţii competitive? Câteva. Avem programe integratoare de ofertă şi propagandă turistică pe subiectul circuitelor noastre balneo-climaterice? Teotretic, există pe hârtie. Restul, Dumnezeu cu mila şi noi, ca să spunem aşa, cu frunza celebră care, cel puţin pentru mine, este simbolul unui eşec complet al ştiinţei guvernării.

Numai că, din fericire, Dumnezeu nu se se uită la toţi idioţii şi face cuiburi pentru diversele categorii de berze din subordine. 

Dar hai să nu pomenim de politică pentru că, vorba mătuşii Catinca, "numai când aud, maică, mă apucă junghiurile" şi să ne bucurăm că, măcar odată, uite cum e la Techirghiol, cuibul a rodit, parcă în ciuda politicilor şi politicienilor de-au păstorit onorabilul turism românesc. 

P.S. Domnule ministru de resort, oricum n-aveţi ce face, daţi o fugă până la Techirghiol să vedeţi cum ar trebui să visaţi să vă faceţi meseria la nivel de profesionism autentic!  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite