Cârtiţa de la Educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentant al învăţământului privat, ministrul desemnat la Educaţie vrea să ridice prin ordin de ministru cota universităţilor particulare.

Desemnată de Victor Ponta să preia portofoliul Educaţiei, Corina Dumitrescu (48 de ani) a lămurit, ieri, într-o conferinţă de presă, nu doar acuzaţiile legate de plagiat, studii şi eventuale incompatibilităţi care i-au fost aduse în ultimele zile. Ea şi-a dezvăluit şi intenţiile legate de modul în care va stinge conflictul în care se află, de aproape un an, cu Ministerul Educaţiei, din postura de preşedinte al Asociaţiei Universităţilor Private din România şi de rector al Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir".

Concret, anul trecut, asociaţia reprezentată de Corina Dumitrescu a dat în judecată ministerul pe care aceasta vrea să-l conducă cerând suspendarea şi, respectiv, anularea ordinului privind clasificarea universităţilor, semnat de fostul ministru Daniel Funeriu. În baza acelui ordin, toate universităţile particulare din România au fost încadrate în ultima categorie valorică. Dumitrescu a pierdut, în primă fază, procesul, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au respins cererea, însă a declarat recurs, care are un prim termen pe 22 mai.

,,Procesul va rămâne fără obiect"

Ieri, Corina Dumitrescu a precizat că, în cazul în care va fi învestită în funcţia de ministru, va cere instanţei suspendarea litigiului cu Ministerul Educaţiei pe perioada exercitării mandatului său. Suspendarea, nu retragerea acţiunii, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere juridic, conflictul Corina Dumitrescu - Ministerul Educaţiei va rămâne deschis. Aceasta are soluţia şi a explicat-o la finalul conferinţei de presă. „Voi rezolva această problemă din postura de ministru al Educaţiei. Voi discuta cu rectorii, mă voi întâlni cu reprezentanţii Asociaţiei Universităţilor Europene (EUA), se va face o nouă evaluare în vederea clasificării universităţilor. Procesul va rămâne fără obiect", a precizat Dumitrescu.

Rezultatele noii evaluări vor fi legiferate printr-un nou ordin de ministru semnat chiar de ea. Un nou ordin prin care cota unora dintre universităţile particulare va creşte, iar acestea vor putea scoate masteranzi şi doctori.

Motive ,,mincinoase" de proces

Deşi încadrată în ultima clasă valorică, clasa C, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir" a organizat programe de masterat şi în anul universitar 2011 - 2012, după cum arată site-ul oficial al şcolii păstorite de Corina Dumitrescu. Cu toate acestea, principalul motiv invocat în instanţă pentru anularea „ordinului Funeriu" a fost acela că ar fi obligată să renunţe la aceste programe, ceea ce i-ar fi adus grave prejudicii financiare.

„Ca urmare a acestei încadrări greşit apreciate au fost generate prejudicii atât de natură instituţională, cât şi pecuniară, toate universităţile particulare din România ar urma să înceteze programele de pregătire masteranzi şi doctoranzi, pierzând toate fondurile publice de finanţare. (...) S-a creat de altfel premisa unor prejudicii determinate de întreruperea cursurilor de masterat şi doctorat, din eventualitatea unor acţiuni în despăgubire pornite de aceia care sunt în derularea acestor programe", se arată în acţiunea ajunsă pe masa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.

„Aceasta a fost, de fapt, o falsă problemă. Problema Corinei Dumitrescu, ca şi a celorlalţi rectori de universităţi private, a fost prestigiul ştirbit prin această clasificare pe care au interpretat-o ca o pată pe obrazul lor. Clasificarea a fost făcută însă de EUA (Asociaţia Universităţilor Europene - n.r.), pe baza informaţiilor transmise chiar de aceste universităţi", au explicat surse din mediul universitar.

De altfel, la 17 noiembrie anul trecut, magistraţii Curţii de Apel au respins cererea Asociaţiei Universităţilor Particulare, pe motiv că aceasta nu a fost justificată suficient şi nu s-a putut proba faptul că ordinul ar fi produs vreo pagubă iminentă universităţilor private. În plus, clasificarea a fost făcută de EUA, în baza informaţiilor transmise chiar de universităţile româneşti. Anularea ordinului ar fi afectat toate universităţile: UMF Iaşi, ASE Bucureşti, Universitatea din Arad şi cea din Oradea au intervenit în litigiu în favoarea ministerului.

"Voi rezolva această problemă din postura de ministru al Educaţiei. Procesul va rămâne fără obiect.''
Corina Dumitrescu ministru desemnat  pentru Educaţie

Ponta, debut la ,,Dimitrie Cantemir"

Corina Dumitrescu a explicat ieri şi cum a ajuns pe lista premierului desemnat Victor Ponta pentru portofoliul Educaţiei: ,,Victor Ponta a debutat în viaţa academică la universitatea noastră (Universitatea Creştină «Dimitrie Cantemir», unde Corina Dumitrescu este rector). Mi-a spus să mă gândesc la această nominalizare".

Profesorul şi Megapower

Corina Dumitrescu a adus ieri dovezi că a urmat un stagiu de formare profesională la Universitatea Stanford (SUA), unde profesor coordonator i-a fost Robert Deutsch  (78 de ani, foto), un american de origine română, plecat din ţară la mijlocul anilor '70. Potrivit lui Dumitrescu, la stagii asemănătoare, Deutsch i-ar fi avut ca invitaţi şi pe Adrian Severin, şi pe Theodor Stolojan. Numele lui Robert Deutsch a fost legat de presă de afacerea ,,Megapower", girată  în 1991 de Stolojan ca ministru al Finanţelor şi în urma căreia statul român ar fi pierdut 20 de milioane de dolari.

La mâna inspectorilor de integritate

Corina Dumitrescu a dat asigurări ieri că, odată învestită în funcţia de ministru al Educaţiei, îşi va rezolva parţial problemele de incompatibilitate. „Dacă voi fi învestită ministru al Educaţiei, voi demisiona din toate celelalte funcţii pe care le deţin. Inclusiv din acele funcţii din care legea nu mă obligă să demisionez", a precizat aceasta.

,,Nu voi contesta în instanţă decizia ANI"

Dumitrescu este preşedinte al Asociaţiei Universităţilor Particulare, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, rector al Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir" şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societăţii civile. Ultimele două funcţii i-au adus, anul trecut, un dosar de cercetare la Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Verificările au fost demarate la sesizarea fostului preşedinte al CSM, judecătorul Horaţius Dumbravă. Acesta a cerut ANI să cerceteze dacă rectorul Corina Dumitrescu este incompatibilă cu funcţia de membru al CSM. Investigaţiile ANI nu s-au încheiat, dar în cazul în care Dumitrescu va fi declarată incompatibilă, aceasta nu va mai avea voie să ocupe o funcţie publică timp de trei ani şi ar fi obligată astfel să renunţe la portofoliul Educaţiei. Lucru pe care s-a arătat dispusă să îl facă, fără să mai apeleze la instanţă.

„Dacă va exista vreodată o decizie definitivă a ANI, această instituţie deosebit de importantă pentru statul de drept, nu voi face uz de dreptul de a o contesta în justiţie. Voi respecta legea", a susţinut  Corina Dumitrescu. Ea a ţinut să precizeze apoi că nu a ţinut niciodată să ocupe o funcţie publică şi că a mai refuzat de câteva ori până acum portofoliul Educaţiei în decursul anilor 2007-2008.

"Dacă va exista vreodată o decizie definitivă a ANI, această instituţie importantă pentru statul de drept, nu voi face uz de dreptul de a o contesta în justiţie.''
Corina Dumitrescu ministru desemnat  pentru Educaţie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite