Cât costă monumentele amplasate în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe lucrări, în valoare de 17.571.960 de lei, au fost realizate în Capitală, în ultimii doi ani, de către Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. Edilul Capitalei, Sorin Oprescu, a inaugurat, în luna decembrie a anului trecut, două monumente: statuia lui Carol I şi „Caragialiana“.

Amplasarea de grupuri statuare în oraş a iscat controverse în rândul cetăţenilor: unii consideră inoportună realizarea lor într-o perioadă de criză, alţii, dimpotrivă, apreciază că e o investiţie mai utilă pentru viitor decât, să zicem, celebra schimbare repetată a bordurilor. La fel, unii critică preţul considerat prea mare, alţii cred că, fiind vorba de lucrări de artă, nu există practic un criteriu obiectiv de analiză a raportului preţ/calitate. Reporterii „Adevărul de Seară" vă prezintă istoria, preţul şi autorii câtorva dintre monumentele finalizate, sau în curs de finalizare, în ultimii doi ani.

Citiţi şi: Scump: Grupul statuar Traian din fosta Piaţă Sf. Arhangheli Brăila va fi reabilitat cu 400.000 de lei

Bustul poetului Grigore Vieru

Un monument ridicat în cinstea poetului basarabean Grigore Vieru, de la a cărui moarte s-au împlinit doi ani la 18 ianuarie, a fost dezvelit ieri pe aleea Cariatidelor din Parcul Herăstrău, în prezenţa primarului general Sorin Oprescu. Opera, executată de sculptorul Paul Răzvan Mihăescu, este formată dintr-un bust din bronz amplasat pe un soclu din piatră. Mihăescu a început lucrarea în 2009 şi a finalizat-o anul trecut. Suma plătită de municipalitate pentru dreptul de autor, transpunere în bronz şi amplasare se ridică la 262.200 de lei.

Căruţa cu Paiaţe

Ultimul monument care a fost inaugurat în Capitală este „Caragialiana" - Căruţa cu Paiaţe, ridicat în cinstea marelui dramaturg I.L. Caragiale. Ansamblul din bronz, care este compus din 16 statui de o tonă fiecare şi 7 metri înălţime, a fost amplasat în Piaţa 1 Decembrie 1989 din faţa Teatrului Naţional Bucureşti. Primarul general Sorin Oprescu a inaugurat monumentul anul trecut, la data de 19 decembrie, în prezenţa primarului oraşului Ankara, Melih Gokcek. Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi Cultelor în anul 2004 şi inclus în programul naţional „România Curată". Artistul plastic Ioan Bolborea a început lucrarea în 2005 şi anul trecut a reuşit să o finalizeze. Pentru efortul său a fost răsplătit cu suma de 3.040.000 de lei.

Statuia lui Carol I, cea mai scumpă 

Cea mai scumpă operă amplasată în ultimii ani în Capitală este însă statuia ecvestră a regelui Carol I. Monumentul, înalt de nouă metri, din bronz, cu soclu de granit de şase metri, este amplasat în Piaţa Revoluţiei şi a fost dezvelit la data de 6 decembrie. Artistul Florin Codre a primit 8.284.000 de lei pentru această comandă. El a reprodus lucrarea originală, topită de comunişti pentru a turna din bronzul ei statuia lui Lenin. Opera a fost terminată cu dificultate şi din cauza faptului că în 2008 au fost furate câteva componente. Codre a început să lucreze la ea în anul 2007, după ce Preşedinţia României a decretat 2006 „Anul Carol I", şi a finalizat-o în 2010.

Lucrări inaugurate în ultimii doi ani

Alte lucrări care au împodobit Capitala în ultimii doi ani sunt statuile muzicianului Ion Voicu, amplasate în Parcul Ion Voicu, şi lucrarea lui Şerban Cantacuzino de pe Dealul Mitropoliei. Bustul lui Ion Voicu, care a costat 266.000 de lei, a fost realizat de Corneliu Mircea Spătaru. El şi-a început opera în 2009 şi a finalizat-o în 2010.

Statuia care îl reprezintă pe voievodul Şerban Cantacuzino, opera lui Mihai Buculei, a fost de peste zece ori mai scumpă. Monumentul sculptat în piatră, care a fost început în anul 2008 şi finalizat în 2009, a costat municipalitatea 2.926.000 de lei.

Alţi bani risipiţi la sectoare

Primăria Bucureşti a achitat 915.000 de euro pentru 10 ceasuri stradale. Contravaloarea totală a contractului a fost achitată către firma Soluţii Urbane SRL în 24 decembrie 2009. Amplasamentele prevăzute în contractul de atunci şi preţurile pentru fiecare ceas sunt următoarele: Piaţa Constituţiei (296.782 de lei), Piaţa Universităţii (296.039 de lei), Parcul Carol (421.964 de lei), Piaţa Sfântul Gheorghe (417.835 de lei), Parcul Circul de Stat (290.956 de lei), Parcul Herăstrău (421.442 de lei), Parcul Cişmigiu (421.442 de lei), Parcul Tineretului (290.956 de lei), Piaţa Romană (290.956 de lei) şi Piaţa Unirii (421.164 de lei). Tot din bani publici, Primăria Sectorului 3 a risipit milioane de euro pe băncuţe din lemn şi metal, montate la fiecare metru. Investiţia pentru aceste elemente decorative a depăşit 20 de milioane de euro.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite