Cât de eficientă este masca împotriva gripei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cât de utilă este purtarea măştii medicale pentru gripă FOTO: Adevărul
Cât de utilă este purtarea măştii medicale pentru gripă FOTO: Adevărul

Purtarea măştii medicale este recomandată bolnavilor de gripă sau coronavirus însă mai mulţi virusologi din Londra susţin că este o barieră ineficientă împotriva infecţiilor transmise pe calea aerului, conform  BBC.

Deşi mai mulţi oameni de ştiinţă arată că purtarea măştii nu ne fereşte de gripă, totuşi, măştile sunt utile în prevenirea transmiterii bolilor cauzate de contactul mâinilor murdare cu faţa, ceea ce este util, întrucât oamenii îşi ating faţa de circa 23 de ori pe oră, conform unui studiu recent. „Măştile chirurgicale nu asigură protecţie împotriva virusurilor din aer deoarece nu au filtru de aer, sunt prea largi şi lasă ochii expuşi”, arată un medic britanic, David  pentru BBC. Specialiştii recomandă ca măştile medicale să nu fie purtate timp îndelungat, ci schimbate frecvent. 

Concret, până acum au fost raportate la nivel naţional 1.389 cazuri de gripă clinică. Totodată, au fost raportate 19 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe. Numărul îmbolnăvirilor este în creştere, iar vaccinul e de negăsit. În cabinetele medicilor de familie, stocurile de vaccin antigripal sunt epuizate de câteva luni.

„Nu am mai primit niciun vaccin. În octombrie am primit 5 vaccinuri, total insuficiente. am sunat la SANEPID şi nici ei nu mai au pe stoc vaccinul antigripal”, arată asistentul medical medicină de familie, Marusiea Gheablău. 

Sfaturi de prevenire a gripei de la Streinu Cercel

Medicul Streinu Cercel spune că este foarte important să ne vaccinăm antigripal.  „Gripa poate să omoare, de aceea se face program de imunizare. Nu se face program de imunizare că vrea cineva să mai vândă un vaccin. Singura modalitate de intervenţie este vaccinarea (...) Avem gripă în România şi se moare de gripă în România. Dacă nu dorim să facem gripă şi nu dorim să murim eventual de gripă, avem o singură modalitate: să ne vaccinăm”, explică specialistul. Apoi, dezinfectarea mâinilor, prin spălare cu apă şi săpun, este vitală. „Problema este igiena personală - apa şi săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanţii”, a mai afirmat medicul.

O a treia măsură este evitarea locurilor aglomerate. Streinu Cercel recomandă adulţilor să nu meargă cu cei mici în zone aglomerate, pentru a evita contaminarea şi răspândirea virusului. Copiii şi bătrânii rămân cei mai expuşi la gripă. O altă măsură de a nu răspândi virusul este strănutarea în pliul cotului, nu în mână şi folosirea şerveţelelor de unică folosinţă. 

Apoi, trebuie să se strănute în pliul cotului, nu în mână sau spre alte persoane. Totodată, şerveţele pe care le ţinem la gură în caz de strănut, sau pentru suflarea nasului, trebuie folosite o singură dată şi aruncate doar la coşul de gunoi. Nu în ultimul rând, izolarea la domiciliu a bolnavului şi contactarea medicului de familie sunt vitale pentru a preveni răspândirea virusului. Totodată, acestea trebuie să aducă la cunoştinţa medicului de familie orice suspiciune de infectare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite