Societate

articolul anterior articolul urmator

Cât de fericit e Preanefericitul Daniel

100
29 Apr 2014 19:45:35
Ramona Ursu
Patriarhul Daniel FOTO Adevărul
Patriarhul Daniel FOTO Adevărul

Pe tovarăşul Dan Ilie Ciobotea, cunoscut printre muritori ca Patriarhul Daniel, mi-l amintesc încă din vremurile în care era la Iaşi, până prin 2007. Era tot un fericit, ce-i drept, ceva mai mic decât acum, Mitropolit al Moldovei.

Dar nu mi-l amintesc ca pe fericitul care să fi coborât vreodată în mijlocul ăstora ca mine sau ca tine, pământenii care ne zbatem între o suferinţă şi o altă suferinţă, între grija zilei de azi şi felia de pâine de mâine. Nici ca pe omul mai bun, mai înţelept, care să ne-ntoarcă spre Dumnezeu, atunci când ne mai pierdem între credinţă şi necredinţă. Nici măcar ca pe-un fericit care să ne zâmbească cu tot chipul, care să ne umple sufletul cu speranţă, cu bine, atunci când ne vorbeşte.

Nu, pe tovarăşul Dan Ilie Ciobotea, şcolit şi plimbat numai prin Franţa, Germania şi Elveţia, în anii aceia în care nimeni nu ieşea şi nu se întorcea liniştit în ţară fără să dea cu subsemnatul la Securitate, mi-l amintesc pentru figura lui acră. Pentru faţa aceea, păstrată şi acum, lipsită de orice fericire, de har divin. Mi-l amintesc pentru puţinele momente în care cobora printre pământeni, la mari Sărbători, vorbind, ca şi acum, dintr-o Scriptură sugrumată în limba de lemn. Mi-l amintesc ca pe cel care a transformat Sfânta Parascheva într-un ritual păgân de muls milioane de la proştii care încă mai cred că îşi pot cumpăra cu galbeni iubirea lui Dumnezeu.

Mi-l amintesc ca pe cel mai baron dintre baronii Moldovei. Cel care spăla cadavrele fostului turnător la Securitate, primarul pesedist „Mihai“ Gheorghe Nichita, şi ale acoliţilor lui, slugi de partid sau afacerişti împopoţonaţi în straie de mari capitalişti de către alţi foşti securişti. Mi-l amintesc ca pe cel care înşira cu mâna lui preanesfinţită nişte texte de manipulat mulţimea şi de îngenuncheat şi sfidat judecători, în fiţuica „Lumina“, ziarul ctitorit de tovarăşul Ciobotea. Tot pentru a-i proteja pe oamenii lui de încredere, primarul Nichita&Co.

Pe tovarăşul Dan Ilie Ciobotea mi-l amintesc ca pe dumnezeul la care nu ajungea nimeni. Nimeni, mai puţin marii şmecheri şi puşcăriaşi de partid, ca Fenechiu, primari, vici şi alţi slugoi aflaţi în funcţii-cheie în administraţie sau milionari care cotizau puternic în conturi nesfinţite. Ei erau invitaţii nelipsiţi de la toate cinele de taină găzduite personal de Dan Ilie Ciobotea, în Catedrala Mitropolitană de la Iaşi.

Observ că tovarăşul nu s-a lepădat nici acum de apucăturile necurate care-l caracterizau în vremurile în care era în Moldova. Doar că a înlocuit primarii cu miniştrii. Zilele trecute, Dan Ilie Ciobotea s-a întâlnit într-o „vizită particulară de binecuvântare“ cu toată floarea politicii româneşti şi nu numai. Victor Ponta, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Daniel Constantin şi Mugur Isărescu. Motivul: domnii nu au fost în Bucureşti, de Paşte, şi cică era musai să primească, aşa cum zice nu ştiu ce tradiţie, binecuvântarea.

Cum nu vom afla, probabil, niciodată ce a discutat Preanefericitul cu primii oameni în stat, pot doar să cred că vizita a fost, de fapt, un soi de binecuvântare negociată pe propagandă de partid în biserici, pe zeci de milioane pentru catedrale, pe sute şi sute de mii de hectare de pământ. Pentru că, altfel, nu-mi explic de ce o vizită de binecuvântare trebuie să fie şi „particulară“, atunci când vine vorba despre oameni politici şi puternici în stat.

P.S. 1: Cel mai credincios dintre credincioşii ţărişoarei nu şi-a găsit timp, de la Paşte încoace, să se aplece şi spre aceia dintre noi care şi-au îngropat Învierea şi casele în ape. Pentru sărmanii loviţi de puhoaie, tovarăşul Dan Ilie Ciobotea n-a avut nicio binecuvântare „particulară“, aşa cum ar fi fost creştineşte.

P.S. 2: Înţeleg că Arhiepiscopia Alexandriei şi Teleormanului le-a dat vreo 300 de pachete cu mâncare sinistraţilor şi că încă lucrează la o strategie de strângere de fonduri pentru a-i ajuta pe sărmani să-şi facă un adăpost. În acelaşi timp, o ultimă postare pe site-ul Patriarhiei, patriarhia.ro, face referire la o colectă lansată de BOR pentru creştinii din Siria. Oare Teleormanul, tovarăşul Ciobotea, n-ar fi fost mai aproape?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Corneliu Todireanu
29.04.2014, 19:58:12

Teii, Dna...Teii au fost de vina pentru acreala patriarhului. Acu' i-au taiat...Numa' ca atunci cind elimini cauza nefericirii tale ai surpriza neplacuta de a nu mai avea motiv sa traiesti....Oameni goi, Dna. Fara Dumnezeu.

+20 (42 voturi)
master of disaster
29.04.2014, 20:04:45

Lasati-o balta! ce ati vrea? sa vina Patriarhul sa va dea credinta la kil? sa va plateasca ratele, sa va duca copiii la scoala, sa va faca mai destepti, mai frumosi? ce ati vrea de fapt de la el ca nu inteleg....astea-s toate materiale de propaganda, anti-BOR, anti-Biserica, anti-credinta....foarte urat

-39 (73 voturi)
Corneliu Todireanu
29.04.2014, 20:09:38

Ma gindesc, asa, uneori...La ce bun atitea biserici? Cel mai normal raspuns ar fi ca in viziunea ortodoxa Dumnezeu este un homeless iar ei, crestinii milostivi, ii fac si lui cite un adapost la umbra palatelor parohiale...

+15 (47 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.04.2014, 20:07:51

Nu stiu daca cunoasteti piesa "Acesti nebuni fatarnici", scrisa de Mazilu.. La timpul cand am vazut-o prima oara am considerat-o o imbecilitate literara dedicata ipocriziei. O ipocrizie care golea de continut constiinta personajelor, lasand in loc un gol spiritual subliniat de autor prin limbajul personajelor sale..acum insa, incep s-o pricep mai bine..Dan Ilie Ciobotea, imi aduce aminte de un personaj. Iordache. Acesta concluziona la un moment dat ca: "Daca nu sunt ipocrit, înseamna ca nu exist." . Alt personaj insa, unul feminin (Camelia), sesizase si ea o ..bizarerie existentiala: ”Numai mizeria ne reda constiinta de sine”. Actualului conducator al clerului ortodox insa, nici macar mizeria de caracter nu-i poate reda constiinta de sine..! De mizerie materiala , nici nu poate fi vorba..! "Faraonul" BOR se cocoseza pe zi ce trece sub greutatea odajdiilor de aur si-a euroilor indesati in multiplele si adancile buzunare ale sutanei..!

+2 (20 voturi)
Paun Al
29.04.2014, 20:17:51

"Patriarhul Daniel si-a obtinut titlul de doctor in teologie la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii din Strasbourg, in anul 1979, studiind si la Universitatea Albert Ludwig, din Freiburg. In perioada 1980-1988, Daniel Ciobotea a activat ca lector ecumenic si apoi ca director adjunct la Institutul Ecumenic Bossey, Elvetia. " "Potrivit lui Mircea Dinescu, unul dintre membrii Colegiului CNSAS, institutia nu a putut sa dea verdict de colaborare pentru PF Daniel, dar numele inaltului ierarh se afla pe lista de dosare conspirate de Serviciul de Informatii Externe (SIE) pe data de 23 decembrie 1989. "Am avut o lista cu 25 de inalti prelati, dintre care unii au fost nevinovati, iar altii au fost urmariti de securitate, dar o parte au avut dosare conspirate la SIE in 1989. Printre ei se afla si actualul Patriarh, dar, neavand dosarul acestuia, nu am putut sa votam ca ar fi facut politie politica", a declarat Mircea Dinescu, citat de Rompres. Mircea Dinescu confirmase ca numele actualului Patriarh Daniel se gaseste pe un proces-verbal intocmit de DIE pentru 16 dosare distruse pe 23 decembrie 1989. " R L De ce sa coboare la dv , si cei ca dv , ca mine ? Pe noi ne "pastoresc ' Nu ati inteles ca face parte din alta lume : a informatorilor , ofiterilor acoperiti , a vechii si noii nomenclaturi? Doar nu voiati sa invite la masa pe amaratii inundati?

+5 (23 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările