Cât de legală este folosirea camerelor de supraveghere. Unde şi când ai voie să le foloseşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legalitatea instalării unor camere de supraveghere este un subiect care le dă bătăi de cap celor care vor să îşi securizeze spaţiul din faţa locuinţei ori maşinile. De regulă, este perfect legal să filmezi pe cineva în propria ta locuinţă sau într-un spaţiu public, fără a avea nevoie de acordul persoanei respective. Cu toate acestea, există şi unele excepţii pe care este important să le ştii.

Fie că vrei să instalezi o cameră spion sau un sistem de supraveghere la locul de muncă, în afara proprietăţii tale sau la tine acasă, probabil ţi-ai pus deja întrebări legate de legalitatea lor şi de felul cum poţi evita problemele. Iată ce ar trebui să ştii:

Instalarea camerelor spion în locuinţa personală

Camerele de supraveghere ascunse în locuinţa proprie pot fi o idee bună, mai ales dacă ai îndoieli sau temeri legate de cine pătrunde în casa ta. De exemplu, părinţii care apelează la ajutorul unei bone pot instala o cameră ascunsă pentru a se asigura că persoana care le îngrijeşte copilul se comportă exemplar, nu abuzează în niciun fel de cel mic şi este o persoană de încredere. Atunci când permiţi accesul în locuinţa ta unor persoane străine, indiferent că vorbim de o bonă, o menajeră, o echipă de instalatori, persoane care pot rămâne singure în casa ta, îţi poţi lua măsuri de precauţie şi poţi apela fără probleme la nişte camere spion.

Excepţie:

Locuinţele închiriate prin Airbnb fac excepţie de la regula de mai sus. Persoanele cărora le închiriezi un apartament sau o casă se aşteaptă să le fie respectată intimitatea, aşa că este ilegal să îi filmezi fără ştirea şi acordul lor. Dacă insişti să instalezi o cameră de supraveghere în spaţiul respectiv, atunci trebuie să îi informezi pe oaspeţi şi vei avea nevoie de acordul lor pentru a putea folosi camerele de filmare.

Camerele de supraveghere la locul de muncă

Dacă vrei să instalezi o cameră de supraveghere la sediul companiei tale, ai dreptul legal de a face acest lucru. Totuşi, camerele de filmare pot fi amplasate doar în acele locuri în care angajaţii nu se aşteaptă să aibă completă intimitate, precum spaţiile comune de lucru, săli de şedinţă, holuri etc. În mod evident, toaletele nu se încadrează în această categorie şi orice angajator care şi-ar supraveghea angajaţii la baie ar fi pasibil de pedepse dure.

Camerele de supraveghere din curtea casei

Proprietarii de locuinţe care vor să îşi sporească siguranţa casei îşi pot monta camere care să filmeze curtea casei şi chiar strada principală, cât timp camera respectivă este amplasată în interiorul proprietăţii private. În condiţiile în care toate imaginile surprinse sunt doar pentru uz privat şi nu sunt făcute în niciun fel publice, nu vei avea probleme. De asemenea, este bine să te asiguri că niciuna dintre camere nu surprinde zone din curţile sau casele vecinilor, întrucât acest lucru poate fi considerat drept o încălcare a dreptului la viaţă privată.

  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite