Cât mai ţin ploile şi cum va fi vremea în minivacanţa de Rusalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Litoralul nu este în prezent sub cod portocaliu, dar şi aici furtunile vor continua. Foto: Calin Gavrilas
Litoralul nu este în prezent sub cod portocaliu, dar şi aici furtunile vor continua. Foto: Calin Gavrilas

România este sub influenţa unui ciclon de la Marea Neagră, care deja a provocat inundaţii severe în Bulgaria. În acest moment, ciclonul este blocat în Marea Neagră şi determină un surplus de vapori de apă, care aduc o abundenţă de precipitaţii în special în partea de sud-est a ţării, a explicat vineri , directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Astfel, potrivit directorului ANM, ne aşteaptă „o vreme în general instabilă şi caracteristică în principal datorită evenimentelor de intabilitate atmosferică accentuată”, a declarat Elena Mateescu la Digi 24.

Meteorologii au emis, vineri, o avertizare cod galben şi cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică, până sâmbătă seară. Sunt vizate în total 32 de judeţe, dar şi Capitala.

Potrivit ANM, până sâmbătă, la ora 23.00, este cod galben în Muntenia, Moldova, Oltenia şi în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Transilvaniei.

”Va ploua însemnat cantitativ şi vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Aversele vor avea şi caracter torenţial, pe alocuri vor fi însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp şi pe arii restrânse 40...50 l/mp”, a transmis ANM.

Potrivit acestora, fenomene specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe alocuri şi în celelalte regiuni. Vremea se va menţine în general instabilă până la începutul săptămânii viitoare.

harta judete meteo

De asemenea, de la ora 12.00, până sâmbătă la ora 23.00, va fi cod portocaliu în judeţele Bacău, Galaţi, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Prahova şi în zona de munte a judeţelor Dâmboviţa, Argeş, Braşov şi Covasna.

”Va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 40...50 l/mp şi izolat 60...80 l/mp. Ploi abundente vor fi pe spaţii mici şi în celelalte judeţe din Muntenia şi Moldova”, a mai transmis ANM.

Totodată, aproape trei sferturi din ţară este sub avertizare cod galben, tot până sâmbătă seara la ora 23:00. 

„Vizează Muntenia,,Moldova, Oltenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în aceste zone va ploua însemnat cantitativ şi vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, cantităţi de apă ce pot depăşi 20-30l/mp şi pe arii restrânse 40-50 l/mp”, a mai prezicat Mateescu.

Sâmbătă dimineaţă, specialiştii vor actualiza alertele meteorologice. Instabilitatea atmosferică va caracteriza şi prima zi a săptămânii viitoare, 21 iunie, când începe şi vara astronomică. Aria şi intensitatea ploilor se va restrânge însă şi este posibil ca pe parcursul zilei de luni aceste fenomene de instabilitate să se manifeste în special în zonele de deal şi de munte şi doar la nivel local şi în partea de sud, sud-est şi centru a ţării, potrivit directorului ANM, Elena Mateescu.

Când se va încălzi afară

Meteorologul anunţă că vremea va fi în încălzire începând de săptămâna viitoare. De marţi, 22 iunie, valorile de temperatură vor creşte. Este posibil să avem şi primele zile de caniculă, cu temperaturi de 35 şi izolat 36 de grade Celsius, în special în zonele de vest şi sud-vest, a declarat la Elena Mateescu, directorul ANM.

Ulterior, şi în partea de sud, inclusiv în Capitală, am putea avea temperaturi de 32-33 de grade Celsius. Săptămâna 21-28 iunie va fi caracterizată de valori ale temperaturilor mai ridicate în aproape toată ţara, dar mai ales în jumătatea vestică, unde ar putea fi chiar şi cu 3 grade mai cald decât ar fi normal în această perioadă. Este de aşteptat ca vremea să continue să fie caldă şi fără precipitaţii până în jurul datei de 19 iulie, a mai spus directorul ANM.

Cum va fi vremea pe litoral

Litoralul nu este în prezent sub cod portocaliu, dar şi aici furtunile vor continua. Vor fi perioade de instabilitate atmosferică, iar cantităţile de apă pot ajunge local la 20-25 de litri pe metru pătrat, izolat chiar 40-50 de litri. Reprizele de ploaie vor fi caracterizate de averse torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată a vântului.

Începând de duminică şi pe parcursul zilei de luni, în partea de sud-est a ţării, inclusiv pe litoral, este posibil ca fenomenele să fie în diminuare, iar de săptămâna viitoare să vorbim chiar de un deficit de precipitaţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite