Societate

articolul anterior articolul urmator

Cât şi de ce să ne temem de tulpina-mutant din Marea Britanie

9
25 Jan 2021 06:04:28
Autor: Valentin Bolocan
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Descoperită deja la câţiva români, noua tulpină de coronavirus provenită din Marea Britanie este cu până la 70% mai transmisibilă decât cea originală, dar epidemiologii spun că nu există dovezi care să sugereze că este mai letală sau că provoacă boli mai severe.

Totuşi, această variantă a noului coronavirus poate creşte necontrolat numărul de cazuri, fapt care poate pune sistemul sanitar în mare pericol de colaps. Asta pentru că mai multe persoane infectate duc automat la mai multe cazuri care au nevoie de tratament specializat.

Toate indiciile arată că vaccinurile Pfizer şi Moderna sunt eficiente şi pentru această tulpină de SARS-CoV-2. Vaccinurile antrenează sistemul imunitar pentru a ataca mai multe părţi diferite ale virusului, astfel încât, chiar dacă o parte a acestuia a suferit mutaţii, serul funcţionează în continuare. „Într-un studiu recent care vizează evaluarea eficienţei răspunsului imun indus de vaccin asupra noii tulpini nu s-au identificat diferenţe semnificative în ceea ce priveşte activitatea neutralizantă a anticorpilor din serul a 16 persoane vaccinate cu Comirnaty (BioNTech/Pfizer) asupra tulpinii britanice comparativ cu tulpina de referinţă (varianta iniţială a virusului)”, arată autorităţile sanitare din România. 

Cunoscută sub denumirea B117, această tulpină a fost detectată pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau legate de noua variantă. Aceasta a atins aproape două treimi din cazuri la jumătatea lunii decembrie.

Conform experţilor, cel mai probabil varianta B117 a noului coronavirus a apărut la un pacient cu un sistem imunitar slăbit, care nu a reuşit să învingă virusul. În schimb, corpul lui a devenit un teren de reproducere pentru ca virusul să sufere mutaţii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

dan gicu
25.01.2021, 08:14:31

Dle Valentin, haideti sa actualizam un pic articolul cu ultimile informatii : tulpina britanica e cu 1.5 mai mortala decat varianta initiala, e acoperita ( deocamdata) de vaccinurile existente, insa virusul NU raspunde bine la tratamentul cu plasma, asta facand-ul probabuil mai mortal. Varianta sud-africana NU raspunde in totalitate la vaccinuri, suferind modificari importante fata de varianta initiala.

+2 (4 voturi)
civis rumanum sum
25.01.2021, 09:25:44

Actualizare +: virusul este chinezesc. Variantele sunt si ele chinezesti. Ni hao.

-5 (9 voturi)
Andreas TSA
25.01.2021, 09:59:14

Daca nu traiti in frica inseamna ca nu traiti. Romania ❤️

-5 (9 voturi)
Drake Thanathos
25.01.2021, 12:52:48

Gandesc ma vaccinez, gandesc, exist! Cum zicea profesoara! Daca nu gandesti, nu te vaccinezi si nu existi :))))))

+2 (2 voturi)
Drake Thanathos
25.01.2021, 12:51:21

Propagati frica si isteria pe toate nivelele de care dispuneti! Ati ajuns ca Sputnik, doar ca pe partea cealalta!!!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările