Societate

articolul anterior articolul urmator

Cât de mult îi uram pe homosexuali?

48
29 Jun 2015 08:08:21
Cristian Retegan
Mult
de tot... din adâncul sufletului.
Mult de tot... din adâncul sufletului.

Scârbă, greaţă, ură, cam astea erau stările provocate atunci când venea vorba despre homosexuali. Mi-era greu să concep, mi-era greu să înţeleg, mi-era greu să-mi imaginez. Îmi ziceam de multe ori “dacă se aporpie vreunul de mine să vezi ce îl bat”.

Avem o vorbă din popor bună de tot, omul cât trăieşte învaţă. Nu ştiu dacă decizia luată de americani zilele trecute îi va aduce lui Barack Obama un alt premiu Nobel sau un nou mandat democraţilor peste doi ani, însă un lucru este clar, lumea în care trăim e în continuă schimbare şi cine nu se adaptează, rămâne în urmă.

Nu mă bazez pe o teorie anume despre cum a apărut pământul şi nici despre cum au evoluat oamenii, însă un lucru e sigur, atât uman, cât şi natural, lumea se schimbă de sute sau mii de ani. Aşa cum nu putem controla starea vremii, aşa nu putem evita ca de la un deceniu la altul să se schimbe legi, reguli, sisteme, politici şi aşa mai departe. Nu există şi nu va exista niciodată o lume ideală, însă educaţia, cultura şi mediul în care trăim reflectă comportamentul nostru din societate. Faptul că în America am avut şansa să lucrez cu persoane gay, m-a ajutat foarte mult să accept fenomenul, nu neapărat să-l înţeleg.

Acceptare, alegere, curaj

Trei cuvinte cheie pe care mă bazez că putem trăi într-o lume în care oamenii pot fi toleranţi, deschişi la minte, pregătiţi  mereu pentru schimbare şi adaptare. Studiul, călătoriile, informaţii şi învăţăminte despre alte culturi, dar mai ales interacţiunea directă cu comunităţi şi culturi diferite faţă de cele în care noi creştem sau trăim, ne pot face mai toleranţi, mai înţelegători, mai pregătiţi pentru schimbări şi gata mereu de adaptare la noi reguli ale societăţii.

Nu înţeleg fenomenul, însă am învăţat să accept. De ce? Pentru că aşa cum nu am o prolemă cu asta, aşa nu am o problemă cu protestanţii, catolicii, musulmanii, ţiganii şi aşa mai departe. Prin natura originii (Moldova) şi prin modul cum m-au crescut bunicii, am învăţat să fiu creştin ortodox, cred în felul meu în divinitate, dar e problema mea cum înţeleg asta. În fiecare religie şi cultură cred că e vorba despre comportament. Nu mă duc să dau cu parul dacă cineva nu crede în Iisus, sau dacă nu crede în ceea ce scrie în geneză, însă nu mă face nici mai deştept.  Nu vreau să deviez de la subiect, însă mi se pare o comparaţie bună pentru că şi ăsta e un subiect fierbinte, dar rămâne pe altădată.

Pe scurt, educaţia pe care o avem, de la cei 7 ani de acasă, până la cea din şcoală, anturaj şi ceea ce studiem personal, reflectă comportamentul nostru din societate. Dacă învăţăm să acceptăm că lumea evoluează din absolut toate punctele de vedere, atât viaţa noastră, dar şi cea a comunităţii din care facem parte, poate fi mult mai simplă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

gogu58
29.06.2015, 09:28:59

Inca nu se stie daca lumea evolueaza sau involueaza....

+5 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.06.2015, 09:30:15

Cam ..subtirica pledoaria..Sofisme ieftine.. Haideti sa va spun o chestie simpaica.. Am vazut la ultimul miting al LGBT-istilor de la Bucuresti o..lozinca din cauza careia am si pufnit in ras: "Iubirea nu tine cont de prejudecati"..Iaca na, mi-am zis eu..! Carevasazicatelea ..cam asta-i chestia cu iubirea..! Haida de..! Hi..hi..hi..! Pai despre ce "iubire" vorbiti, dragutilor..? Uite, asa..de-un paregzampl, si eu imi iubesc baiatul, nepotul, cumnatul, fratele, plus vreo cativa prieteni. Ii iubesc cu inima, cu sufletul, ba chiar si cu ..mintea. Acesta e si motivul pentru care uneori le duc dorul, alteori grija..! Dar voi, voi..iubaretilor LGBT-isti, pe cine credeti ca prostiti, DENATURAND nobilul sentiment al iubirii pentru a va justifica..nefirescul si perversiunile..? Ma rog, traim intr-o lume libera si fiecare poate spune si..milita, dupa cum il duce mintea si..nevoile. "Pornirile". Numai ca atunci cand "mintea si nevoile" sunt exihbate in public, si asta in numele unor sentimente cu care, in mod REAL, nu prea au de-a face, cred ca am si eu dreptul sa-mi exprim..sentimentele vis-a-vis de astfel de ..falsificari grosolane si..indecente..!

+8 (18 voturi)
herr v3.01
29.06.2015, 09:49:22

...pai lucrurile stau exact la fel cu modul in care iti marturisesti iubirea de basescu, scriind scrisorele pe forumuri. Putem accepta asta, cu toate ca ne distreaza foarte...

-3 (9 voturi)
x cogito ergo sum
29.06.2015, 11:36:13

Vad ca mai am mult de invatat .Eu n-am ajuns sa evoluez in gandire ca autorul articolului .Inca simt scarba si greata .Dar nu si ura .Ce sa-i faci ? Sunt mai conservator in gandire nu atat de destupat in gandire si la toate orificiile corpului .

+4 (10 voturi)
altVasile
29.06.2015, 12:02:08

Articolul prezintă încă o victimă confuză care a căzut pradă propagandei LGBT. Autorul spune, de două ori, cu propria lui guriță, că practic nu înțelege pe ce lume trăiește (nu înțelege ”fenomenul”). Însă aceasta nu-l împiedică să accepte ”fenomenul”: ”Faptul că ... m-a ajutat foarte mult să accept fenomenul, nu neapărat să-l înţeleg.” ”Nu înţeleg fenomenul, însă am învăţat să accept.” Cum să accepți un lucru pe care nu-l înțelegi?! Nu arată acest lucru, dacă este să fim eleganți în exprimare, o ușoară imaturitate în gândire? Scopul oricărei propagande este spălarea pe creier a maselor mari de oameni, astfel încât acestea să ajungă să accepte lucrurile pentru care se face propagandă indiferent de faptul dacă înțeleg sau nu înțeleg despre ce este vorba. De fapt, ideal pentru propagandist este ca masele mari de oameni să accepte propaganda fară să înțeleagă în mod clar care este scopul propagandei. Un om care nu înțelege spălarea pe creier la care este supus devine VICTIMA PERFECTĂ care poate fi manipulată în absolut orice direcție dorește manipulatorul. Acesta este transformat într-o vietate nevertebrată (căruia îi lipsește coloana vertebrală) gata să se adapteze și să accepte orice idee și orice învățătură (atâta timp cât acestea sunt prezentate, în mod perfid și viclean, ca fiind spre „evoluția” societății). Cristian Retegan, afirmați că sunteți creștin ortodox (cu amendamentul ”care crede în felul său”). Un creștin ortodox care acceptă homosexualitatea are cam tot atâta consistență logică ca și pătratul rotund sau burlacul căsătorit. Totuși, pentru că susțineți că ați învățat să fiți creștin orotodox, vă voi prezenta două versete din Sfintele Scripturi, cu invitația expresă de a reflecta adânc la mesajul lor: ”Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească binele şi răul.” Ev. 5:14 ”...ca să nu mai fim copii, plutind încoace şi încolo, purtaţi de orice vânt de învăţătură, prin viclenia oamenilor şi prin şiretenia lor în mijloacele de amăgire...” Ef. 4:14 Dacă nu veți reuși să dezvoltați o GÂNDIRE SĂNĂTOASĂ, capabilă să deosebească BINELE și RĂUL, atunci nu văd deloc cu ochi buni sfârșitul dvs - veți fi amăgit, manipulat și distrus.

+5 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările