Societate

articolul anterior articolul urmator

Cătălin Ştefănescu: „Nu poţi să dormi cu gîndul că faci parte dintr-o lume pe care o consideri săracă şi proastă”

2
27 Mar 2014 07:55:00
Dilema Veche
Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1 FOTO Mediafax
Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1 FOTO Mediafax

Există o anumită formă, un fel supreme de dispreţuire a compatrioţilor. E un fel de a vedea lumea, pe care îl moştenim din vechime, nu e vreo nouă achiziţie a vieţii în libertate. E o lungă tradiţie, cel mai des ascunsă sub preş, a unui profund dispreţ faţă de cei care ne înconjoară şi care alcătuiesc, împreună cu noi, naţia.

În mulţimea  asta  de  oameni  care  fac  naţiunea, există două categorii, mari şi late. „Noi“ şi „ei“. „Noi“ sînt, întotdeauna, cei care se află în plin moment al vorbirii şi se referă la poporul din care fac parte. „Ei“ înseamnă tot restul lumii, adică tot restul poporului, mai puţin locutorul, emiţătorul afirmaţiei. Deseori, în „noi“ e inclus şi interlocutorul, în aşa fel încît să se creeze o bulă de siguranţă, un scut de protecţie care apără partenerii dialogului de restul poporului din care fac parte şi la care se referă în discuţie. Restul ăsta, care nu include niciodată partenerii discuţiei despre  el  însuşi,  e…  prostimea.  Poporul. Naţia. Ai noştri. Românii. Prostimea e însoţită istoric, la noi, de o pasiune profundă, fierbinte, mereu actuală – aceea de a ieşi din ea. Fiecare membru al acestei mulţimi – care vorbeşte aceeaşi limbă şi locuieşte în spaţiul delimitat de tratate internaţionale, denumit România – îşi doreşte în secret să iasă cumva din această mulţime.
 
Chiar dacă această ieşire nu e una fizică. E ceva care sună cam aşa: „Da, recunosc, sînt de-aici, dar eu nu sînt ca ăştia!“ La limită, în ordinea elementară a instinctului de conservare, e firesc să fie aşa. Nu poţi să dormi liniştit cu gîndul că faci parte dintr-o lume pe care o consideri săracă şi proastă. Prin urmare, te scoţi cumva din lumea asta, fie şi prin simpla constatare că tu nu eşti la fel ca ceilalţi, din moment ce poţi observa diferenţa între tine şi ei. Poporul mai are un nume autoatribuit, extrem de cunoscut, dar pe care nu-l pot folosi aici. E o combinaţie conceptuală complexă, între prostime, sărăcime şi un organ preţios care stă îndeobşte ascuns vederii. Ştie bine cititorul compatriot la ce mă refer. În cazul în care cititorul e olandez sau american stabilit aici, să-ntrebe un vecin despre ce e vorba. În mod sigur, omul va fi fericit să-i explice pe larg.
 
Plecatul din sat, de la ţară, din oraşul mic, plin de oameni răi, sau din cartierul sărac şi gri, este, la bază, o depăşire a condiţiei. Se-ntîmplă peste tot, în toată lumea. Evident, depăşirea condiţiei înseamnă să evoluezi, nu doar să-ţi muţi reşedinţa.  E  drept,  nu  vedem  cu  toţii  la  fel ideea de evoluţie. Unii consideră că au evoluat dacă au făcut o şcoală sau au învăţat o meserie. Alţii stabilesc limita evoluţiei la un milion de dolari. Dar nevoia sau dorinţa evadării dintre ai tăi, spre un alt strat al lumii, e ceva comun multor fiinţe de pe această planetă. Diferenţele apar cînd evaluezi resorturile evadării şi felul în care te raportezi la comunitatea  pe  care  ai  părăsit-o.  Există  oameni care rămîn profund legaţi afectiv de locul din care au plecat, oameni cărora locul acela le rămîne unul indiferent, ca orice alt loc al lumii, şi oameni care dispreţuiesc spaţiul din care vin, unii chiar răzbunîndu-se în fel şi chip pe locul cu pricina.
 
Citeşte continuarea pe dilemaveche.ro
 
Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Tagetes
27.03.2014, 16:02:46

Oamenii nu pot evolua independent de mediul sau sistemul social in care traiesc. ... o planta pentru o buna crestere depinde de lumina ,caldura si umiditate .... oamenii depind de o buna educatie, de un sistem social bazat pe umanism pe moralitate, pe etica si echitate .... Democratie inseamna puterea poporului, in capitalism inseamna puterea banului obtinut prin orice mijloace, mai ales imorale....cata vreme aceasta gandire rudimentara, primitiva, nu se va schimba la nivel de sistem, este putin probabil ca majoritatea oamenilor sa gandeasca si sa actioneze altfel....

0 (2 voturi)
ion LIBER ŞI VIU
27.03.2014, 18:40:01

CHESTIA cu „naţiunea” E forţată. Noţiunea „naţiune” fiind CEVA artificial, fals, fum, Organizaţiile Unite, etc. Mai curînd „popor” ! Dar şi „ăsta” azi, devine o amestecătură „globalizată”. Deci ceva mai mare atenţie ! Ba se poate foarte bine dormi liniştit, 86% O FAC ! Cine sau care-s „ăia” care-şi doresc „Evadarea din prostime” ? Toţi ? 14% ? Şi cîţi O FAC ? cîţi Evadează ? 1,4% ? Aţi căzut din lac în puţ, şi din puţ în „foLbaL”. Oare am mai putea Astfel continua discuţia „noastră” enteresantă despre Somn, evadări mari sau mici şi prostime ? Nu cred ! ALTFEL ar fi fost mai „instructiv” ! Un singur Lucru îmi permit să vă reamintesc (două, în realitate, că-s legate !) „Evadatul” PAUL GOMA este un pestiferat în propria-i ţară, naţie, echipă şi, mai mult, „à propos” de dormit în somn liniştit, pe forumurile intelectual-culturale ale „domniilor voastre” funcţionează „a giorno” & „à merveille” şi astăzi CENZURA ideologic-propagandistică, în acest contex , dumneavoastră cum aveţi somnul ? Diferit ? P.S. Trebuie subliniat comentariul de mult bun simţ şi adevăr, al lui @Tagetes

+1 (1 vot)