Societate

articolul anterior articolul urmator

Cât costă anonimatul în reţea? O bombă mai ieftină

29
31 Mar 2016 17:10:15
Eugen Tănăsescu

Terorismul creşte nevoia de securitate, dar şi ca serviciile să comunice mai bine. O tema dilematică este cea a identităţii celor ce folosesc cartele pre-paid. Pentru a argumenta nevoia creşterii gradului de monitorizare, premierul Dacian Cioloş a pus sare pe rană: cartelele pre-pay sunt folosite în mod anonim. Deci, zice premierul, să le dăm cu buletinul. O fi bine sau o fi rău?

Încep cu o întrebare delicată.  Nu este cumva,  discriminare faptul că accesarea unei reţele de comunicaţii se face diferit de către abonat şi utilizatorul pre-pay? Adică abonatul îşi declară tot felul de date cu caracter personal (carte de identitate, adresa domiciliu, factură utilităţi etc. ) pentru a avea o relaţie comercială cu furnizorul de comunicaţii, în timp ce utilizatorul pre-pay doar plăteşte cât îi spune furnizorul şi gata,  accesează reţeaua în mod anonim. Este asta sau nu discriminare?

Altă latură a problemei este una financiară. Faptul că se plăteşte mai mult la pre-pay decât la abonament cum trebuie interpretat? Este o compensare financiară a furnizorului pentru faptul că utilizatorul anonim poate accesa reţeaua pentru scurt timp,  în vreme ce abonaţii rămân „lipiţi” de reţea mai mult timp,  ceea ce presupune un venit constant pe un anumit termen? Sau este o cumpărare a anonimităţii,  pe sistemul  „dacă vrei să fii anonim în reţea noi te lăsăm dar plăteşti mai mult”.

O problemă şi mai dificilă este cea a drepturilor omului.  Între drepturile omului intră şi dreptul la anonimat? Nefiind jurist, mi-e greu să lămuresc tema. Dar ea există. „Dreptul la viaţă privată” este tot una cu „dreptul de a fii anonim în reţea”? Dacă întrebi un hacker, va susţine anonimatul. Dacă întrebi un poliţist, ar susţine că viaţa privată nu e tot una cu anonimatul în faţa autorităţilor.

În rest,  constat că ne încăpăţânăm, ca societate, să discutăm subiecte serioase numai după ce mămăliga explodează pe undeva. A trebuit ca premierul să vorbească de cartelele româneşti pre-pay folosite în acte de terorism ca să discutăm iarăşi legea securităţii cibernetice sau Legea datelor cu caracter personal în comunicaţiile electronice. Ştiu, atentatele teroriste din ultima vreme ridică mingea la fileu pentru rediscutarea lor. Dar, nu cumva, prin asta,  autorităţile ne dau un semnal negativ? Adică doar terorismul mai poate crea o întărire a securităţii şi protecţiei personale? Are idee premierul în câte hărţuiri, ameninţări sau alte acte anti-sociale sunt folosite cartele pre-pay? De ce a trebuit să moară oameni ca să ne dăm (în sfârşit) seama că un anonim îşi poate face de cap în reţea?

Ne amintim şi de argumentarea CCR când a fost vorba de pre-pay în trecut? S-a spus că reglementează garanţii suficiente care să protejeze eficient datele personale faţă de riscurile de abuz, accesare şi utilizare ilicită a acestor date. Bun, am înţeles. Dar întreb şi eu ca profanul: protecţia datelor abonaţilor are garanţii suficiente? Adică nu le luăm datele din buletin pentru pre-pay,  ca nu-s în siguranţă.  Dar la abonament sunt în siguranţă?

Care este diferenţa între mine,  abonat (care declar tone de date ca să am abonament mobil) şi anonim (care nu declară nimic) pentru accesul în aceeaşi reţea?

E corect să se plătească mai mult pentru anonimat? Dacă da, atunci vor plăti mai puţin pentru bombele artizanale teroriste.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Paun Al
31.03.2016, 18:18:29

Cred ca si dv ca este o manipulare aceasta propaganda ... ca accesul la cartele telefonice cu buletinul ar limita libertatile cetateanului . Pentru ca de fapt acceptam incostienti o multime de alte posibilitati de verificare a traseului nostru cotidian . Exista camere de supraveghere peste tot ...benzinarii , magazine , localuri , strazi , sosele ....etc Cardurile noastre ne spun si ele pe unde am fost si am cumparat ceva , un bun , sau un serviciu ... Nu mai vorbesc de traseul nostru pe net , usor de stabilit de specialisti . Apoi este o discriminare intre cei ce au abonament , cu toate datele cunoscute si cei cu cartele preplatite Imensa majoritate a populatiei nu au nimic important de ascuns . Profesionistii , ce fac infractiuni , potlogarii ... au o multime de metode de criptare , de stergere a urmelor . Dar ii costa . Asa ca de fapt problema buletinului pentru caretelele preplatite este doar scuza manipulatorie a agiamiilor , a neprofesionalistilor, a comozilor .... in infractiuni de a fi mai greu de depistat ....:) Vorba dv ...infractiunea ii costa mai putin .

+6 (8 voturi)
Radu Mircea
31.03.2016, 18:48:26

# Eugen Tanasescu Nu pot sa nu fiu de acord cu dvs. in cea ce priveste folosirea cartii de identitate la achizitionarea unei cartele de telefon . De ce sa nu-i inregistram pe utilizatorii '' anonimi '' daca mie de exemplu fiecare popic imi cere sa ma legitimez in momentul cind imi taie chitanta pentru un modest pomelnic iar buzunarul meu geme de bonuri fiscale de la luminareasa care-mi vinde luminari cu brandul BOR ???

+5 (13 voturi)
Paun Al
31.03.2016, 19:01:11

Radu, vezi daca nu cunosti scripura ...cazi in pacat ...:) Preotii lucreaza dupa litera scripturii : "Tu însă, când faci milostenie ( le dai banul ), să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta, Ca milostenia ta să fie.... într-ascuns ... şi Tatăl tău, Care vede ... în ascuns, îţi va răsplăti ţie." Daca Dumnezeu cere ca "darul ' tau catre preoti sa se faca "la negru " , ..in ascuns ... cum ar putea ei sa incalce cuvantul Domnului ?...:)

+4 (8 voturi)
Nirolf
31.03.2016, 18:43:08

Domnule Eugen Tanasescu , pretul mai ridicat al unei cartele pre-pay pentru accesa reteaua de comunicatii in raport cu pretul "la abonament" este o interpretare a dv . In realitate trebuie introdusa "in ecuatie" si "volumul de utilizare" a retelei . Sunt dese cazurile in care folosirea cartelei pre-pay duce la injumatatirea pretului fata de abonat , care vorbeste sau nu , abonamentul il plateste . Problema anonimatului este una mai mult formala . Daca intri in vizorul celor ce "au urechi pretutindeni" au ei mijloace tehnice sa te asculte . Daca n-ai nimic de ascuns atunci nici "atotputernicii nu-si pierde vremea cu tine . Cat despre discriminare , iar este o problema teoretica de tipul "arta pentru arta" . Cei ce se spovedesc la preacucernicii preoti nu sunt discriminati fata de cei ce n-o fac ? Oricum Dumnezeu le vede pre toate ... si daca o ... si daca nu .

+8 (10 voturi)
Paun Al
31.03.2016, 18:53:11

Daca -i vorba de convorbirile noastre cu Cel de Sus si eu cred ca sunt preferabile convorbirile directe ( no pay ) , spovedania directa si nu "abonamentul" cu costul si toate datele la vedere .... prin "releul " de transmisie , numit preot ...:) Inainte de 89 multi au platit cu viata , cu inchisoarea aceasta nesabuinta ... de a vorbi cu Dumnezeu prin intermediul preotului .

+10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările