Câte reacţii adverse s-au întregistrat la Maratonul vaccinării din Bucureşti. Dr. Jinga: „Multe, din cauza emoţiilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

În timpul Maratonului vaccinării din Bucureşti au fost înregistrate 34 de reacţii adverse minore – leşin, hipertensiune, dureri de cap, ameţeli – multe dintre ele din cauza emoţiilor, a declarat dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucureşti.

„Reacţiile secundare au fost foarte puţine. Au fost 9 lipotimii, adică hipotensiuni, 10 hipertensiuni, 3 cazuri de greaţă, 2 cazuri de cefalee şi 10 ameţeli, unele dintre ele din cauza emoţiilor. Au venit foarte multe persoane cu comorbidităţi,cu şocuri anafilactice în antecedentele (medicale – n.r.) care au avut încredere în noi, în echipa de doctori a UMF şi s-au vaccinat, altfel nu ar fi ajuns să se vaccineze”, a declarat dr. Viorel Jinga la Digi24.

Medicul a arătat că în cele trei zile de maraton peste 20.000 de persoane au fost vaccinate. 

„Un număr 20.360 de persoane au fost vaccinate, cu mult – spunem noi – peste aşteptările unora. Noi nu ne-am propus o cifră, ne-am propus să fie cât mai mulţi vaccinaţi. Sigur, şi dacă ar fi fost mai puţini, tot ar fi fost un succes al acestei acţiuni, care a fost profesională – din partea UMF Carol Davila din Bucureşti – dar şi ştiinţifică, pentru că în studio s-au prezentat numeroase conferinţe, s-a răspuns la foarte multe întrebări ale persoanelor care dorreau să se vaccineze şi aveau temeri. Aceste conferinţe sunt pe pagina de Facebook a Universităţii şi se pot viziona oricând şi vom continua această activitate de informare”, a adăugat dr. Viorel Jinga. 

„Trebuie să mulţumim şi omului anonim diin spatele acţiunii, adică acelui student, rezident, medic care a asigurat desfăşurarea în condiţii bune a vaccinării”, a medicul. 

Dr. Viorel Jinga a mulţumit mai Colegiului Medicilor, STS, DSP şi celor 1.341 de voluntari care au fost implicaţi în maratonul vaccinării din Bucureşti.

Maratonul a început vineri, la ora 16:00 şi s-a încheiat luni, ora 8.00. Centrele de la Sala Palatului şi Biblioteca Naţională vor fi redeschise peste 3 săptămâni, când oamenii vaccinaţi în acest weekend vor primi rapelul. De asemenea, tot atunci, sunt aşteptaţi şi alţi români la vaccinare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite