Câte vaccinuri anti-COVID a comandat UE, la ce preţ şi cum se împart între statele membre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccin covid 19 vacinhd foto daniel guta adevarul

Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de ţări membre, a pre-comandat un număr total de aproximativ 2,2 miliarde de doze de vaccinuri. Fiecărui stat membru îi revine sarcina de a finaliza comenzile şi de a transporta dozele

Vaccinul dezvoltat de alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech a devenit, la sfârşitul lunii decembrie, primul vaccin anti-COVID-19 aprobat de autoritatea cu rol de reglementare în Europa şi a fost urmat, pe 6 ianuarie, de vaccinul produs de compania americană Moderna şi, pe 29 ianuarie, de vaccinul dezvoltat de compania britanico-suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Cele trei vaccinuri necesită două doze, cea iniţială şi cea de rapel, pentru fiecare persoană. Pe 1 februarie, UE a primit 18,5 milioane de doze de vaccinuri, din care 17,6 milioane de doze de la Pfizer-BioNTech şi 854.000 de doze de la Moderna. Împreună, cele 27 de state membre în UE au administrat, în medie, 2,4 doze la 100 de persoane, însă discrepanţele dintre ţările din UE sunt importante.

Iniţial, responsabilii UE au precomandat la Pfizer-BioNTech 600 de milioane de doze, dar livrările au depăşit estimările şi îşi vor creşte în continuare cadenţa după punerea în funcţiune în februarie a unei noi unităţi de producţie a companiei BioNTech în oraşul german Marburg şi duă ce va consolida activitatea uzinei din oraşul belgian Puurs. Pfizer şi BioNTech au confirmat că sunt în măsură să livreze în UE până la 75 de milioane de doze suplimentare în al doilea trimestru al anului 2021. Preţul de achiziţie negociat de UE este de 12 euro pe doză. 

Statele din UE au anunţat în ianuarie întârzieri importante ale livrărilor de vaccinuri Moderna, care sunt produse în Elveţia, dar aceastea s-au recuperat săptămâna trecută printr-o serie transporturi suplimentare. Preţul unei doze de ser Moderna a fost negociat la 14,7 dolari. 

AstraZeneca a anunţat pe 22 ianuarie o „problemă de randament” la fabrica sa din oraşul belgian Seneffe şi a precizat, potrivit UE, că nu va putea să livreze în Europa în primul trimestru din 2021 decât 31 de milioane de doze din totalul celor 120 de milioane promise iniţial. Asta cu toate că vaccinul AstraZeneca este mai uşor de produs şi de transportat, întrucât nu necesită temperaturile glaciale care trebuie asigurate pentru vaccinurile Pfizer şi Moderna. Livrările de vaccinuri AstraZeneca în UE vor începe în a doua săptămână a lunii februarie, la un preţ de 1,78 de euro pe doză.

Vaccinuri încă neautorizate

UE a semnat de asemenea contracte cu o serie de producători care nu au încă serurile autorizate. Este vorba de alianţa franco-britanică Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), compania germană CureVac (până la 405 de milioane de doze) şi producătorul american Johnson&Johnson (până la 400 de milioane de doze). Executivul european a finalizat şi un set de negocieri preliminare cu compania americană Novavax (pentru 100 de milioane de doze) şi cu alianţa franco-austriacă Valneva (până la 60 de milioane de doze).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite