Câte zile poate rezista coronavirusul pe suprafeţele infectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coronavirusul poate rezista până la 9 zile în mediul liber FOTO AFP/ China Out
Coronavirusul poate rezista până la 9 zile în mediul liber FOTO AFP/ China Out

Coronavirusul a fost declarat o problemă urgentă de sănătate publică, aşadar, cercetătorii arată că trebuie luate măsuri de precauţie, prin igienă personală strictă, întrucât un nou studiu arată că durata de viaţă a acestuia este de până la nouă zile în mediul înconjurător.

Un studiu publicat joi în Jurnalul infecţiilor spitaliceşti arată că agenţii patogeni ai coronavirusului pot supravieţui pe suprafeţe până la nouă zile. 

Standardul de viaţă al bacteriilor este între patru şi cinci zile, însă temperaturile scăzute şi mediile umede pot prelungi durata de viaţă a acestora.  Prin urmare, durata sa lungă de viaţă îl poate ajuta să infecteze cât mai mulţi oameni care intră în contact cu diverse suprafeţe infectate (uşi, clanţe, întrerupătoare, mobilier etc.). 

Cum ne protejăm 

Nu există încă un tratament pentru noul virus, arată cercetătorii, însă măsurile de prevenţie ne pot proteja de contractarea acestuia. Spălarea mâinilor şi folosirea unui gel dezinfectant când nu avem acces la apă şi săpun sunt metode prin care ne putem feri de coronavirus, recomandă medicii. Coronavirusul poate fi distrus de alcool 70 grade, de peroxid de hidrogen şi hipoclorit de sodiu într-un minut , aşadar se recomandă folosirea dezinfectantului pe bază de alcool sau a spirtului.

Totodată, dezinfectarea suprafeţelor de acasă şi de la birou, fiindcă virusul poate ajunge de pe mâini pe suprafeţele dure sau pe obiectele pe care le utilizăm constant.   

Coronavirusul continuă să facă victime

Peste 700 de persoane au murit din cauza coronavirusului, într-o singură zi pierzându-şi viaţa 86 de persoane, conform celui mai recent bilanţ prezentat de CNN. Vineri, în China, au murit 86 de oameni, ceea ce aduce bilanţul vicitmelor provocate de coronavirus la peste 720. Numărul zilnic al deceselor a crescut constant în ultimele câteva zile. La nivel global, virusul a infectat peste 34.400 de oameni din 27 de ţări şi teritorii. Până acum s-au înregistrat două decese în afara Chinei continentale: unul în Hong Kong şi unul în Filipine.  Ambele persoane decedate erau chinezi.

Un american în vârstă de 60 de ani a murit la spitalul Jinyintan, din Wuhan, la 6 februarie, a anunţat sâmbătă un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Beijing, potrivit Reuters. Este primul caz confirmat de victimă care nu este cetăţean chinez. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite