Societate

articolul anterior articolul urmator

Catedrala naţională care „divizează” – sau presa „progresistă” care manipulează?

5
21 Nov 2018 13:25:18
Cătălin Sturza

România: „o catedrală care divizează” – titrează RFI. Şi Referendumul pentru Căsătorie a fost, nu-i aşa, „un Referendum care divizează”. Orice vine din partea Bisericii şi a zonei creştin-conservatoare a societăţii din România „divizează”.

În timp ce tot ce vine din partea agendei „progresiste” – unifică. Unifică, desigur, prin nivelare şi prin raportare la măsura procustiană a punctului de vedere unic. (link aici către articolul în limba franceză de pe RFI)

Ceea ce nu ne spune articolul de pe RFI este că şi sârbii au construit, după 1990, o catedrală naţională –catedrala care este considerată a fi cea mai mare catedrală ortodoxă din lume, cu o capacitate a interiorului de 10 000 de persoane. Aşadar dublă faţă de Catedrala Neamului de la Bucureşti. Deşi, raportată la România, Serbia e o ţară semnificativ mai mică. Ceea ce nu ne spune articolul de pe RFI este că şi ucrainenii, şi georgienii au construit, tot după 1990, catedrale mari şi foarte scumpe. Iar bulgarii au o Catedrală Patriarhală în Sofia de proporţii comparabile cu cele ale Catedralei Neamului încă de acum o sută de ani (a doua catedrală ca dimensiuni din Balcani, după Sfântul Sava din Belgrad). Polonezii şi nemţii au construit şi ei, după 1990, două biserici monumentale, care nici măcar nu sunt naţionale: în satul Lichen (una dintre cele mai mari biserici din lume) şi la Dresda (reconstrucţia Frauenkirche a costat aproape 200 de milioane de dolari şi a fost văzută drept un simbol al împăcării şi înţelegerii între combatanţii din al doilea război mondial).

Ceea ce nu ne spune, iarăşi, articolul de pe RFI este că, la noi, construcţia acestei Catedrale este în proiect şi amânată din diverse motive încă de la 1878: niciodată „nu a fost momentul”; mereu au fost „alte priorităţi” (cum zice RFI că ar fi şi acum; o istorie a proiectului Catedralei aici). Ceea ce nu ne mai spune este că infamul complex al Catedralei va include şi un spital – unul modern, cu dotări de ultimă oră, care va avea şi o secţie de primire urgenţe. Ceea ce nu ne mai spune este că însuşi Regele Ferdinand I, întregitorul României Mari, a cerut construcţia acestei Catedrale, pe 10 mai 1920. Ceea ce nu ne mai spune este că această catedrală are o multiplă valoare simbolică: ea este, printre altele, un memorial pentru toţi eroii români din toate timpurile. Ceea ce nu ne mai spune este că această catedrală este singurul proiect de anvergură naţională care se termină la termen, într-un moment simbolic – în anul Marii Uniri; şi în condiţiile în care România ultimelor 29 de ani a fost măcinată de scandalurile unor proiecte de anvergură naţională nefinalizate şi „clasate”, cum este cel al Autostrăzii Transilvania şi al „dosarului Bechtel”, unde Statul Român a plătit peste 1.4 miliarde de euro pentru 52 de kilometri de autostradă nefinalizată până azi.

Şi dacă tot vorbim despre bani, Statul Român acordă bani pentru tot felul de cheltuieli publice cu care nu toţi sunt de acord, unele flagrant inutile. De exemplu, Pro TV cere guvernului un ajutor de 1 milion de euro pentru serialul „Las Fierbinţi”, şi 800.000 de euro pentru „Sharks – Rekinii” – după ce trustul ProTV a fost iertat, şi în trecut, de datorii la stat. Iar guvernul acordă un sprijin de 50 de milioane de euro anual pentru industria cinematografică – printre beneficiari numărându-se mari companii de cinema şi mari trusturi TV.

Acelaşi RFI a numit toate grupurile religioase din România „grupuri de ură”, în primăvara acestui an. Aşa că poate ar trebui să fim mulţumiţi că nu au venit cu un titlu gen „Catedrala urii”

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

semisotpiatatideviati
21.11.2018, 14:48:42

Srurza "Iar guvernul acordă un sprijin de 50 de milioane de euro anual pentru industria cinematografică – printre beneficiari numărându-se mari companii de cinema şi mari trusturi TV." Da, dar nu cred ca RFI sunt vinovati pentru asta. Cand Stefan cel Mare construia cate o Biserica dupa fiecare victorie impotriva Turcilor, in mod sigur ungurii si Europenii il injurau: Iar a mai construit o Biserica. Pentru ca catolicii au fost mereu exact la fel. Dar ii baga Stefan cel Mare in seama ? Niciodata ! Si care a fost consecinta? Pai toti injuratorii s-au linistit, ca daca vorbeau la pereti nu le folosea la nimic. Si Stefan cel Mare ce a facut? A stat si s-a uitat la stele ? Nu, la prima ocazie cand i-a prins pe proeuropeni la colt care a fost dupa batalia de la Baia, i-a ridocaty in teapa pe toti proeuropenii in frunte cu boierul Crasnes

-2 (6 voturi)
Dan Dinu
21.11.2018, 19:19:21

Matale compari ţoapa cu zâna? Compari "Catedrala încăperii Sfântului Sinod" (aşa justifica odată PF Daniel necesitatea catedralei: nu încap toţi membrii Sf. Sinod în slujbă) cu catedrala Sf. Sava din Belgrad? Plimbă-te prin Belgrad să simţi cum catedrala Sf. Sava se află în inima urbei în mod firesc şi strânge, unifică şi spiritualizează tensiunile oraşului. Cel puţin, tensiunile urbanistice. Are măreţie, ceea ce nu-i totuna cu a fi mare, uriaş. Înseamnă a avea echilibru, frumuseţe, a părea veche şi nouă totodată, a-i percepe mărimea nu ca strivitoare ci ca ocrotitoare. Nimic din toate astea la catedrala danielească ci doar contrariul lor. Are în ea ceva de ţărancă obtuză, lălâie şi urcată pe tocuri. Tot repeţi şi matale clişeul ăla cum că sârbii au catedrala lor, polonezii pe-a lor, bulgarii pe-a lor. Puţini ar fi fost duşmanii unui proiect reuşit de catedrală, cu amplasament adecvat, integrat în viaţa urbei, nu un vatican ortodox, izolat şi autosuficient, după gusturile papale ale lui Daniel. Sper să nu am dreptate şi să fie impresiile astea false şi generate doar de neputinţa machetelor de a anticipa realitatea. Sper ca interiorul să compenseze stupiditatea hâdă şi doctă a exteriorului.

+2 (4 voturi)
semisotsestitatidva
21.11.2018, 19:37:05

Comentariu considerat abuziv.

Gavrilescu Totalescu
22.11.2018, 13:58:38

Catalin Sturza Referendumul din Romania a fost un lucru rusinos si dezgustator. Dumneavoastra folositi cu mare drag cuvantul manipulare insa iata ca insistenta dumneavoastra si a Bisericii Ortodoxe de a nega acest lucru si a nu va asuma raspunderea este in sine o uriasa manipulare. Nu vorbim de Faptul ca BOR s-a aliat pentru referendum cu o organizatie extremista de dreapta intretinuta din bani americani donate de cele mai mizerabile grupari. Faptul ca acest referendum a fost malitios a fost constatat si in Romania si in toate tarile civilizate. Pana si celebrul New York Times a scris despre acest referendum infrangerea socanta suferita de Biserica Ortodoxa Romana si acolitii ei, de voie sau de nevoie. Dar sa revenim la oile noastre. Romania in momentul acesta este cea mai necivilizata tara din Europa. Perspectivele in Romania sunt mai mici decat in Bulgaria!! Copii care s-au nascut in ultimii 5 ani, la varsta maturitatii vor avea cea mai mica sansa la o viata decenta din ultimii 30 de ani si probabil si mai mult. In primul rand Romania, desi este pe ultimul loc in UE,

+1 (3 voturi)
Gavrilescu Totalescu
22.11.2018, 14:11:35

nu trebuie sa-si ia exemplele de la Bulgaria, Serbia si Polonia. In al doilea rand, catedrala este urata. Un esec architectural. Arata ca o catedrala MADE IN CHINA. Comparatia cu marile catedrale ale Europei, ca sa nu mai vorbim de Sagrada Familia sau St. Peter's Basilica este absurd. Faptul ca este asezata langa cladirea guvernului arata intentia BOR de a se insinua in conducere si de a instaura o teocratie. Insa in mod simbolic mai arata ca este in aceeasi categorie cu casa poporului, o cladire mare, urata, facuta de oameni gresiti din motive gresite si care este plina de mincinosi si corupti care nu dau doi bani pe viata oamenilor insa dau totul pentru putere.

0 (2 voturi)
Modifică Setările