Câţi bani sunt disponibili, de fapt, pentru rambursările din proiectele europene pe resurse umane?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Oficiali din instituţiile care se ocupă, direct sau indirect, de programele pe bani europeni, au avansat săptămâna trecută cifre foarte diferite atunci când au vorbit despre sumele ce vor fi decontate pe Programul Operaţional Structural de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU).

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, ministrul Muncii, declara la sfârşitul lui septembrie că banii pe POSDRU s-au deblocat, iar beneficiarii de pe acest program au la dispoziţie aproximatv 390 de milioane de euro, până la sfârşitul acestui an.

Pe 4 octombrie, directorul general al Autorităţii de Management POSDRU (instituţia care verifică dosarele şi aprobă rambursările, apoi le trimite la CE), Cristian Ababei, declara că suma totală disponibilă este de numai 209 milioane de euro. Adică, puţin peste jumătate din ce promitea ministrul Mariana Câmpeanu.

O zi după Ababei, Răzvan Cotovelea, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), aborda şi el subiectul finanţării pe POSDRU şi anunţa că, deocamdată, au fost alocate doar 110 milioane de euro. Adică, mai puţin de o treime din cât anunţa ministrul Câmpeanu.

Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale a cerut Ministerului de Finanţe, la sfârşitul săptămânii trecute,  să spună câţi bani a solicitat Autoritatea de Management POSDRU, câţi bani se vor acorda până la 31 decembrie 2012, precum şi calendarul  transferurilor preconizate până la finalul anului.

Reamintim că fondurile pe POSDRU au fost întrerupte de Comisia Europeană, începând cu iulie anul acesta, până la remedierea problemelor de control, supraveghere şi management identificate într-un audit făcut în aprilie – mai.

Guvernul a decis atunci să continue finanţările, din bani de la buget, urmând să recupereze partea de UE după ce Comisia deblochează fondurilor.







Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite